Jul
Jul är en helg som firas varje år den 25 december (juldagen), med start den 24 december (julafton) och i Sverige även den 26 december (annandag jul).Enligt kristendomen firas jul till minnet av Jesus födelse. Detta återspeglas i namnet på julen i de flesta europeiska språk (kristmässa, helig natt, födelse).
Datum för den kristna helgen saknar grund i evengelierna. Jesu födelse firades i fornkyrkan på olika dagar. På 300-talet förlades firandet av Jesu födelse till den 25 december. Det var romarna som valde detta datum. Då kunde dom byta ut "den obesegrade Solgudens födelsedag", som firades just den 25 december, mot firandet av Jesu födelse.
- i första upplagan av Nordisk familjebok, sjunde bandet, 1884
Enligt fornnordiska förhistorien, firas jul i stället i samband med midvinterblot för att fira solhjulets återkomst. Detta återspeglas i namnet på julen i de nordgermanska språken (svenska, norska, danska, islänska) samt på finska (Juhla betyder snarare firande på finska, ordet för jul är joulu) och estniska. Även anglosaxerna blotade, men efter kristnandet kom "yule" att beteckna det hedniska firandet "christmas" den kristna. Det firar vi genom att Jubla vilket då betyder just fira om vi jämför med finskan.
I boken Die Germanen av Hansferdinand Döbler sägs följande om Jul:
"Jul (Germaniskt Giuli=Hjul) jämför solen med ett hjul, därför firades jul i forntiden vid midvintersolståndet, varvid brinnande hjul läts rulla utför berg. Dessa hjul var symboler för solen och guden Frej. Från tiden för när Sverige var i besittning av tyska Pommern, 1648-1815, kom ordet jul också in i tyskan".
Texter som i det svenska firandet ofta läses på julafton är julevangeliet, Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton samt samme Rydbergs dikt Tomten. Andra traditioner är SVTs visning av Kalle Anka och film/Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson. Även flera andra tradionella TV-program visas i samband med jul- och nyårshelgen.
Se även:
- hälsningsfrasen God Jul
- julefrid
- julevangeliet
- Julafton
- julseder
- jultomten
- julbock
- julklapp(ar)
- julrim
- julgran
- julpynt
- adventskalender
- Julvärd i TV
- Kalle Anka på julafton
- julmust
- julgodis
- julbord
- julsång
- julotta
- julkrubba
- julkort
- julfrimärke
- julbad
- jullov
- lilla jul
- minijulafton
- hos SCB
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
HandbollslandslagetDramatiker
Lustspel
Heuristik
Inombordsmotor
Förenta nationerna
Spänning
Pseudonym
Kombination