Koka
Innehåll- 1. Upphettning - 2. Drog1. Upphettning
Att koka är en metod i t.ex. matlagning när man ska tillreda något livsmedel. Görs genom att man upphettar vätska till 100 grader och sedan för i livsmedlet. I vissa fall läggs livsmedlet i innan vätska kokar. Den allra vanligaste vätska att koka i är vatten, oftast då lätt saltat.En variant av kokning är sjuda, där man inte låter vattnet bli riktigt 100 grader utan tillreder livsmedlet på lägre temperatur.
Kokning är även en term som används inom tillverkningsindustrin. T.ex. kokar man flis vid papperstillverkning "sulfitkokning". Andra ord i sammanhanget är t.ex. "asfaltkokare".
Se även:
- kokare
- kokkonst
- kokpunkt
- kokbok
- dekokt
- Koka soppa på en spik
2. Drog
Koka kallas även kokabladen från kokabusken.Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Kategorier för Koka
Koka(2), Kall(1), Varm(1)Intresserad av fler artiklar?
RåttgiftRötmånad
Autoliv
AmigaOS
Genitiv
Vila
Lovisa
Bilvrak
Stimulus