Inlagd gurka
Inlagd gurka, gott tillbehör, exempelvis till kött. Det finns olika sorters inläggningar. Dessa inläggningar görs mest av västeråsgurka/frilandsgurka, t ex hela, skivade, gurkmix (Bostongurka):- Salt och ättiksinläggning, den vanliga, innehåller ättika, salt, dill och senapskorn (det finns många olika recept). Det tar vanligen ca 3 veckor innan det är klart att ätas.
- Saltgurka, är verkligen mycket salt eftersom saltlagen för saltgurkan görs utan ättika och socker och resultatet blir krispigare än den vanliga svenska inlagda gurkan. Klassiskt ryskt vodka-tillbehör.
- Cornichonger, små sura franska gurkor.
- Surgurka, fermenterad gurka.http://www.mickelin.com/surgurka/
Av vanlig slanggurka kan man göra en snabbare inläggning:
Recept:
4 hg grön gurkafinhackad persilja4 msk 12% ättikssprit4 msk socker2 dl vattenSalt och vitpeppar efter behag.
Oberservera att om du använder 24% ättikssprit ska mängden ättika halveras (så det blir 12%).
Gör så här:
Häll i vatten, ättika, socker, pepparn och saltet i lämpligt kärl, exempelvis en glasburk.Skiva gurkan med kniv eller osthyvel.Lägg i gurkan i lagen och strö den finhackade persiljan över.Låt stå och dra i minst två timmar före servering.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ComputerworldErik Geijer
Resonans
AST
Korv med mos
Lenovo
Korvgubbe
Det varenda bättre förr
Quiche