Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Jetmotor'

Jetmotor

Innehåll- 1. Funktion - 2. Historia - 3. Kuriosa

http://www.nrk.no/img/161925.jpeg

1. Funktion

En jetmotor är en typ av reaktionsmotor, de flesta är olika typer av gasturbiner. Starkt förenklat är principen densamma som om man blåser upp en ballong och sedan släpper iväg den. Skillnaden är i den här liknelsen att man efter att ha blåst upp ballongen även har värmt upp luften i den, vilket gör att luftvolymen som strömmar ut är mycket större än den man blåst in.

Luften sugs in av kompressorn och trycks ihop av kompressorbladen och strömmar med högt tryck in i motorns brännkammare där den blandas med bränslet. Blandningen som uppstår bildar en gas som antänds. Genom förbränningen uppvärms gasen och expanderar i volym, vilket tvingar gasen att strömma ut bakåt, då trycket på kompressorsidan motverkar strömning åt det hållet. Denna får turbinbladen, samt därmed även axeln som driver fläkt och kompressor, att rotera. Avgaserna har fortfarande hög hastighet då de strömmar ut, och ger dragkraft. Till skillnad från gasturbinerna, från vilka man tar ut huvuddelen av energin hos förbränningsgaserna på den roterande axeln via en stor turbin, tar man i jetmotorn bara ut så mycket rotationsenergi att det räcker för att driva kompressorn. Resten av förbränningsgaserna strömmar med oförminskad hastighet vidare bakåt och ut genom munstycket och ger drivkraft i form av reaktionskraft.Ett problem med jetmotorer är att rotorbladen är mycket känsliga, eftersom den kraft re utsätts för av rotationen är stor och de därför redan under normaldrift utsätts för stora påfrestningar. Större fåglar kan lätt få en mindre jetmotor att haverera genom att ett eller flera kompressorblad går sönder. Kombinationen av delar som far runt och slår sönder motorn ytterligare, och den obalans som uppstår då kompressorblad saknas (Jetmotorer arbetar vid mycket höga varvtal) får motorn att totalhaverera.

Det finns flera typer av jetmotorer:

 • Turbojet - Hela luftmassan går genom motorn och genererar reaktionskrafthttp://www.altitudeis.com/Jet_engine_cross_section.gif
Turbojet

 • Turbofläktmotor (turbofan) - Första kompressorsteget är förstorat, så att huvuddelen av luften går utanför motorn (men innanför motorgondolens skal) och blandas tillbaka i munstycket. Ger bättre bränsleekonomi, särskilt vid låga och medelhöga hastigheter

http://www.anirudh.net/seminar/html/Image8.gif

Turbofläkt

 • Turboprop - En turbojetmotor med extra turbinsteg (alltså i princip en gasturbin), så att man kan ta ut huvuddelen av kraften på turbinaxeln istället för som utströmmande förbränningsgaser. Från turbinaxeln växlas rotationshastigheten ner, och driver en propeller. Nedväxlingen är nödvändig för att bladen inte ska nå överljudshastighet, då de skulle förlora mycket dragkraft.

http://www.flightcraft.ca/images/Convair/Engine.jpg

Turboprop, propellern ska sitta på axeländen längst till vänster

 • Propfan - Ett mellanting mellan turbofläktmotor och turbopropmotor. Har två eller flera motriktat roterande mångbladiga fläktpropellrar som sitter på utsidan av motorgondolen. Dessa är oftast nedväxlade i förhållande till turbinaxelvarvtalet.

http://www.b-domke.de/AviationImages/Rarebird/Images/0809s.jpg

Propfan

 • Pulsjet - Enkel typ av jet som användes i V1-bomberna och drivas av reaktionskrafter. Arbetar vid atmosfärstryck och har ett ventilgaller som får förbränningsgaserna att strömma bakåt, istället för kompressor. Behöver komma upp i viss hastighet innan den börjar fungera.

http://home.c2i.net/chon/images/pulse_jet_amin.gif

Pulsjet animation

 • Ramjet -(Ramm-jet) Jet utan rörliga delar. Kompressionen uppstår genom att fartvinden passerar genom ett speciellt utformat förbränningsrum. Oftast har detta rum en centralt placerad kil runt vilken luften trycks ihop, rammen, som har givit motorn dess namn. Fungerar bara vid höga hastigheter (över 400 km/h) eftersom stor fartvind krävs. Man kan därför inte starta med ramjet. Ramjet börjar bli vanlig på jaktrobotar, som ju har samma hastighet som flygplanet då de avfyras. Den är mycket mer bränslesnål än en raketmotor.
 • Scram-Jet är en ramjet för extra höga hastigheter

http://www.gbrocketry.com/My%20Pictures/ramjet%20rocket%20engine.gif

ramjet

 • Efterbrännkammare är i princip en extra brännkammare (nästan en ramjet) placerad bakom turbinsteget på en turbojet- eller turbofläktmotor. Där hettas utströmningsgasen upp ytterligare vilket får den att expandera och därmed öka hastigheten ytterligare. Efterbrännkammaren har mycket dålig verkningsgrad men ger mycket extra dragkraft i förhållande till sin vikt, vilket gör att den är ekonomisk jämfört med en större motor om den extra dragkraften bara behövs tillfälligt, t.ex. vid start eller luftstrid.

 • Turboshaft är i flygsammanhang detsamma som en gasturbin, d.v.s. en turbinmotor där gasernas energi omvandlas till vridmoment på en axel, som via en växellåda driver något, t.ex. en helikoters rotor.

Reversering

Vid landning flyttas den bakre delen av ytterkåpan på motorn bakåt. Jetstrålen pressas då via denna mekanism snett framåt genom kåpans öppning, vilket ger en kraftfull bromseffekt. Det höga motorbuller som hörs efter landning beror på reversen.

2. Historia

Jetmotorns/gasturbinens historia är lång, och ursprunget härleds ibland till den egyptiska ångkulan, ibland till Leonardo da Vincis automatiska stekvändare, vilken utnyttjar avgasströmmen i skorstenen för att driva en propeller (turbin) som i sin tur vrider runt ett stekspett. Den brittiske flygofficerer och uppfinnaren Sir Frank Whittle (1907-1996) brukar dock anses ha konstruerat den första praktiskt fungerande jetmotorn för flygändamål. Han fick patent 1930, men detta hemlighölls av brittiska flygvapnet. Oberoende av Whittle uppfann den tyske flygplanskonstruktören Dr. Hans von Ohain en liknande konstruktion och fick fram en fungerande prototyp 1936, vilken monterades i ett flygplan (Heinkel He 178) som provflögs 1939. Frank Whittles konstruktion provflögs inte förrän 1941 (Gloster Meteor). Båda dessa utnyttjade radialkompressor i sina motorer. Den första "moderna" turbojetmotorn med axialkompressor (Junkers Jumo 004) konstruerades an tysken Dr. Franz Anslem som monterades i Messerschmitt Me 262, världens första jetplan i operativ tjänst, men radialkompressormotorer levde kvar under lång tid, exempelvis i de Havilland Vampire, Venom och Flygande Tunnan.Första passagerarplanet med jetmotor blev de Havilland Comet.

3. Kuriosa

Jetmotor kallades förut ofta "reamotor", en förkortning av "reaktionsmotor". Jetplan kallades därför "reaplan". Dessa benämningar lever kvar även i dag, men torde vara på utgående.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 6+7

Intresserad av fler artiklar?

Storstockholms Lokaltrafik
Flytande
Ultraviolett ljus
Motorfordon
Nikola
AstraZeneca
Erik Blix
Politiskt parti
Boeing 747-400

Senaste sökningarna

lisette schulman har fått 1433 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:51:18.

folksaga har fått 1715 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:49:31.

hygglo har fått 1190 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:49:12.

q har fått 1680 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:48:34.

spedition har fått 1397 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:46:51.

czardasfurstinnan har fått 1332 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:46:07.

egenmäktigt förfarande har fått 1163 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:44:53.

nikolaj gogol har fått 1651 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:44:44.

tk har fått 1540 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:42:32.

reklamation har fått 1044 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:40:02.

keton har fått 1468 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:38:46.

stress har fått 1158 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 00:30:25.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.08 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.