Kökstermer
Innehåll- 1. Allmänt - 2. Termer - 3. Övrigt - 4. Se även1. Allmänt
Kökstermer eller matlagningstermer är speciella ord, fraser, eller uttryck, eller ingredienser som används inom kokkonsten och som förekommer i matrecept matlexikon och liknande.2. Termer
A
à la carte, á la minute, à part, acesulfam K, agar-agar, agnelotti, aioli, ajinomoto, ajvar, al dente, al forno, aladåb, alumettes, amylas, andouille, angostura, anjochili, ansa, antioxidant, antipasta, apéritif, aprikotera, arbol, aromat, aromämnen, arrowrot, au bleu, au four, avkok, avorioris, avsmaka,
B
baharat, bainmarie, baka, baklava, balsamvinäger, bearnaise, bel Paese, beri beri, beurre manié, bindmedel, blanchera, blanka, blini, blåkoka, boursault, bresaola, Brie de Meaux, bruschetta, brygga, brylé, bryna, bräcka, bräsera, bröa, bulgur, buffé, bunke,
C
Caesardressing, calamatas, california roll, cantaloupe, ceviche, chili, chinoise, choronsås, cichorée frisée, ciselera, citronsyra, cocotte, coeur de filet, consommé, cornichons, crêpes, crudités,
D
deglasera, degrässera, dekantera, demi-glace, dinkel, djävulssås, djupfrysning, dofta, doppsko, duchesse,
E
eftersteka, emmentaler, en papillote, enchilada, entremets, entrérätt, escalope, escargot,
F
farfalle, femöring, fermentering, filé, filea, filodeg, filtrera, fjälla,flaga, flambera, flisa, flå, fond, frikadell, fritera, färsera, förlora, förvälla,
G
garnera, garnityr, gastronom, gastronomi, gateau, gazpacho, gelatin, geléprov, glacé, glasera, gorgonzola, gouda, gourmand, gourmet, grappa, gratinera, gremolata, grava, grilla, guacamole, gulasch,
H
hachée, hachis, haloumi, halster, halstra, halva, haricots Verts,hummus, hyvla,
I
iced, ikra, indienne, indunsta, inkråm, inläggning, isa, ister, italienne,
J
jalapeño, julienne, julkuse, jägarbiff,
K
kabeljo, kaffe, kakao, kallskuret, kalvdans, kanapé, kandera, kapun, karamellisera, kavla, kippers, klara, koka, kokott, konserv,konservera, koriander, knödel, kristyr, krokant, krustad, krutong, krås, kuvert, kuvertbröd, köksfranska,
L
ladyfingers, lag, laka, laktos, legym, lemon curd, lime, litchi,
M
mâchesallad, makaron, makroner, manchego, marinera, mascarpone, mergues, mild, Milda, mildakula, mise-en-place, mjäll, mördeg,
N
nagga, najadrökt, nantua, napolitaine, nappera, naturell, noisette, nudel,
O
oblat, ockla, okra, omelette, opéra, osyrat,
P
paella, palett, pancetta, panera, parera, passera, pasta, pensla, plocka, pochera, polenta, prosciutto, puré, putsa,
Q
quatre épices, quenelle, quesadillas, queso de cabra, quiche, quinoa, quorn,
R
ragu, ratatouille, reda, redning, reducera, rensa, repa, ricotta, rimma, ringla, rosta, ruccola, rösti,
S
salsa, salsiccia, salta, sandwich, sautera, serrano, sharon, sjuda, skala,skålla, skira, skumma, slaka, slanta, slunga, smula, smöra, snoppa, spelt, spola, sporra, späcka, steka, sticka, strudel, stuva, stuvning, surdeg, sveda, syra,
T
ta ur, tamarind, tapioka, tartelett, tjinuski, toast, tongku, tournedos, tournera, tranchera, trådprov,
U
ucha, ugli, ukama, umami, Uppsalastuvning, uppsprickning, urtagning,
V
vaktel, varmrökning, vattenbad, vattenglas, vattna, velouté, vermiceller, vert pré, vila, vol-au-vent,
W
Waldorfsallad, Walewska, Wallenbergare, wasabi, Wegabröd, woka,
X
Y
yoghurt, Yorkshirepudding, ytterfilé,
Z
zabaione, zakuska, zeste,
Å
Åhuslåda, ånga, ångkokning, Årelåda,
Ä
äggvita, äggviteskum, ängamat, änglamat,
Ö
ösa, äverbaka,
3. Övrigt
4. Se även
- Köksredskap
- maträtt
- kock
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Kategorier för Kökstermer
cecilera(1), Chinoise(1), eftersteka(1)Intresserad av fler artiklar?
FlygtermerKebabtallrik
Subtraktion
Tallriksmodellen
En tallrik kräm
Upplyst despot
Pyramidtal
Diskvalificera
Matematik C