Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Intresseklubben'

Intresseklubben

Innehåll- 1. Om uttrycket - 2. SE-domänen - 3. NU-domänen

1. Om uttrycket

Intresseklubben används uteslutande i frasen: intresseklubben antecknar eller intresseklubben noterar. Ungefär: Det du säger/skriver är fullkomligt ointressant och det borde inte beröra mig ett dyft, men det är ändå roligt att höra/läsa.

En kort historik av intresseklubben antecknar:

En lexfras irrfärder genom Sverige

Intresseklubben antecknar, hade någon textat häromdagen på en papperslapppå anslagstavlan. Denna graffiti i det lilla var en reaktion över ett tillkännagivande i stil med: “Beläggningsarbeten kommer att utföras på S:a Bogårdsvägen under hösten.”, och hade uppenbart ironisk innebörd. Intresseklubbens representant ville genom sitt klotter uttrycka sitt totala ointresse för vägarbetet. Men intresseklubben, vilka är det? Kan man bli medlem?

En snabb kontroll visar att varken telefonkatalogen eller nummerupplysningen kan hjälpa till med vidare upplysningar. Nej, uppgifter om intresseklubben får sökas inom andra domäner. Och eftersom även lexikon och ordböcker saknar uppgift om klubben, får svaret sökas på internet.

Hos Språkdata http://spraakdata.gu.se, går det att söka på enskilda ords och frasers förekomst i olika texter. Vid Språkdata finns tidningstext från 1965 till och med -98, samlat och indexerat i databaser tillsammans med andra textsamlingar som: Strindbergs romaner och dramer, riksdagens snabbprotokoll, äldre eddan och så vidare. Tyvärr genererar en sökning på intresseklubben inga träffar. Med stilla gryende förundran knappas det gäckande ordet in i Mediearkivets sökmotor, med bättre resultat.

Mediearkivet är en samling elektronisk text från ett fyrtiotal tidningar. Här finns artiklar från såväl dagstidningar, till exempel Aftonbladet och Svenska Dagbladet, som tidningar med lägre utgivningstakt: Dagens medicin, numera avsomnade Moderna tider och Ny teknik. Totalt finns per 12 oktober 2003 4 937 589 artiklar och radioinslag samlade. En sökning på intresseklubben ger ett tjugotal träffar. Mest intressanta är naturligtvis de kronologiskt sett första träffarna: första belägg.

5 maj 1995 har Göteborgspostens bilaga Aveny en artikel skriven av Magnus Johansson och Roger Granat med rubriken: “Yaki-Da får sig en trivial omgång”. En närmare läsning ger att artikeln är en intervju med den avsomnade popduon Yaki-Da, och inte en recension av krogen med samma namn. Mot slutet av artikeln återfinns vårt belägg:

Blå – I vilket land ligger Tel Aviv?-Jag har jobbat i Israel som modell för några år sedan, säger Marie.Intresseklubben antecknar så att pennan glöder.Nästa fråga – Vad används kaskelotens tarmavsöndring till?

Den uppmärksamme läsaren lägger genast märke till tre saker: 1) Intervjun ifråga hålls på en nivå som visar att den är avsedd att läsas av ett yngre klientel. 2) Under intervjun spelar man TP – Trivial Pursuit. 3) Intresseklubben antecknar verkar användas som ett slags uttryck.

Mycket riktigt. Utökas sökningen i Mediearkivet till att omfatta hela frasen, intresseklubben antecknar, förändras inte träffarna nämnvärt. Det kan alltså sägas vara fråga om en så kallad lexikaliserad fras – en lexfras. Lexfraser är fraser som till exempel lägga rabarber på, där betydelsen ibland kan ha lite eller inget samband med den egentliga innebörden av de ingående orden. Lexfraser kan vara mer eller mindre genomskinliga. Jämför till exempel lägga rabarber på (ogenomskinligt) med sätta det långa benet före (halvt genomskinligt), samt bruna bönor (helt genomskinligt). Lexfraser utmärker sig ofta genom att de ges annorlunda betoning: jämför bruna bönor med bruna byxor. Frasen intresseklubben antecknar, får ses som ett slags ironisk anmärkning i stil med: “Du säger det ja. Men det finns få saker som berör mig mindre än detta”. Den ironiska innebörden syns nu inte så tydligt i GP-exemplet ovan, men väl i, kronologiskt sett, nästa exempel från Aftonbladets Puls-bilaga 7 juni 1996. Karolina Ramqvist och Karin Salmson skriver i “Guide till klubbar och fester”:

...meddelar Elegant av någon anledning att de inom kort ska ha en fest på hemlig ort endast för inbjudna, (intresseklubben antecknar, hallå). Så nu vet ni det.

Möjligen kan invändas att de två göteborgsskribenterna i GP:s Yaki-Da-exempel kan ha missuppfattat den ironiska innebörden i det vid tidpunkten nya uttrycket då de satte det på pränt. Ramqvists och Salmsons något senare användning i Aftonbladet är dock otvetydigt ironisk.

Efter de här två första beläggen finns det, från 1998 och framåt, relativt många skriftliga belägg för intresseklubben antecknar. Första förekomst kan dock med ganska stor säkerhet sägas vara 1995-96. HuruvidaKarolina Ramqvist och Karin Salmson hört uttrycket i västsverige och fört det till Stockholm, eller om det letat sig upp på annat sätt, är svårt att avgöra. De som vill kan naturligtvis tolka exemplen ovan (vilket redan antytts), som att GP:s skribenter hört ett hippt uttryck i Stockholm (som ännu ej satts på pränt), missuppfattat det totalt, men ändå varit först i Sverige med att använda det i skrift (i Göteborg). Avgörandet må vara upp till var och en.

En senare, utvidgad, användning av intresseklubben antecknar, kan anas intuitivt. En användning med den ungefärliga betydelsen: “Det du säger/skriver är fullkomligt ointressant och det borde inte beröra mig ett dyft, men det är ändå roligt att höra/läsa.” En sådan användning skulle i så fall kunna knytas till en viss grupps sociolekt. Eller en individs idiolekt.Men det kan bara den enskilde användaren avgöra i anslutning till talögonblicket.

Mycket intressant genomgång. Lämnar också kommentar från fältstudie: Uttrycket hördes, med all säkerhet, och med ironisk touch, i Mölndal, mycket riktigt på västkusten, redan år1984-85. Malte Ferrigno

Håller också med om att det var intressant :-) Kan också meddela att intresseklubben fanns i Luleå under (åtminstånde) andra halvan av 80-talet, även då med en tydlig ironisk baktanke. Dessutom förekom varianter för att indikera mer tyngd, typ "intresseklubben hissar flaggan", "intresseklubben spelar fanfar", etc.

Begreppet "intresseklubben hissar flaggan" kan med fördel reduceras till att man låtsas vifta med en liten flagga när någon säger något ointressant. Motparten förmodas veta att den imaginära flaggan är den s.k. intresseflaggan som indikerar att intresseklubben är närvarande. Mycket irriterande för talaren. Mycket.

Förresten, du som kollat igenom Mediearkivet, du har förmodligen även tillgång till Presstext. Kolla gärna där och skriv något om det. (Och varför gör inte jag det? Jo, för att jag är inte en tillräckligt bra skribent.) /Dewil

Oj! Jag som tyckte att jag undersökt det här! Massor med godsaker. Jo då, jag har Presstext också. Det är nu ett slag sedan jag petade ihop det ovan, och jag kommer faktiskt inte ihåg varför bara Mediearkivet fick vara med. Återkommer med uppdateringar. (spännande att se om det nu funkar när jag är inloggad) /ingebjorn

I Skåne från början av 1990-talet, även här med ironi. Dock är nog Intresseklubben anmäler sig vanligare här, som att klubben rapporterar in, anmäler, sin närvaro. En vild gissning av mig är att uttrycket kommer från sjuttiotallisterna, kanske de senare. Det är också vanligt att man låtsas skriva i handen (ska föreställa ett anteckningsblock).

Uttrycken "intresseklubben antecknar" och "jag viftar med intresseflaggan" hördes i slutet av 1980-talet i Lund från folk födda på 1960-talet. /Tycho Brahe

2. SE-domänen

Webbsidan http://intresseklubben.se/ är en wiki baserad på MediaWiki (programvaran till Wikipedia) grundad 27 augusti 2004.

Påminner "lite" om Wikipedia

3. NU-domänen

Webbsidan http://intresseklubben.nu/ drivs av Adam Evertsson som även har skrivit boken "BlaBla - 600 otroligt onödiga fakta". Sajten innehåller bland annat information om var Nobelpriset nämns i olika filmer.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+2

Intresserad av fler artiklar?

Zino
VBScript
JScript
JSP
ODBC
ADO
Kyrie
Datorarkitektur
Sigur Rós

Senaste sökningarna

Dionysos har fått 1977 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:40:19.

halmstad har fått 1232 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:31:27.

hi har fått 1513 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:31:23.

7s har fått 1404 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:30:52.

astra har fått 1386 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:30:49.

LKAB har fått 1448 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:29:53.

dammsugare har fått 1856 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:27:38.

Anna Maria Lenngren har fått 1687 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:26:28.

ursand har fått 1309 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:25:31.

Nm har fått 1538 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:24:54.

parafras har fått 1104 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:23:41.

Zirkon har fått 1177 sökningar. Den senaste gjordes 2023-03-21 19:21:57.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.82 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.