Köttbullar
Innehåll- 1. Historik - 2. Serveringsförslag - 3. Recept på köttbullar - 4. Tillagningsfrågor - 5. Liknande rätter - 6. Kulturella referenserKöttbullarär en köttfärsrätt. Köttbullar är oftast klotformade, med ungefär 2,5 cm i diameter. Utöver köttfärs innehåller de ofta kryddor, ströbröd, lök och mjölk. Många variationer finns.
1. Historik
Köttbullar har funnits väldigt länge, och serverades som ett exempel vid Richard den andres hov i England på 1300-talet. Förr var köttbullar en delikatess som endast fanns för det fina folket, men när vedspisen kom på 1850-talet kunde även vanligt folk få tillgång till denna rätt. Det var egentligen först då köttbullen kom till. Förut hade det egentligen varit en frikadell, dvs en kokad köttbulle.Köttbullar har alltid varit en viktig rätt i svensk husmanskost, och på 1900-talet var det köttbullar och stekt potatis som gällde.2. Serveringsförslag
Köttbullarna serveras ofta stekta och med stekt, kokt eller mosad potatis eller stuvade makaroner eller någon annan form av pasta som tillbehör. Det är heller inte ovanligt att köttbullar serveras tillsammans med någon form av sås, vanligtvis brunsås eller den närbesläktade gräddsåsen. Populärt i många samhang är att servera köttbullar med lingonsylt.Exempel på köttbullemenyer
- Köttbullar och potatis med brunsås, ärtor, morötter och majs
- Köttbullar i gräddsås/brunsås med potatismos och rårörda lingon
- Köttbullar och makaroner med ketchup
- Köttbullar och spaghetti med tomatsås
- Pasta à la Frederik
3. Recept på köttbullar
Variationer på köttbullar finns i mängder med kryddningar som innehåller allt från kryddpeppar till kanel.Hur du gör dina köttbullar beror nog mycket på vad du själv tycker om för mat. Tycker du om ansjovis kan du nog lyckas att göra goda köttbullar med det i. Möjligheterna är oändliga.Alla recept följer dock, mer eller mindre, följande grundrecept även om nödvändigheten i det där ägget orsakat mången hätsk debatt.
0.5 kg blandfärs eller annan köttfärs1 ägg0.5 dl ströbröd2 - 3 dl vätska: vatten, mjölk eller grädde1 liten löksalt, peppar
Variationer på köttbullar:
- Köttbullar med riven paprika. Paprika gör att köttbullarna få en liten annourlunda och roligare smak. Kanske bör mängden övrig vätska justeras ner lite, då riven paprika är mycket blöt.
4. Tillagningsfrågor
Det absolut enklaste är att bara steka köttbullarna i en stekpanna, men denna metod håller inte alltid då man ska tillaga större mängder. Problemet med större projekt är att köttbullarna tenderar att avvika lite mer än önskvärt från idealformen (den sfäriska formen). Vad man då kan göra är att vidta någon, eller några, av följande metoder:- doppa köttbullarna i omgångar i svagt skjudande vatten tills de blivit lätt kokta.
- steka dem i ugnen tills de blivit lätt stekta
Något som är väldigt viktigt är att i slutet alltid steka dem så att de får en fin yta (vilket är speciellt viktigt om man kokar dem lite först).
5. Liknande rätter
- frikadell
- köttfärsbiff
- pannbiff
- falafel
- kofta
6. Kulturella referenser
Rätten kallas för swedish meatballs i USA och säljs, där såväl som annorstäder, på IKEA:s varuhus.Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Figge NorlingKalle Westerdahl
Fylleslang/dieselmannen
Kosmetika
Litteraturkritiker
Riksidrottsförbundet
Carl Rupert Nyblom
Bellmanpriset
Orphei Drängar