Kanelbullens dag
Kanelbullens dag firas 4 oktober sedan 1999. Den instiftades av Hembakningsrådet ( http://www.hembakningsradet.nu ) till minnet av dess 40-årsdag. Den här dagen ska man alltså äta kanelbullar, det mest svenska av alla bakverk. År2003 firas för femte gången och undersökning som gjordes år2002 visar att halva befolkningen känner till Kanelbullens Dag.Lyxiga Kanelbullar:Cirka 45 bullarTid: Över 60 minuter
Ingredienser:15 1/2 dl (900 g) vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk salt 1-2 tsk stött eller mald kardemumma 150 g rumstempererat smör 50 g (1 paket) jäst för söta degar 5 dl mjölk
Fyllning:ca. 50 g rumstempererat smör 250 g riven mandelmassa 2 msk mald kanel
Pensling: ägg
Garnering: Pärlsocker
Gör så här:Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över. Värm mjölken till fingervarm, 37 grader. Häll över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, cirka 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Kör några varv i maskinen. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två bitar, låt vila någon minut innan du kavlar ut dem. Under tiden blandar du samman fyllningen och rör till en smidig smet. Kavla ut varje degbit till en avlång kaka, cirka 25 x 50 cm. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 20-24 bitar, 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°. Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Se även:
- Konditori
Extern länk:
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
DSTCVolymsenhet
Handelsresandeproblemet
Côte dIvoire
Excitera
SDI
Upplysningscentralen
Härlanda Park
Carl David af Wirsén