Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Irakkriget'

Irakkriget

Innehåll- 1. Kritik av motivet till kriget - 2. Maktövertagandet och efterspelet - 2.1 Opinion runt Irakkriget - 2.2 Följder av kriget - 2.3 Aktuellt - 2.4 Se även:

Irakkriget inleddes 20 mars 2003 genom ett amerikansk-brittiskt anfall mot Irak med officiellt syfte att avrusta landet på de påstådda existerande massförstörelsevapnen och för att sätta stopp på Iraks påstådda samarbete med al-Qaida, samt avsätta presidenten Saddam Hussein. I den s.k. coalition of the willing deltog även, i mindre utsträckning, andra länder som Danmark och Polen. Den internationella uppslutningen var, åtminstone i jämförelse med Gulfkriget, tämligen dålig. Irakkriget kan ses som den del i det krig mot terrorismen som USA utropade efter terrorattackerna den 11 september 2001.

1. Kritik av motivet till kriget

Många menar att motiven bakom kriget mest handlade om att säkra amerikanska och brittiska intressen i området. Irak använde inga förbjudna vapen i kriget, och inga förbjudna vapen hittades av FN eller USA. Inga eventuella kopplingar till terrorism har heller säkerställts. Ett alternativt kompletterande motiv, som möjligen kan ha haft viss betydelse, är att den sittande amerikanska presidenten George W Bush far George Bush, som var drivande bakom Gulfkriget, utsattes för mordförsök av irakiska dödspatruller under 1990-talet.

Kriget stöddes inte av FN och stred enligt många, bland andra den svenske statsministern Göran Persson, mot folkrätten. Dock fortsatte Sverige att sälja krigsmateriel till USA trots att detta i formell menning stred mot den svenska linjen om att inte sälja vapen till länder i krig. Enligt Göran Persson gjordes detta därför att om Sverige vägrade att fortsätta sina leveranser till USA, skulle USA kunna införa ekonomiska sanktioner av något slag mot Sverige, något som skulle drabba Sverige väldigt hårt. I sammanhanget kan man också notera att många svenska vapensystem, som t.ex. JAS 39 Gripen, är helt beroende av amerikanska komponenter.

2. Maktövertagandet och efterspelet

Själva slutstriden antogs komma att stå om den irakiska huvudstaden Bagdad, men staden kunde relativt lätt intas av de amerikanska styrkorna och 9 april 2003 uppgav man att den irakiska regimen hade fallit. Var Saddam Hussein och hans närmast fanns visste man dock inte. Rykten om att de lämnat landet förekom. I och med regimens sammanbrott drabbades många irakiska myndigheter, muséer, sjukhus etc av plundringar. 15 april 2003 uppgavs kriget i princip vara slut men stridigheterna har fortsatt och attacker äger rum än idag.

Ett ny USA-stödd övergångsregering bildas med reprensentation från alla olika irakiska folkgrupper. Övergångsregeringen blir kalla Iraks styrande råd.

Under de följande veckorna och månaderna började man från amerikanskt håll försökt gripa så många som möjligt av de ledande personerna i den gamla irakiska regimen. Den mest kända av dessa var den fd biträdande premiärministern Tariq Aziz.

På morgonen den 18 mars 2003 rekvirerade Saddam Hussein genom en av sina söner motsvarande 9 miljarder kronor från Iraks centralbank, en fjärdedel av landets valutareserv, vilket lastades på lastbilar innan bankens personal kom till jobbet. Händelsen har rubricerats som ett av de största bankrånen i modern tid.

Under sommaren år2003 fortsätter de amerikanska styrkorna sitt sökande efter massförstörelsevapen och efter Saddam Hussein, ännu utan framgång. De amerikanska styrkorna utsätts under sommaren för ett antal attacker och sabotage ifrån irakiska motståndsmän och förlorar ett antal soldater.

Den 22 juli 2003 skjuts Saddams två söner Qusay & Uday Hussein ihjäl av amerikanska styrkor, men det dröjer enda fram till den 13 december 2003 tills man hittar Saddam Hussein i ett spindelhål utanför sin hemstad Tikrit. Han grips och rättegången hålls förmodligen någon gång under början av år2004.

Den 8 mars 2004 fick Irak en ny konstitution. Dess innehåll inkluderar allt man förknippar med en modern demokrati som t.ex. grundlag, skydd av mänskliga rättigheter och regler för fria val. Trots fortsatt våld från islamistiska och pro-regimgrupper känner sig de flesta irakier hoppfulla om framtiden.

Vålder fortsätter dock och överlämningen av Irak från amerikanerna beräknas bli försenad. USA bombar mål i Irak.

Se äve Ockupationen av Irak

2.1 Opinion runt Irakkriget

 • Enligt Sifo tyckte 14 procent av svenskarna att det var rätt av USA att attackera Irak. 68 procent tyckte att det var fel, och resterande 18 procent var osäkra om det var rätt eller fel.

Bland de som tyckte USA gjorde rätt är:

 • fler män än kvinnor
 • fler arbetare än tjänstemän
 • fler boende i södra Sverige än i norra Sverige
 • fler moderater än vänsterpartister

om opinionen runt Irakkriget (PDF).

2.2 Följder av kriget

 • De oljekontrakt som bla Kina och Frankrike hade som skulle verkställas efter sanktionerna kom aldrig att gälla. Amerikanska företag har istället kommit att exploatera oljan. Dvs USA tar alltså olja det är inte irak som ger USA olja som ett tack.
 • En av världens dikatorer, Saddam Hussein, har avpolletterats.
 • Ett ockuperat Irak som visserligen dagligen skakas av terrordåd, men kanske ändå kan komma att utvecklas i demokratisk riktning.
 • Civila offer: .
 • Cirka 500 amerikanska soldater dog i kriget och under ockupationen hittils. Flera tusen har skadats.
 • Kostnaden för Irakkriget: 110.000.000.000 dollar för USA:s del enligt .
 • Kurderna i norra delen av Irak kan känna sig säkra.

2.3 Aktuellt

 • 6 apr 2004: Irak lider mer av USA:s krig än av Saddam Hussein, anser Hans Blix. .
 • 18 jan 2004: Frigivna irakier berättar om den tortyr amerikanska soldater utsatt dem för. Bl.a. fick man naglarna utryckta. i NA.
 • 9 maj 2003, "USA avbryter letandet efter massförestörelsevapen", i Washington Post.
 • 7 maj 2003, i Dagens Nyheter berättar att ryska bilfabriken GAZ skulle leverera 5000 taxibilar av märket Volga till Bagdad, en order värd 400 miljoner kronor, men nu är det högst osäkert om det blir något av med affären.
 • 5 maj 2003, i Aftonbladet berättar om bankrånet den 18 mars.

2.4 Se även:

 • Saddam Hussein
 • Tony Blair
 • George W Bush
 • Muhammed Saeed al-Sahaf
 • Det republikanska gardet
 • Det speciella republikanska gardet
 • Saddams Fedayinstyrkor
 • Åsne Seierstad
 • Kostnaden för Irakkriget

 • Här diskuterar vi Irakkriget.

Jag ville även här ha med: "USA har återigen befriat ett förtryckt folk från tyranni, medan EU och FN gömt sig bakom resolutioner och fördömanden." Vilken del av det påstående är inte en korrekt och objektiv iaktagelse? Är det så att återställaren inte tål sanningen? / BZQW

Tack för vinken om att jag skulle ha sympatier för extremvänstern! Du kanske skulle kunna ta och fråga Martin Nyberg, Gribbly eller någon annan och höra efter om de håller med dig? Ditt påstående är inte objektivt eftersom du i det gör en subjektiv bedömning av USA:s historia och EU:s och FN:s diplomati. Din mening andas att diplomati är att "gömma" sig medan USA:s primära motivation för Irakkriget skulle ha varit omsorg om det irakiska folket. //

EU, FN och Storbritannien har med dimplomati fått Libien att byta bana, detta utan blodspillan. Irak må vara befriat, men folk har idag det sämmre än på Saddamtiden.//Orl

Detta är faktiskt inte en höger-vänster-fråga. Det finns faktiskt krigshetsare på båda sidor, och det finns intellektuella på båda sidor. Faktum är att en sk. befrielse som bygger på utbildning och sanktioneringar tar längre tid att genomföra, men den blir också mer långvarig. När man vill bomba någon måste man alltid kunna motivera varför man inte ska börja med någon som är värre. Kan man inte det blir politiska spekulationer (främst från vänsterhåll) en av många bieffekter. Men det är fel att säga att alla på högersidan är blodtörstiga. /Gribbly

Om jag får spekulera i det specifika fallet tror jag att det var personligt för Bush. Saddam sände faktiskt en "dödspatrull" för att döda farsan. Senatsförhören som pågår f.n. verkar nästan bekräfta detta. Jänkarna var så inriktade på Irak att de försummade al-Quaida fram till nine-eleven. Om det hade varit möjligt hade de hellre valt att invadera Irak innan Afghanistan än vice versa. //

Antagligen är det en av många pinsamma detaljer som är mer sanna än de borde vara. När lyckades en Bush med något som faktiskt visade sig vara bra? /Gribbly

Kul att ingen nämner N-RON eller Halibourton (stavning)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 5+4

Intresserad av fler artiklar?

Sund
Sigtuna kommun
Herrgård
Hojta
ICA Frostiga flingor
Eldorado Special
Läsa
Astrolog
Julkrubba

Senaste sökningarna

chokladcysta har fått 1550 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:32:29.

bannlysning har fått 1227 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:32:22.

regering har fått 1479 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:32:21.

stärkelse har fått 1494 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:32:15.

pålning har fått 1238 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:31:25.

döda har fått 1216 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:31:22.

byråkrati har fått 1126 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:29:04.

kolera har fått 1451 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:28:54.

trä har fått 1375 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:28:04.

nummer har fått 1518 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:27:35.

stroke har fått 1588 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:23:35.

shte har fått 1481 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:23:09.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.