Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Katana'

Katana

Det mest kända av alla Japanska svärd, bärs traditionellt nedstucket i bältet med eggen uppåt, tillsammans med ett kortare svärd, Wakizashi. Ibland kan också en dolk bäras till dessa, en s.k.Tantô. Ibland bärs också en liten kniv dold knuten på svärdets skida, en s.k. Kôzuka. Dessa två svärd, som måste matcha varandra i monteringar och färg, kallas Daishô, "stor och liten", och var samurajklassens symbol för sin överhet. Svärdet är vida känt för sin legendariska skärpa och kapacitet, och det finns förmodligen inga annat svärd i världen som skär genom kött lika bra som de japanska.

Dess skärpa kommer från en unik metod av smide, som innefattar laminatsmide, dvs järnet viks flera gånger innan det bearbetas för att skapa flera lager stål, som tål stötar bättre än svärd som är smidda av en enkel formbankad tacka. Sedan behandlas svärdet på ett särskilt sätt, vid härdningen så täcks större delen av svärdet i en speciell lera, som skyddar mot vatten. När det heta stålet doppas i vatten så lämnas alltså ryggdelen fri från härdningen, så att svärdets rygg består av mjukare järn som tål stötar, medan eggen består av hårt stål, som kan slipas upp till en rakbladsvass skärpa. Denna kombination gör att svärdet kan bibehålla den egg som den är känd för, utan att för den sakens skull gå sönder vid första hugget.

http://www.nihonto.com/shinkai12.gif

Svärden i sin kompletta form, s.k. Koshirae. Lägg även märke till Kôzuka gömd bakom Sageo och Kurikata.

http://www.nihonto.com/shinkai2.gif

Utan monteringar, märk härdningsmönstret, s.k. Hamon.

http://www.nihonto.com/shinkai.gif

När svärden inte skall användas sätts de i denna form av montering, s.k. Shirasaya ("vit skida")

Katana började användas ungefär på 1400-talet, då det tidigare svärdet Tachi blev omodernt efter att samurajen mer och mer började slåss till fots (det är mer praktiskt att dra svärdet uppåt till fots än nedåt, vilket Tachin alltid gjordes). Det som skiljer dem förutom dess montering är också att Katana ofta är lite kortare.

En Katana, eller Daitô ("stort svärd"), är mellan 2-3 Shaku i längd, där en Shaku representerar 30.3cm. Är den kortare än så anses den vara en Wakizashi, eller Shôtô ("litet svärd"). Är den större anses den vara en Nôdachi ("fältsvärd"), det japanska storsvärdet. Svärdet mäts från klingans spets, Kissaki, till tångens, Nakago, början. Varje del av svärdet är mycket viktig, och med det japanska svärdets uppbyggnad följer en komplicerad terminologi som värderas högt av konnäsörer.

En typisk beskrivning av ett svärd kan låta så här:

Shinshintô Katana - Tadayoshi

Mei: Hizen Kuni Hashimoto Shinzaemon Fujiwara Tadayoshi (gimei). Nagasa: 67,1 cm; motohaba: 3,2 cm; sakihaba 2,05 cm; sôri: 1,35 cm, mekugi ana: 1; nakago length: 20 cm, Iasurime kiri, funagata ha agari kurijiri; hamon: chu Suguha, some kô ashi, nioi deki; bôshi: ô-maru, kaeri asashi. Koshirae: buke zukuri, fittings samurai theme, tsuba Sôten school, signed, Edo period, fuchi Meiji, kashira horn, menuki modern.

Mei indikerar smedens signatur, som man kan återfinna graverat på tången. Vanliga saker som står här är främst smedens namn och skola samt årtal, men även dess kapacitet, hur mycket klingan klarar av, "2 kroppar i ett hugg", "går genom båda höftbenen", och liknande.Nagasa är dess längd, motohaba är dess bredd vid klingans fäste, medan sakihaba är dess bredd vid spetsen. Sôri är dess kurvatur, alltså hur böjt svärdet är. Meguki ana är små hål i tången som man trär knappar genom för att hålla fast hjaltet, tsuka, vid klingan. Hamon är det mönster som dyker upp på klingan efter härdningen, som är mycket vackert och uppskattas som en konst i sig. Bôshi är hur mönstret blir just nedanför klingans spets, alltså just där själva svärdet är som absolut skarpast.Koshirae är namnet som används för att identifiera stilen på hela svärdets uppläggning, med andra ord klingan, skidan (saya) och dess montering.Tsuba är svärdets parerplåt, som vanligtvis är rundad, och bär vackra mönster. Ofta är dessa små konstverk i sig, och många konnäsörer specialiserar sig på just dessa.Fuchi är den lilla metallkrage som separerar hjaltet från parerplåten, och Kashira är dess motsats, den metallknopp som sitter längst ute på hjaltet. Om tsuka är lindad med tyg (vilken den vanligvis är), så knyts den fast genom en metallögla i Kashira.Meguki är de små knappar som träs genom Meguki Ana för att hålla fast hjaltet i klingan, och är vanligtvis även de mycket dekorativa (japaner är skickliga på att göra små, till synes obetydliga objekt till undersköna konstverk).

Eftersom dessa svärd är så omåttligt farliga att använda, så smids idag även många av dessa svärd utan egg, s.k. Iaitô, men det vanliga sättet att använda Japanska svärd under träning är genom att använda ett träsvärd, s.k. Bokken. I Kendo används även en stiliserad variant av bambu, kallad Shinai.- Shinsa

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 7+3

Intresserad av fler artiklar?

Tsuba
Teleologiska gudsbeviset
Kosmologiska gudsbeviset
Grottan
Uppsjö
Bok/Svenska skrivregler
Oegentlig
Påskupproret
Historisk roman

Senaste sökningarna

forntid har fått 1769 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:13:09.

tokfrans har fått 1264 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:12:32.

releasegrupp har fått 1168 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:12:05.

panda har fått 1962 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:11:35.

demagog har fått 1173 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:00:50.

heavy metal har fått 1263 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-22 23:59:34.

bh har fått 1380 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-22 23:56:49.

koenigsegg har fått 1401 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-22 23:56:20.

plautus har fått 1185 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-22 23:56:19.

simulant har fått 981 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-22 23:52:54.

mats andersson har fått 1268 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-22 23:52:24.

valenselektron har fått 1286 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-22 23:50:24.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.32 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.