Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Kamera'

Kamera

Innehåll- 1. Instrument för fotografi - 1.1 Inledning - 1.2 Teknisk utrustning - 1.3 Kameratyper - 1.4 Objektiv - 1.5 Kända kameramärken - 1.6 Mindre kända kamermärken - 1.7 Hänvisningar - 2. Popband

1. Instrument för fotografi

1.1 InledningOrdet kommer från latinets camera obscura som betyder "mörk kammare".En kameraär ett instrument för att fånga bilder av personer, föremål och deras omgivningar. Konsten att medelst kamera göra sådana avbildningar kallas fotografi och utövaren kallas fotograf.

Kameran har funnits ända sedan 1800-talet. Men eftersom kamerans historia redan finns i ett annat avsnitt, så handlar nedanstående mer om kameran i nutid.

Med tiden som gått sedan den första kameran tillverkades har teknologin utvecklats väldigt mycket. Detta har gjort att kamerorna har blivit allt mer avancerade. Det som började som inte mer än en ljustät låda med ett hål i och glas med ljuskänslig beläggning, har idag blivit ganska avancerad teknologi. De som arbetar med fotografering, eller har det som hobby, använder sig oftast av den enögda spegelreflexkameran. Denna kamera är bra på så sätt att man ser ut genom objektivet och då får man en exakt bild av hur fotografiet kommer att se ut. Den vanligaste kameran för personer som bara ska ta till exempel semesterbilder är en kamera med genomsiktssökare, det vill säga ett fönster sitter placerat över eller snett över objektivet. På dessa är det vanligt med en ram i fönstret som visar hur bildutsnittet kommer att se ut. Nackdelen med detta är att om man kommer alltför nära motivet så stämmer inte bildutsnittet, och man märker inte om man håller fingrarna framför objektivet. En annan skillnad mellan moderna spegelreflexkameror och enklare kompaktkameror är att spegelreflexkamerorna ofta är sk systemkameror som man kan byta objektiv på. Tilläggas bör att mellanformatskameror ofta används av proffs; bland dessa kan nämnas Hasselblad, som antagligen är det mest kända märket. Fotografer som ägnar sig åt landskap för national geographic kör inte sällan med ännu större negativ - storformat. Serien småbild - mellanformat - storformat har kompletterats med det idag minsta vanligt förekommande APS.

1.2 Teknisk utrustning

Blixt: Med moderna kameror behövs inget naturligt ljus för att kunna ta bilder tack vare en inbyggd blixt som ofta sitter uppe i ett hörn av kameran. Blixten tänds automatiskt när slutaren öppnas. (Separat blixt har funnits mycket länge, i begynnelsen synnerligen manuella: fotografen brände av en hög magnesiumpulver...)

Bländaren: På äldre kameror fick man själv ställa in hur mycket ljus som skulle träffa filmen. Därför blev det väldigt svårt att få bra kvalitet på fotografierna. Nu för tiden så ställer bländaren automatiskt in hur mycket ljus den ska släppa in. Detta medför vissa problem om det inte finns möjlighet att justera bländaren: tex om man fotar i motljus eller ett motiv som är ljust med mycket mörker runt om kommer den automatiska bländaren att bli fel. Moderna tekniker kan till viss del räkna ut hur det ska vara, men faktum kvarstår att kameran inte känner hela sanningen.

Objektiv: Objektivet i en kamera är en kombination av konvexa och konkava linser som får ljuset att brytas ihop till en bild på filmen. Utan detta är det väldigt svårt att få bra skärpa på bilderna, se hålkamera för linslösa varianter. Teleobjektiv med lång brännvidd kan även ha speglar så att ljuset går fram och tillbaka i objektivet; på det sättet kan objektivet bli kortare.

Autofokus, AF: Detta finns inte på alla moderna kameror, men de flesta. AF gör att man inte behöver ställa in skärpan manuellt. Det är inte svårt att ställa in skärpan själv men om man tycker att det är jobbigt att göra det innan varje bild kan man lägga på lite extra pengar för att få denna bekvämlighet. En nackdel med autofokus är att det i vissa fall inte är självklart vad som skall vara i fokus - då kan det på samma sätt som för bländarautomatik bli galet.

Bildfönster: Den del i kameran som ligger i kontakt med filmmaterialet och begränsar ljusets spridning över större yta än det angivna negativformatet.

Brännvidd: Avståndet mellan kameraobjektivets bakre huvudplan och det plan där objektivet ger en skarp bild av ett föremål på oändligt avstånd. Brännvidden anges i millimeter.

Ridåslutare: En typ av slutare som sitter inuti kamerahuset, alldeles framför filmen. Det är en "gardin" med en öppning som passerar filmen vid exponering. Beroende på öppningens storlek och med vilken fart ridån passerar får man olika exponeringstid.

Centralslutare: en typ av slutare som sitter i objetivet. Flera lager av tunna skivor som vrids isär så att ljuset kan passera in till objektivet. När öppningstiden är slut så vrids dom i motsatt riktning så att ljuset inte kommer in längre.

Kameran har varit en populär produkt ända sedan den började säljas. Den används mycket när folk är ute och reser och på olika tillställningar. Den har också haft väldigt stor betydelse för t.ex. modeindustrin. Utan kameran så skulle man inte kunna visa sina nya produkter annat än på utställningar och dylikt. Man skulle inte heller kunna ha några högkvalitativa bilder, eller reklam i tidningar. Kameran blir allt mer högteknologisk och vem vet vilka funktioner en kamera kommer ha om några år?

1.3 Kameratyper

Kameror kan indelas i olika typer. Beroende på vad det är man vill poängtera med sin indelning finns följande kategorier:

 • Indelning efter bildytans storlek:

  • APS-kamera
  • Småbildskamera
  • Mellanformatskamera
  • Storformatskamera
  • Panoramaformat
Se även: Filmformat

 • Indelning efter möjlighet att byta objektiv etc.:

  • Kompaktkamera (Har ej utbytbara objektiv.)
  • Systemkamera (Har utbytbara objektiv och även andra tillbehör.)

 • Indelning efter vilken typ av sökare kameran har:

  • Mätsökarkamera (Sökaren är skild från objektivet, vanligast bland kompaktkameror.)
  • Spegelreflexkamera (Sökarbilden speglas in från objektivet. Indelas i sin tur i enögda och tvåögda.)

Dessutom finns bland annat följande kameratyper:

 • Lådkamera
 • Direktbildskamera
 • Digitalkamera

Exemplevis är en Hasselblad 500 C/M en enögd spegelreflex-system-mellanformatskamera.

1.4 Objektiv

Se Objektiv

1.5 Kända kameramärken

 • Bronica
 • Canon
 • Contax
 • Fuji
 • Hasselblad
 • Leica
 • Mamiya
 • Minolta
 • Nikon
 • Pentax
 • Ricoh
 • Voigtländer
 • Zeiss Ikon

1.6 Mindre kända kamermärken

 • FED (Felix E Dzersjinskij)
 • Graflex
 • ICA
 • Meopta
 • Moskva
 • Shanghai

1.7 Hänvisningar

 • i första upplagan av Nordisk familjebok, andra bandet, 1878.

2. Popband

http://www.nvp.se/admin/files/Kamera.jpg

Kamera är en duo bestående av Carl Delorian och Joakim Hjelm, som bildades år2000.Bandet första singel, At Work släpptes år2003, spelades flitigt på radio, och låg sexa på trackslistan.Bandets självbetitlade album släpptes i oktober 2003, och singeln Fragile låg på MTVs nordiska videolista.Bandet har även värmt upp publiken åt Robbie Williams på stadion inför 34.000 åskådare.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 9+9

Intresserad av fler artiklar?

Försvunnen
Guldin
Osiris
Rhenium
Oslo Rådhus
Egyptiska gudar
Oändlighet
Min
Anaximenes

Senaste sökningarna

IEEE har fått 961 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:49:11.

brigadgeneral har fått 987 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:44:17.

polen har fått 1169 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:43:37.

snokar har fått 930 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:41:23.

immunförsvar har fått 918 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:41:22.

skit har fått 1168 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:36:44.

beskow har fått 1258 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:33:19.

hypertoni har fått 984 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:32:36.

Säfstaholms slott har fått 822 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:28:39.

puppa har fått 1183 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:18:52.

räkneord har fått 906 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:15:33.

hongkong har fått 1017 sökningar. Den senaste gjordes 2020-09-30 10:15:13.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.24 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.