Koffein
Innehåll- 1. Kemi - 2. Verkan på kroppen - 2.1 Positiva effekter - 2.2 Negativa effekter - 2.3 Verkningstid - 2.4 Beroendegrad - 3. Mängd i mat och dryck - 4. Källor - 5. LänkarKoffein är den kända aktiva beståndsdelen i kaffe. Det förekommer även i te (även då kallat tein), choklad och vissa andra drycker, främst olika Coladrycker.
1. Kemi
Ämnet är en så kallad alkaloid, närmare bestämt en purin med det systematiska namnet 1,3,7-trimetylxantin och summaformeln C8H10N4O2.http://ko.ff.ei.ni.st/caffeine.gif
Att det är en purin innebär att molekylen liknar två av de kvävebaser som ingår i DNA och RNA, nämligen adenin och guanin.
Se även teofyllin och teobromin.
2. Verkan på kroppen
Koffein stimulerar det centrala nervsystemet, påverkar hjärtmuskulaturens arbete och vidgar blodkärlen i musklerna. Det ökar andningshastigheten, kroppstemperaturen och ämnesomsättningen samt bildningen av adrenalin, magsaft och urin.2.1 Positiva effekterUndersökningar visar att information kan behandlas upp till 10% snabbare av en människa med koffein i kroppen i jämförelse med en utan. Uppmärksamheten ökar, och även i viss grad prestationsförmågan beroende på uppgift.
Kroppen blir även mer uthållig vid längre ansträngning genom att koffein minskar kroppens förbrukning av glykogen (kroppens reservförråd av socker). Däremot ökar kroppens fettförbränning istället.
2.2 Negativa effekterKoffein är vätskedrivande och laxerande.
Höga doser (det brukar sägas mer än fyra koppar kaffe) kan ge en mängd bieffekter, exempelvis darrningar, nervositet och överaktivitet (koncentrationsproblem).5 - 10 g är dödlig dos för människa.
Det finns misstankar om att koffeinets verkan på hjärta och blodkärlen skulle kunna öka risken för hjärt-sjukdomar. När det gäller kaffe skulle kokkaffe göra större skada än bryggkaffe eller pulverkaffe.
Det finns även studier som pekar på att koffeinets effekt på blodkärlen eventuellt kan påverka fostret under en graviditet. Det kan vara pga detta många gravida får aversion mot kaffe under graviditetens första hälft.
Koffeinkällan för ofta med sig andra saker: kaffe innehåller akrylamid och läskvarianterna brukar vara skadliga för tänderna.
2.3 VerkningstidKoffein börjar verka mellan inom några minuter upp till en halvtimme, beroende dels på hur van kroppen är på att ta upp det, dels på hur det intas och med vad.
Högre koncentrationer (espresso i jämförelse med kaffe) tas upp snabbare. Utblandning med fet mat, mjölkprodukter och liknande fördröjer upptagningen.
Kroppen förbränner koffein inom 3-5 timmar.
2.4 BeroendegradKoffein är svagt beroendeframkallande. Beroendet är till lika stor del psykologiskt som fysiologiskt. Bristsymptom brukar som mest vara huvudvärk. Det är fullt möjligt att sluta ha behov av koffein utan genom att minska intaget under några dagar.
3. Mängd i mat och dryck
En kopp bryggkaffe (ca 15cl) innehåller 50-85mg koffein. Koffeinhalten kan variera i stor grad mellan olika kaffeböner (Robusta-bönan innehåller i snitt 50 procent mer koffein än Arabica Santos). Koncentrat som espresso innehåller betydligt större andel koffein, men då det dricks i mindre mängder ger det vanligen totalt sett mindre koffein än en vanlig kopp kaffe.En burk med 33cl Coca-Cola innhåller ca 50 mg koffein.
Apotekets tabletter Koffein Recip innehåller 100 mg koffein.
För information om andra dryckers koffeinhalt, se länk nedan.
4. Källor
- i första upplagan av Nordisk familjebok, sjunde bandet, 1884
- saob:1/124/31523
5. Länkar
Fråga: är det nån sorts mesig gräns på hur mycket koffein man får ha i livsmedel i Sverige? ThinkGeek får tydligen inte sälja sian koffeinprodukter till Sverige... =(
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Johann Martin SchleyerBT Industries
Brian Transeau
Alternativkostnad
Autarki
Komparativ fördel
Kast med miniatyr boll
Socialdemokraterna
Byalag