Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Isa Quensel'

Isa Quensel

Innehåll- 1. Biografi - 2. Kuriosa - 3. Filmografi i urval

Isa Quensel, skådespelerska, operasångerska, sångerska (sök Allmusic, CDON, IMDb, Projekt Runeberg, SLBA), Sverige

  • Född 21 september 1905 i Göteborg som Anna Lisa Schultz
  • Död 3 november 1981

Gift med 1) Helge Bäckström (1927-29), 2) redaktören Torsten Quensel, 3) teaterdirektören Lars Egge (1940-??), 4) konstnären och scenografen Ulf Thurin (1971-81)

link Isa Quensel

1. Biografi

Isa Quensel var dotter till köpmannen Robert Ferdinand Schultz och hans engelska hustru Anna Annie Mathilda Philip. Hon gick på Nya elementärläroverket för flickor i Göteborg mellan år1913- år1924. Hon var en mycket begåvad och mångsidig artist, och kom att bli en av svensk films stora och mest respekterade skådespelerskor. Så hade hon också, förutom sin självbegåvning, fått en grundlig utbildning inom området. Hon studerade bl.a. sång och musik för Bernardi i Paris år1926- år1928, och åren därefter dramatisk gestaltning för skådespelerskan Naima Wifstrand i Stockholm.

Hon uppträdde tidigt på den stora teaterscenen, redan år1925 på Blancheteatern i Stockholm, vid 20 års ålder. Dock skedde hennes egentliga scendebut år1929 i pjäsen Rose-Marie på Vasateatern i Stockholm. Hon kom sedan under åren att uppträda på de flesta privatteatrar i Stockholm och i Göteborg. På 1960-talet tillhörde hon TV-teatern och medverkade bl.a i Tartuffe av Jean-Baptiste Molière, Den inbillade sjuke (av densamme), Sällskapslek, dramat Pojken Winslow (där hon spelade mamma Grace Winslow) och i Noel Cowards Markisinnan (där hon gjorde titelrollen). Hon var Friherinnan i tv-serien Drottningens juvelsmycke år1967 och Fru Åvik i Birger Sjöbergs Kvartetten som sprängdes år1962.

På film har Isa Quensel bidragit till en rad minnesvärda och starka biroller, ofta sommystiska, mörka kvinnor med skumt förflutet, som t.ex i Damen i svart, Yngsjömordet och Moln över Hellesta. Hennes mest kända rollfigur är nog annars Maria, kallad Raggen, i filmen Raggen - det är jag det från år1937. En annan mycket omtyckt filmroll med Isa är den som mamma Louise Günther i den underbara 1960-tals komedin Änglar finns dom med Jarl Kulle och Christina Schollin i huvudrollerna. Filmen blev en mycket stor biosuccé. Sammanlagt medverkade hon i över 50 filmer.

Isa Quensel var också en utmärkt operasångerska (sopran) som under hela sin karriär varvade såväl komiska som dramatiska talroller på teater och film med musikal och opera. Under flera års tid tillhörde hon Kungliga Operans fasta ensemble där hennes främsta operaroller inkluderar bl.a titelrollen i Bizets Carmen, Despina i Mozarts Cosi fan tutte, Rosina i Barberaren i Sevilla, Susanna i Figaros bröllop och Stasi i operetten Czardasfurstinnan. På 1960- och 70-talet var hon även lärare i sång och scenisk framställning för blivande sångare/sångerskor på Musikhögskolan i Stockholm.

På film kan man – om man är uppmärksam - höra henne sjunga i Hasse Ekmans Glasberget år1953.

Hennes oerhört karakteristiska djupa, mörka, och lite hesa röst, gjorde henne också eftertraktad på många andra områden, t.ex i radioteater-pjäser. Hon spelade även in barnskivor, var ofta berättarröst i olika sammanhang och syntes/hördes i bioreklam; bl.a i reklamsnuttarna för kaffet Gevalia som gick flitigt på svenska biografer under 1950-talet och där Isa Quensel gör mamman i familjen som bara satt och pratade om kaffe hela tiden (!). Hon lånade också ut sin röst till tecknad film; Det var ingen tillfällighet att hon fick göra den färgstarka häxan Madame Mim när Walt Disneys film Svärdet i stenen skulle dubbas till svenska. Du har säkert även hört henne som Faster Tilda i tecknade Agaton Sax...

Och - vad många inte vet - är att det faktiskt är Isa Quensel som gör Krösa-Majas röst i filmerna/tv-serien Emil i Lönneberga (då detta var en samproduktion med tysk film och tyska skådespelare), och där Krösa-Maja spelas av tyska skådespelerskan Carsta Löck... men det är alltså Isa Quensel som vi hör!

2. Kuriosa

  • var huvudperson hos Lasse Holmqvist i tv-programmet Här är ditt liv år1980, där hon bl.a sjöng visor av Jaques Brel.

  • ledde i början av 1970-talet programmet Allsköns musik tillsammans med Carl Anton Axelsson (alias "Carl-Anton i Vita Bergen"), där man bjöd in olika musikgrupper och artister (inom både pop, rock, jazz och klassiskt) att spela i programmet.

  • gästade Hylands hörna den 13 februari 1971 tillsammans med Jan Malmsjö, Ulla Sallert, Anna Sundqvist och Sven Lindberg, som just då var aktuella i föreställningen Czardasfurstinnan på Oscarsteatern.

  • gästspelade i amerikanska deckarserien Foreign Intrigue som Mrs. Bartok i avsnittet "The Missing Official", 6 maj år1954

  • medverkade i den engelska filmen Two Living, One Dead (en engelsk/svensk samproduktion inspelad i Sverige) mot brittiska skådespelare som Patrick McGoohan (från bl.a Mel Gibson-filmen Braveheart), Virginia McKenna (bl.a filmerna Född fri och Sliding Doors), Peter Vaughan (från bl.a filmerna Återstoden av dagen och Les Misérables, och tv-serierna Hornblowers äventyr, Longitude och Fatherland I) och Michael Crawford (från Lloyd Webbers succémusikal Phantom of the Opera (Fantomen på Operan) mot Sarah Brightman).

  • gjorde mot slutet av sitt liv nya översättningar och textrevisioner av många kända operetter, däribland Glada änkan, Czardasfurstinnan och Lilla helgonet

  • sin allra sista roll gjorde Isa Quensel som mentalsjuk patient i tv-serien Barnet (som sändes i SVT, år1982).

3. Filmografi i urval

  • Agaton Sax och Byköpings gästabud, år1976 .... Faster Tilda (svensk röst)
  • Emil i Lönneberga, år1973 .... Krösa-Maja (svensk dubbning för Carsta Löck)
  • Yngsjömordet, år1966 .... Grave-Karna
  • Kattorna, år1965 .... Tora
  • Älskande par, år1964 .... Fredrika
  • Bröllopsbesvär, år1964 .... Hilma Palm
  • Walt Disneys Svärdet i stenen år1963 .... Madame Mim (svensk röst och sång)
  • Sällskapslek, år1963 .... Agda Stjernesten
  • Two Living, One Dead (eng/sv samproduktion), år1961 .... Miss Larousse
    • Två levande och en död (svensk titel)
  • Änglar finns dom, år1961 .... Louise Günther
  • Laila, år1958 .... Elli Logje
  • Damen i svart, år1958 .... Cecilia von Schilden
  • Kostervalsen, år1957 .... Doris Fågelström
  • Moln över Hellesta, år1956 .... Emmy Anckarberg
  • Enhörningen, år1955 .... Harriets mamma
  • Glasberget, år1953 .... Luiza Cabral
  • Göingehövdingen, år1953 .... Svart-Elsa
  • Efterlyst, år1939 .... Ulla Ståhle
  • Lyckliga Vestköping, år1937 .... sekreteraren
  • En flicka kommer till stan, år1937 .... Ulla Frank
  • Raggen - det är jag det, år1936 .... "Raggen"
  • Min svärmor - dansösen, år1936 .... Sylvia
  • Flickorna på Uppåkra, år1936 .... Elsa Brumell
  • Äventyr på hotell, år1934 .... Elly
  • Falska Greta, år1934 .... Lisa
  • Pettersson & Bendel, år1933 .... Elsa
  • Kärleksexpressen, år1932 .... systerdottern

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 3+3

Intresserad av fler artiklar?

Noomi Rapace
Ann Sofie Rase
Fanny Risberg
Bellan Roos
Wanda Rothgardt
Viran Rydkvist
Helena af Sandeberg
Yvonne Schaloske
Rebecka Scheja

Senaste sökningarna

anhållande har fått 932 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:41:57.

hågad har fått 920 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:41:18.

ru har fått 1350 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:40:04.

civilisation har fått 1416 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:40:02.

e9 har fått 1373 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:39:01.

7s har fått 1282 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:38:55.

biljard har fått 1321 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:38:21.

vers har fått 1356 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:37:45.

sodavatten har fått 980 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:37:30.

perception har fått 1229 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:35:23.

sverige har fått 1745 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:34:42.

aes har fått 1339 sökningar. Den senaste gjordes 2021-05-06 03:34:42.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.31 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.