Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Kevin Spacey'

Kevin Spacey

Kevin Spacey, skådespelare (sök IMDb, Projekt Runeberg)
  • Född 26 juli 1959 i South Orange, New Jersey, USA
Kevin Spacey Fowler är den yngsta av Thomas och Kathleen Fowlers tre barn och föddes i South Orange som ligger i New Jersey. Hans mor var privatsekreterare och hans far hade ett tekniskt arbete med oregelbunda projekt som gjorde att familjen flyttade runt på många olika ställen. Slutligen slog de sig ner i södra Karlifornien där lille Kevin utvecklades till en ordentlig bråkstake; efter att ha tänt eld på sin systers leksakshus skickades han till Northridges militärsskola. Men efter bara några månader relegerades han därifrån på grund av att han slagit en klasskamrat i huvudet med ett däck. Därefter kom han till Chatsworth High School, där han omvandlade sina "dramatiska tendenser" till en lyckosam amatörskådespelarframgång. Exempelvis kom han under sin skoltidatt spela kapten von Trapp i Sound of Music.

Spacey påstår att hans skådespelarintresse och hans omfattade filmkunnande började tidigt när han nattetid smög ner i vardagsrummet för att se de sena tv-programmen. Senare, under high school, hände det att han och kamraterna skolkade för att kunna se filmpremiärerna. Tonårige Spacey lärde sig även att härma kändisar i syfte att komma med i områdets amatörkomediklubb.

Under en kort period fortsatte han i Los Angeles Valley College, men slutade för att istället börja på en dramautbildning på Juilliard, som är en känd dramatisk skola i New York. Efter två års studier var han så ivrig att få börja arbeta, så han slutade skolan utan examensbevis och skrev kontakt med New York Shakespeare-festival. Han första professionella scenframträdande skedde som en budbärare i 1981 års uppsättning av Henrik den VI. Året därefter gjorde han sin Broadway-debut med Henrik Ibsens Gengångare. Snabbt visadesig Spacey vara en kraftfull och mångsidig aktör, och 1986 fick han nöjet att samarbeta med sin idol Jack Lemmon under en uppsättning av Eugene 0Neills Lång dags färd mot natt.

Även när Spacey blev mer och mer intresserad av att göra film var han ändå aktiv i teaterbranschen ända till 1991, då han vann en Tony Award för sin insats som Uncle Louie i Neil Simons broadwaysuccé Lost in Yonkers.

Filmografi i urval:

  • The Life of David Gale (2003)
  • The Shipping News (2001)
  • K-PAX (2001)
  • American Beauty (1999)
  • The Negotiator (1998)
  • Midnight in the Garden of Good and Evil (1997)
  • L.A. Confidential (1997)
  • Se7en (1995)
  • The Usual Suspects (1995)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 6+3

Intresserad av fler artiklar?

Snok
Hasselsnok
Skogsödla
Kopparödla
Sandödla
Gerbil
Dig
SVERAK
Abessinier

Senaste sökningarna

hexameter har fått 1296 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:16:15.

Brezjnevdoktrinen har fått 1726 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:15:58.

parfym har fått 1219 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:14:20.

david ingvar har fått 1064 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:11:30.

r har fått 1443 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:10:52.

Förenta nationerna har fått 1203 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:06:57.

anadrol har fått 1870 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:04:59.

cassiopeia har fått 1441 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:04:46.

koma har fått 1770 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:02:46.

marathon har fått 1332 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:01:24.

brahe har fått 1626 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 13:00:14.

antagonist har fått 1553 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-18 12:58:00.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.