Knyppling
Knyppling är en textil teknik som bygger på att trådar parvis korsas och vrids. På så sätt kan man skapa mönster med stora variationer. Tekniken har en lång historia.Under 1400-talets slut och 1500-talets början utvecklades knypplingen ur flätningen inom snörmakeriet i Italien.
De knypplade spetsarna framställdes till en början av färgat silke och metalltråd, men snart började man använda lintråd. Dessa spetsar kom att bli ett billigare alternativ till de sydda spetsarna, vars mönster de sökte efterlikna. Mönstermässig påverkan i motsatt riktning kan också påvisas.
Flandern var vid sidan av Italien tidigt ledande inom knypplingen, men också i övriga Europa fanns viktiga lokala centra, t.ex. Vadstena i Sverige. Den ort där en viss typ av spets utvecklats har ofta fått ge namn åt den färdiga produkten.
Binchespetsen har fått sitt namn av staden Binche i nuv. Belgien, där man framför allt under 1700-talet knypplade tunna, fina spetsar med genomlöpande tråd och raka kanter, vars mönsterformer i vävslag avtecknar sig mot en karakteristisk femhålsbotten. Spetsarna användes i huvudsak till utsmyckning av modedräkten.
Under 1700-talet blev Bryssel centrum för modeknypplingen, och här framställdes tunna, mycket detaljrika spetsar, som fick stor spridning. Brysselspets är i dag den allmänna benämningen på en mängd spetsar från 1800- och 1900-talen, där mönsterformerna främst förenas av brider (tränsar). Hit hör brüggespetsar, duchessespetsar, kombinerade sydda och knypplade spetsar samt rosalinespetsar, men också applikationer på maskingjord botten. Brysselspetsarna har använts som dräktbesättning och inredningstextilier men även till solfjädrar och parasoller.
Den som idag vill lära sig knyppla kan börja med den enkla nybörjarspetsen Udd och stad.
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Ho Chi MinhSveriges Stamningsföreningars Riksförbund
Kurder
Folkungar
Slaget samman Sparrsätra
Slaget samman Herrevadsbro
Slaget samman Lund
Slaget samman Poitiers
Asgård