Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Jesus'

Jesus

Innehåll- 1. Egennamn - 2. Jesus från Nasaret - 2.1 Källor - 2.2 Jesu liv i kristen tro - 2.3 Förkunnelse - 2.4 Jesus som historisk person - 2.5 Kristen tro - 2.6 Vanliga frågor - 2.7 Diskussion - 2.8 Se även - 2.9 Länkar - 3. Låt

1. Egennamn

Intressant att notera är att många bibliska namn såsom Jesus och Jesaja betyder saker som t.ex. "Jehova ger räddning" respektive "Jehova är stor", (JHVH ger räddning respektive JHVH är stor, JHVH betyder INTE elohim som Gud heterpå Hebreiska därför betyder inte Jesus "Gud ger räddning" hade det gjort det hade Jesus namn varit ELSUS eller liknande)alltså namn sammansatta av meningar bestående av Guds namn samt bl.a. adjektiv eller verb.Jesus[latinsk form], som är samma namn som hebreiskans Josua och Jesua, och betyder ung. "Gud är räddning" men betyder i själva verket "Jehova är räddning".Den viktiga betydelsen i namnet Jesus får en helt annan innebörd om man förstår detta. Jesus på grundtextens språk, grekiska, är IESOUS.[källa bl.a. http://www.newadvent.org/cathen/08374x.htm (katolskt lexikon) ]

2. Jesus från Nasaret

Jesus, Jesus från Nasaret, Jesus Kristus. Guds son enligt kristendomen, en viktig profet enligt Islam. Namnet Jesus är en latiniserad form av grekiskans Iesos som i sin tur motsvarar det hebreiska namnet Jeshua som betyder JHVH räddar. Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, Jesus från Nasaret, judarnas konung. Detta var texten över Jesus kors vid korsfästningen.

2.1 Källor

De viktigaste källorna för kunskap om Jesus är evangelierna i Nya testamentet. De äldsta vittnesbörden finns dock i Aposteln Paulus brev, men de är inte särskilt generösa med fakta om Jesu liv. Jesus omnämns även av Flavius Josefus, Tacitus, Suetonius (osäker referens) och Plinius d.y.. För historiker är evangelierna problematiska källtexter eftersom de ger en tolkad bild av Jesus. Uppgiften har därför blivit att med en historisk-kritisk metod försöka tränga förbi tolkningarna i Nya Testamentet och fastställa vilka data som kan anses som historiska.

2.2 Jesu liv i kristen tro

Jesus föddes någon gång åren 7 - 4 f.Kr., exakt årtal går inte att fastställa. Jesus föddes i Betlehem. Jesu mor hette Maria och Hans far var enligt traditionell kristen tro Gud. Maria var trolovad med Josef. Jesus hade fyra bröder och minst två systrar. Dock var Josef far pappa till dessa, varför de måste anses bara vara halvsyskon. Värt att notera apropå detta är att Jesus sa vid ett tillfälle: "Vem är min mor och mina bröder?, de som hör Guds ord och handlar efter dem han är min mor och mina bröder."

Fadern arbetade som hantverkare och familjen verkar ha varit from och bevarade de judiska traditionerna. T.ex. hade Jesu halvbröder alla judiska namn och familjen vallfärdade till Jerusalem till påsk varje år vilket måste varit ett kostsamt företag. Familjen var fattig trots det älskade de Gud och gjorde Hans vilja.

Jesus var mycket vis och hade stor kunskap trots att Han inte hade studerat de Heliga Skrifterna skrivna på hebreiska och talade folkspråket arameiska samt troligen också lite grekiska, som vid denna tid var världsspråket.

Jesu offentliga verksamhet verkar ha börjat vid hans dop. Johannes Döparen döpte honom i Jordanfloden.När Johannes fängslas och sedermera dödas fortsätter Jesus verksamheten och många av Johannes lärjungar fortsätter som lärjungar till Jesus. Verksamheten pågick mestadels i Galileen med Kapernaum som huvudort men Jesus for även även till Judeen och Jerusalem.

Kring Jesus samlades en skaror av män och kvinnor, hans lärjungar, som lyssnade till honom varav några följde honom som under längre tid. Bland dessa fanns också tolv stycken som han utvalde till sina apostlar och undervisade enskilt.

Hans offentliga verksamhet varade ungefär 2 - 3 år före korsfästelsen som inföll under Pontius Pilatus tid som prefekt i Judeen år26 - 36 e.Kr. En vanlig hypotes är att Jesu offentliga verksamhet började år30 e.Kr. och korsfästelsen skedde år33 e.Kr.

Efter Jesu korsfästelse begravdes Jesus i en uthuggen klippa och på den tredje dagen kom några kvinnor för att smörja in Jesus i välluktande oljor, men då de kom fram hade Jesus uppstått. Detta berättade de för Apostlarna som inte trodde på dem.

2.3 Förkunnelse

Jesu förkunnelse uppvisar likheter med de gammaltestamentliga profeternas predikan. Han har skarpa formuleringar mot hyckleri och orättfärdighet, men också trösteord till dem som hade det besvärligt. En av de stora skillnaderna mot profeterna är att han ofta talar i jag-form, medan Gamla testamentets profeter alltid uttalade sig på JHVH:s vägnar "så säger Herren". Att förkunna på detta sätt visar på ett stort anspråk, att vara Gud själv.

Huvudtemat i Jesu förkunnelse var Guds rike och dess snara ankomst. Primärt betecknar det det slutgiltiga frälsningstillståndet, det tillstånd som uppstår efter att Gud slutgiltigt gripit in till dom och frälsning, men i någon mening verkar Jesus också mena att det redan var närvarande genom honom själv. Frågan om Jesu syn på sig själv är omtvistad, men flera forskare anser ändå att Jesus troligen hade messianska anspråk och såg sig själv i förbund med Gud på ett särskilt sätt. Andra teorier är att han var vishetslärare eller revolutionär.

2.4 Jesus som historisk person

De allra flesta forskare ifrågasätter inte att Jeus är en historisk person, men många ateistiska och nyandliga grupper har avvikande teorier. Se vidare "Har Jesus funnits?".

Huruvida den historiska personen Jesus verkligen var Guds son har sysselsatt många människor genom historien. En av dessa är Viktor Rydberg, vars verk Bibelns lära om Kristus vållade stor uppståndelse under 1800-talet.

2.5 Kristen tro

Enligt Nya testamentet är Jesus Guds son, och kom till jorden för att dö för oss syndare (Joh. 3:16) och på så sätt sona våra synder. Genom sin uppståndelse besegrar Jesus döden och ondskan och visar därmed att han kan ge uppståndelse och evigt liv. Se vidare frälsning. "Syndens lön är döden men Guds gåva är evigt liv i Jesus Kristus."

Frågan om hur man ska se på Jesus som Gud och människa behandlades utförligt i fornkyrkan, se Kristologi och Treenigheten.

2.6 Vanliga frågor

Fråga: är inte "Jesu Kristus" ett äldre namn? Var kommer "s"-et från?

 • Jesu är en genitivform.Man kan t.ex. prata om Jesu Kristi lidande när man avser det lidande som Jesus Kristus utsattes för.Den här typen av genitivformer kommer från latin (tror jag), och används ibland på svenska vid högtidligare tillfällen.-- David Kågedal.

Mer om jesu här:

2.7 Diskussion

Diskussion av artikeln

2.8 Se även

 • Kristendom och Gnosticism
 • Bergspredikan
 • ICHTHYS och XR (chi-rho)
 • Julevangeliet
 • Korsfästelse
 • Kristologi
 • Kristus
 • Messias
 • Tideräkning
 • F Kr

2.9 Länkar

 • i Biblisk ordbok för hemmet och skolan (1896) hos Projekt Runeberg.
 • http://www.golgata.nu
 • http://www.jesusoftheweek.com/;)

3. Låt

Velvet Underground har en låt som heter "Jesus" på sitt tredje album "The Velvet Underground". Den handlar förmodligen om Jesus från Nasaret. Jesus, help me find my proper place / Help me in my weakness / cause Im falling out of grace

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 9+6

Intresserad av fler artiklar?

Klassifikationssystem
Upphovsman
SAP DB
Bakfylla
Electronic Arts
Käbi Laretei
Lars von Trier
Fascism
Armenier

Senaste sökningarna

VOR har fått 1353 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 10:06:21.

pseudonym har fått 1241 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:46:15.

konkurrens har fått 1490 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:45:32.

lex specialis har fått 1403 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:25:56.

kalvin har fått 1217 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:18:53.

mustaschporr har fått 1264 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:18:15.

olympiska spel har fått 1560 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:15:40.

hålkort har fått 974 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 08:53:47.

nlp har fått 1249 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 08:15:47.

buddhism har fått 1485 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 08:14:29.

vänsterytter har fått 1034 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 08:07:50.

keynesianism har fått 1795 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 07:25:44.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.53 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.