Kakao
Kakao kommer från kakaobusken,som är ett träd som i vilt tillstånd kan bli upp till 15 m högt. Bladen blir halvmeterlånga och är först rödaktiga och sedan glänsande mörkgröna.De rödgula blommorna växer i knippen direkt på stam och grenar. Från dessa utvecklas och mognar de gul-gulröda-pupurfärgade-bruna frukterna (bären).De liknar upp till 25 cm långa, tjocka gurkor med gulaktigt eller rött fruktkött som snart blir träaktigt. Inuti finns fem rum med vardera dussinet vita frön, kakaobönorna. Frukterna mognar hela året men man har två huvudsakliga skördar. Varje frukt skärs av för sig för att inte skada kommande blommor.
Bönorna tas ut ur frukten, packas i lådor eller tunnor, grävs ner och får jäsa i upp till en vecka eller torkas direkt i solen utan jäsning. Båda procedurerna tar 4-6 dagar och gör bönorna bruna och ger dem den typiska kakaoaromen.
Soltorkade hela bönor kallas solkakao, torkade och jästa bönor jästkakao eller jordkakao. När de skalats och mosats benämns de choklad. När denna pulveriserats blir namnet åter kakao.
Kakaobönan är energirik och innehåller 50% fett, 20-25% kolhydrater, 15-20% protein, 1,5% teobromin, 5% vatten, 3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Kategorier för Kakao
kakao(1)Intresserad av fler artiklar?
CocktailDrink
Brandy Alexander
Banana Banshee
Grasshopper
Hotshot
Silk Stocking
Stig
Djurgårdare