Kisekae uppsättning System
Kisekae Set System, KiSS, är en datorimplementation av den från Japan härstammande konsten kisekae ningyou, en sorts klippdockor. I sin elektroniska tappning har dockorna många funktionaliteter som t.ex. ljudeffekter/musik, animationer/rörlighet och kläder som sätter sig på plats automatiskt så fort man drar i dem. De behöver dock inte föreställa humanoider, utan kan lika gärna vara leksaker eller abstrakta saker som tändare.Principen bakom kisekae är att det finns max tio sidor man kan placera saker på, och flera lager som man själv definierar. I varje lager ligger bilder i ett speciellt format, .CEL, som enbart innehåller referenser till en färpalett, som alla bilder i hela kitet delar. Paletterna har tillägget .KCF. Man kan ha antingen en palett med 256 färger (som i GIF), eller 16 paletter med 16 färger vardera (vilket innebär att man kan byta ut paletter och på så vis t.ex. göra kläder som med en palett vald är röda och med en annan är gröna). Den allra första färgen i paletten, nr 0, är den som blir genomskinlig.
De bilder man sätter ihop i ett lager flyttar alla på sig om man drar i en av dem. Detta utnyttjar man t.ex. till att göra delar av kläder som göms bakom kroppsdelar på en figur. Det går också att bestämma att bilderna i ett lager ska sitta fastlåsta på sin position tills man klickat ett visst antal gånger (för att lagret ska sitta fast permanent, är det säkraste att sätta värdet till flera tusen klick). Animation görs i ett skriptspråk som heter FKiSS och som till dags dato finns i fyra olika nivåer, beroende på hur avancerade saker man vill göra med sin docka. Bland de grundläggande sakerna finns timerfunktioner samt att kunna få bilder att synas eller försvinna ur bild. All positionering och programmering görs i en fil med tillägget .CNF. De ljudformat man kan använda är Sun Audio (.au), Windows WAV och MIDI. Man kan ha flera CNF-filer i en docka, vilket är praktiskt för att kunna göra olika versioner av kompatibilitetsskäl (t.ex. med FKiSS 2-programmering i en och bara FKiSS i den andra). Man kan också göra utbyggnadskit till dockor enbart genom att inkludera de filer som ändrats och/eller lagts till samt den nya CNF-filen.
Man kan skriva en docka helt och hållet i en texteditor (men lär ändå behöva en KiSS-läsare för att testa dockan, särskilt som vissa FKiSS-effekter får lite olika resultat i olika läsare), men för att leka med den måste man ha en KiSS-läsare. Sådana finns för många olika plattformar (det finns t.o.m. en att hämta i FreeBSDs ports collection) och har lite varierande stöd för FKiSS och avancerad paletthantering som CKiSS (32-bitars palett och alfakanal) och Enhanced Palette (fler än en 8-bitars palett), men de som kan mest är dels de för Windows (PlayFKiSS och WKiSS) och dels en skriven i Java ().
En färdig docka brukar komprimeras i formatet LHA (med filändelsen .lzh). De flesta läsare kan packa upp LZH och många lägger dessutom filerna på ett temporärt ställe och läser dem direkt efter uppackning (men inte alla, FrenchKiSS för Mac OS buntar ihop de lösa filerna till en särskild fil som man kan dubbelklicka på). Irriterande nog för dockartisten kan KiSS-läsare i regel inte packa LZH, vilket särskilt ställer till med trassel för Mac-användare, eftersom det enda verktyget - MacLHA - är helt och hållet på japanska och ganska kinkigt (och förmodligen aldrig portat till Mac OS X).
Ett problem som kan uppstå i samband med KiSS i Windows är att CNF är en filändelse som är upptagen av ett konferensprogram från Microsoft.
Länkar:
- - världens största arkiv av KiSS-dockor samt verktyg att visa och skapa dockor med
- - har ett arkiv med dockor man kan ladda ner, men mest av det barnvänliga slaget med söta flickor i
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Högertrafikomläggningen i SverigeHemlig nyckel
Elektronisk signatur
IPsec
Asymmetrisk kryptering
Engångskrypto
Kvantkryptering
Substitutionskrypto
Transpositionskrypto