Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Konspirationsteori'

Konspirationsteori

En konspirationsteori är en idé om en komplott av en större eller mindre grupp sammansvurna.

I praktiken är det mycket svårt att hålla samman en omfattande komplott, och många konspirationsteorier är därför helt felaktiga eller grov missvisande.Även om sammansvärjningar alltså är ovanliga, förekommer de ändå. Exempel ur världshistorien är sammansvärjningarna mot Caesar och Hitler. I Sverige förekom sammansvärjningar mot Gustav III bland ledande officerare. Det är också inte ovanligt att korrekta anklagelser om korruption eller maktmissbruk avvisas med argumentet att det är en konspirationsteori.

Det finns också en gränsdragningsproblematik mellan sammansvärjningar och legitimt samarbete. I Sverige finns t.ex. samarbete mellan näringsliv och borgerliga partier samt mellan socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen som kan ske på ett mycket diskret sätt. Ibland har det från vänsterkanten talats om sammansvärjningar mellan näringsliv och moderater, vilket avvisats som konspirationsteorier.

Vissa konspirationsteorier är harmlösa, andra har mer eller mindre otrevliga politiska eller religiösa undertoner. En påstådd sammansvärjning blir ofta mer trovärdig om den har ett korn av sanning i sig.

Kännetecknande för en konspirationsteori är att det saknas direkta bevis för att teorin är sann. Istället framförs en rad indicier, sammanhållna av en lös teori om hur dessa indicier skall länkas samman. Den som tror på en konspirationsteori tycker själv att det sagda är "uppenbart", medan en utomstående inte kan se något samband alls mellan de hopsamlade indicierna.

Filosofen och vetenskapsteoretikern Karl Popper tycker att vi ska ta konspirationsteorier på allvar. Inte för att de är riktiga, utan för att de fyller ett socialt behov. Människan har ett behov av att strukturera och förklara världen. Det kan inte vara så att saker och ting sker av en slump. Man har bytt ut Gud mot konspirationen för att förklara varför världen ser ut som den gör. Popper har själv ett enkelt svar till varför konspirationsteorier är falska. Nämligen det faktum att folk inte kan hålla tyst. Ju större sammansvärjning, desto större är sannolikheten att någon läcker och på lång sikt närmar sig den sannolikheten hundra och förr eller senare blir allting avslöjat.

Exempel på felaktiga konspirationsteorier

Det är alltid möjligt att på detta sätt kombinera två uppsättningar slumpmässiga data och hitta regelbundenheter. Ett av de mest kända exemplen på konspirationsteoriernas favoritmetod är sambanden mellan Abraham Lincoln och John F Kennedy. Två presidenter med sju bokstäver i sitt namn som valdes till president med 100 års mellanrum, 1860 och 1960. De var båda engagerade i de svartas rättigheter och de förlorade ett barn medan de jobbade i vita huset. De mördades på en fredag när de var tillsammans med sina fruar, Lincoln på Fords Theater och Kennedy i en bil av märket Ford. Mördarna hade tre namn: John Wilkes Booth och Lee Harvey Oswald, med femton bokstäver sammanlagt i sina namn och de var födda med 100 års mellanrum, 1839 och 1939. Oswald sköt Kennedy bakifrån i huvudet från en lagerbyggnad och flydde till en "teater" (biograf), och Booth sköt Lincoln bakifrån i huvudet på en teater och flydde till ett slags lagerbyggnad. Lincolns sekreterare, vars namn var Kennedy, rådde honom att inte gå på teatern. Kennedys sekreterare, vars namn var Lincoln (Evelyn), rådde honom att inte åka till Dallas. Efterträdarna var i båda fallen demokrater från södern och tidigare senatorer och båda hette Johnson (Andrew och Lyndon), med tretton bokstäver i sina namn och de föddes med hundra års mellanrum (1808 0ch 1908).

Men, och det är ett stort men, de föddes och dog olika månader i olika stater. De var inte lika gamla då de dog och deras fruar hade olika namn. Men ifall detta hade varit fallet så hade mystikerna självklart inkluderat dessa händelser i listan över mystiska sammanträffanden. Det finns alltid sammanträffanden mellan olika människor som lever någorlunda händelserika liv. Två människor som möts på ett party hittar snabbt gemensamma och slående likheter mellan dem, såsom födelsedagar, bekanta, osv. Men inget av detta förutsäger man i förväg.

Men lite lustigt var det ju att Lincoln natten före sin död befann sig i staden Monroe i Maryland... Påstås det i alla fall.

En annan rolig notering är att just denna konspirationsteori motsäger en annan lika konstruerad konspirationsteori som blivit populär genom film Oliver Stones (film/JFK). Denna film bygger på en bok av Jim Garrison som också visar hur lätt konspirationstänkande skenar iväg. Garrison hade en del fakta - bl.a. att det existerade någon slags länk mellan Lee Harvey Oswald och en mystisk grupp exil-kubaner, och att Warrenkomissionens version av mordet på några viktiga punkter inte stämde med vissa kända fakta. Med dessa fakta som grund bygger Garrison en konspriationsteori som innefattar allt från Maffian och Lyndon B. Johnson själv, till CIA, polisen i Dallas, skumma kubaner, en ospecificerad grupp oljemiljardärer och delar av det militär-industriella komplexet. Sammansvärjningen skulle alltså inkludera så många att Karl Popper förmodligen skulle avfärda Garissons tes som ett skämt.

Enligt journalisten Gunnar Petterson finns det 2500 teorier om vem mördade John F Kennedy men ingen av dessa alternativa lösningar till Warrenkomissionen har kunnat ledas i bevis.

Tidningen Sceptical Inquirer, ordnade en tävling som svar på denna påstådda mystiska sammanträffande. Där utdelades ett pris till den som hittade flest samband och vinnare blev en student som fann 16 samband mellan Lincoln och en president i Mexico. En annan student hittade mystiska samband mellan 21 av USA:s presidenter...

Ett liknande fall är NASA:s Apollo 13 som fick problem i rymden. Rymdfärden började den 11 april 1970; (700411, 7+0+0+4+1+1 = 13 och 70+4+11=85, 8+5 = 13), kl 13:13 lokal tid från startplats 39 (= 13 gånger 3). Olyckan inträffade den 13 april.

Man kan visa hur det tycks finnas samband mellan slumpmässiga dataserier genom att t ex kasta krona - klave och jämföra den serie man får med de hundra första siffrorna i decimalutvecklingen av pi.

De första hundra siffrorna är:

3.141592653589793238462643

38327950288419716939937510

58209749445923078164062862

089986280348253421170679

Det är 51 jämna och 49 udda siffror. På samma sätt kan vi slumpa fram en serie av krona - klave(H(head) och T(tail)):

THTTTHHTTTHTTTTHTHHHHHHT

THTHTTTHHHHHTTTTHTTTTTTT

THTHHHTTHTHHTTHTHTHTHHHHHH

HHHHTTHHHHHTHHHTTHHTTTHHTT

Genom att kombinera de båda serierna hittar man vissa regelbundenheter. Så finns t ex en serie jämna tal på plats 62-69 i pi och en serie på 8 H. Eftersom vi hittar 10 jämna tal redan efter hundra siffror kanske man tror att det är något vanligt. Men så är det inte. Bara en gång till inträffar detta ifall vi sträcker ut sifferserien till 1000 siffror. Vi kan alltså inte i förväg specificera vilka mönster som ska framträda i en slumpmässig serie. Men i efterhand kan vi finna alla möjliga mönster.

En av de mest galna konspirationsteorierna är den om att månlandningen var en bluff som i själva verket filmades av Kubrick i en studio finansierat av NASA för att visa att USA låg före Sovjet i kapplöpningen. I en "dokumentär" på TV den 1 april 2001 framfördes denna konspirationsteori. Där framfördes att bevisen för att allt var en bluff visades av att flaggorna rörde sig trots att det inte finns några vindar på månen och att man inte ser några stjärnor på himlen, osv. Men flaggor rör sig även i vakuum ifall någon satt dem i rörelse och stjärnor syns inte heller på jorden ifall man tar foto av någon som står i vit dräkt under en lampa i natten. Både solen och jorden lyste starkt på månen. Exemplet är ett strålande bevis för hur konspirationsteorier alltid väljer fakta som stödjer teorin och bortser från allt annat. Denna konspirationsteori är säkerligen föranledd av filmen Capricorn One som handlar om just en fejkad Marslandning.

"Dokumentären" var uppenbarligen en drift med konspirationsteorier och använde sig av humor där allt mer vansinniga "bevis" presenterades för att mot slutet av filmen bli så absurda att ingen kunde undgå att märka att det var frågan om satir.

Det roligaste är att folk går på det, jag vet inte om alla är skådisar eller om det var riktiga knasbollar dom hade i dokumentären, men kul är det :D ;-) //Spanarn

I den populära TV-serien Arkiv X används moderna konspirationsteorier som en grund för berättelserna. Konspirationer har även länge varit populära i anime, där organisationer med märkliga namn, sträng militär ordning och enorma resurser arbetar - oftast utom all medial uppmärksamhet - antingen med att försvara jorden, planera att förstöra den eller bekämpa andra dolda organisationer. Några exempel på anime med konspirationsinslag är Nadia and the Secret of Blue Water, Neon Genesis Evangelion, Mahoromatic och Gasaraki.

Populära konspirationsteorier rör bland annat:

 • Tempelherreorden
 • Fotbolls-VM 1958
 • Assasinerna
 • Bermudatriangeln
 • Frimurarna
 • Illuminaterna
 • Rosencreuzarna
 • UFOn, Bortföranden (i synnerhet Majestic 12)
 • Estonia
 • Palmemordet
 • Waco
 • World Trade Center
 • Ivar Kreugers död
 • Hemlig varginplantering i Värmland
 • Ubåtskränkningarna på 1980-talet, i synnerhet Hårsfjärden
 • Månlandningen
 • ZOG
 • Förenta nationerna
 • Sädesfältscirklar
 • Satanism
 • Utarmat uran
 • Kejne-affären
 • The Matrix
 • Sions Vises Protokoll
 • Thulesällskapet
 • Bilderberggruppen
 • JFK
 • Estonia i filmen Baltic Storm
 • Paul McCartney, bandmedlem i Beatles dog och ersattes av en dubbelgångare.(Paul is Dead)
 • Kvinnolandet

Se även:

 • Konspirationsteoretiker
 • Klintbergare
 • David Icke
 • Europeiska Arbetarpartiet
 • bok/The Illuminatus Trilogy (skönlitteratur)
 • Sune Hjorth
 • film/A Beautiful Mind

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 9+6

Intresserad av fler artiklar?

Betalning
Pistol
Nashville
Melodifestivalen
Försvarsmakten
Fabrique Nationale
Bofors
Armén
Fosfor

Senaste sökningarna

info har fått 1192 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:36:04.

oxar har fått 1419 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:35:54.

pandoras ask har fått 1162 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:32:22.

pris har fått 1433 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:30:33.

andy warhol har fått 1561 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:29:26.

frikyrkor har fått 1758 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:28:44.

likström har fått 1090 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:28:35.

drottning victoria har fått 1297 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:28:22.

ingress har fått 1317 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:27:50.

gallring har fått 1223 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:21:25.

ihsan kutlu har fått 1766 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:21:17.

grappa har fått 1200 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-27 16:17:10.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.79 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.