Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Kommunism'

Kommunism

Innehåll- 1. Historik och ideologi - 2. Externa länkar - 3. Se även

Större omotiverade ändringar på den här sidan kommer sannolikt att raderas. Om ni anser att det är något större fel på sidan (till skillnad från stavfel eller grammatiska fel), var vänlig uppsök diskussionssidan först. Tack.

Kommunism är en politisk ideologi som ser historien som ett dialektiskt förlopp, där någon samhällsklass alltid förtryckt en annan. Kommunismens slutmål är ett klasslöst samhälle. Den politiska strategin är att när enrevolutionär situation infinner sig göra revolution, upprätta proletariatets (arbetarklassens) diktatur och förstatligaproduktionsmedlen. Staten kommer med tiden att vittra bort, och det klasslösa samhället infinner sig.

Denna ideologi skiljer sig dock radikalt från verkligheten så som den sett ut i kommunistiska samhällen, som t.ex. Kina och Sovjetunionen. Alla kommunistiska samhällen har varit diktaturer där kommunistpartiet har styrt och folket har åsamkats mycket lidande. Knappast någon annan ideologi har visat sig ha så katastrofala följder då man försökt förverkliga den, men trots detta finns det ännu många som tror att det ska gå att använda den kommunistiska ideologin för att bygga ett bättre samhälle.

Det sättet som Marx ville att en kommunism skulle införas på var genom en lång period av socialism, som gick längre och längre mot kommunism. Om man tillämpar den metoden skulle kommunismen antagligen ha en större chans att fungera. Stalin och alla andra kommunistiska ledare har i första hand sett till sina egna behov och inte folkets. Det har därför inte varit några riktiga kommunistiska stater de lett, utan bara något de utgivit sig för att vara.

1. Historik och ideologi

Utformad av Karl Marx, Friedrich Engels, men många kommunister tar även lärdom från revolutionärer som Lenin och Mao.

Kommunism är slutfasen i den socialistiska processen, som uppnås efter proletariatets diktatur.

Central litteratur är Karl Marxs "Det kommunistiska manifestet" som förklarar många av de ursprungliga tankarna. Även Kapitalet är en berömd skrift (av Karl Marxoch Friedrich Engels som beskriver mer ingående om den ekonomiska politiken inom kommunismen.

Kommunismen växte fram under 1800-talet och 1900-talets början när det i städerna mycket snabbt växte fram en ny fattig arbetarklass. I mitten av 1900-talet var kommunismen stark, efter Sovjetunionens fall har dock kommunismen varit på stark tillbakagång.

Grundtankarna för den kommunismen:Man eftersträvar en total omvandling av hela samhället och därigenom även människorna. Det yttersta målet är att genom indoktrinering och propaganda skapa en ny kommunistisk man och kvinna som skall leva i ett klasslöst, kommunistiskt och ateistiskt samhälle vilket skall vara fri från alla de gifter som inom ideologin anses finnas under kapitalismen.

Kommunismen har i praktiken ofta visat sig vara en totalitär ideologi, trots att förspråkarna hävdar att den skall bringa frihet till folket. Många anser t.ex. att delar av den kommunistiska idétraditionen som t.ex. kritik av kapitalismens och marknadsekonomins negativa sidor fortfarande är aktuell.

Kommunismens stora misslyckande är att den aldrig kunde införas i Sovjetunionen. Man hade ett slutdatum någon gång på 1970-talet när det klasslösa samhället skulle ersätta proletariatets dikatatur, men denna lyckliga tilldragelse uppsköts gång på gång och därigenom var kommunismen död. Det sovjetiska samhällsystemet ruttnade inifrån för att slutligen falla samman, rustningspolitiken men även innevånarnas passiva motstånd tros verksamt ha bidragit till den kollapsen genom att utarma ekonomin.

Vissa ser operativsystemet Linux och såkallad öppen källkod som kommunistiskt eftersom det så mycket handlar om att dela med sig, men detta är helt fel. Eric S. Raymond, som är en stor förespråkare av fri programvara och även aktiv libertarian, har ett antal argument som talar emot detta.

Flera kommunistanhängare, bland annat i Sverige, anser att de kommunistiska länderna (se nedan) är demokratiska. Detta är naturligtvis inte sant.

Länder som kallar sig kommunistiska

 • Kina
 • Kuba
 • Nordkorea

2. Externa länkar

 • , ett härligt troll av Andras Konya där han anklagar Mozilla-projektet för att vara osmakligt då deras grafiska profil var inspirerad inte bara av popkonst utan även sovjetkonst. Mozilla har sedermera bytt grafisk profil, dock förmodligen inte på grund av Konya.

3. Se även

 • kommunismens brott
 • KPML(r)
 • Vänsterpartiet
 • Lars Ohly
 • Kalle Larsson
 • Stalin
 • Pol Pot
 • Lenin
 • marxism
 • socialism
 • Ung Vänster
 • Mao Zedong
 • Diskutera kommunism

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 7+5

Intresserad av fler artiklar?

Inuit
Hopi
Azteker
Antiglobal
Simon Bolívar
Billy Cobham
Jan Hammer
Mahavishnu John McLaughlin
Madura

Senaste sökningarna

gränspolisen har fått 1138 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:47:50.

pikera har fått 1310 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:44:59.

tjejgrupp har fått 1062 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:44:37.

roque falcón har fått 1074 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:43:55.

koks har fått 1286 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:43:04.

konstitutionell monarki har fått 1401 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:42:32.

ärtor har fått 1342 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:39:29.

fluor har fått 1567 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:38:53.

toxemi har fått 1323 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:37:32.

jonny har fått 1348 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:36:26.

PENTATONISK har fått 1336 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:36:18.

överljud har fått 1299 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 02:35:44.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.