Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Ingrid Bergman'

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman, skådespelerska (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • Född 29 augusti 1915 i Stockholm, Sverige.
  • Död 29 augusti 1982 i London, England, Storbritannien (cancer).

http://www.kultura-extra.de/film/feuilleton/pic/bergman2.jpg

Ingrid Bergman är tillsammans med Greta Garbo vår mest kända svenska skådespelerska och hennes namn nämns fortfarande med respekt i filmvärlden. Hon är en av våra få svenskor som kan kallas Hollywood-stjärna.

Hennes båda föräldrar dog när hon när hon var ung och hon växte upp hos släktingar. Hennes skådespelarbana började med studier på Dramatens elevskola och hon hade under denna tid en liten roll i filmen Munkbrogreven (år1935). Efter ett dussintals filmer i Sverige, var det dags för film i USA och första filmen där var Intermezzo, år1939.

En av hennes största rollprestationer är i filmen Casablanca, år1942, där hon spelade mot den legendariske Humphrey Bogart. Hon har även haft filmroller i Alfred Hitchcocks filmer; Spellbound (år1945) och Notorious (år1946). När hon år1950 mötte filmregissören Roberto Rossellini och blev hans älskarinna hade hon samtidigt en roll i hans film Stromboli. Båda var redan gifta och deras kärleksaffär var en medial skandal, som orsakade henne vissa problem yrkesmässigt, med färre rollerbjudanden. Paret fick en dotter; Isabella Rossellini.

Efter några år utan filmande, fick hon åter fina recensioner i samband med filmen Anastasia, år1956, och när hon år1978 spelade i Ingmar Bergmans Höstsonaten var hon åter en lysande stjärna på Hollywoodhimlen. Rollprestationen i Höstsonaten räknas som hennes bästa någonsin. Hon hyllades också för framställningen av den israeliska politikern och premiärministern Golda Meir. Ingrid Bergman dog på sin födelsedag den 29 augusti 1982, efter en tids sjukdom. Hon dog av cancer.

Filmografi i urval:

  • Höstsonaten, år1978
  • Murder on the Orient Express, år1974
  • Cactus Flower, år1969
  • The Inn of the Sixth Happiness, år1958
  • Indiscreet, år1958
  • Anastasia, år1956
  • Stromboli, år1949
  • Under Capricorn, år1949
  • Notorious, år1946
  • Spellbound, år1945
  • Gaslight, år1944
  • For Whom the Bell Tolls, år1943
  • Casablanca, år1942
  • Dr. Jekyll and Mr. Hyde, år1941
  • Juninatten, år1940
  • En enda natt, år1939
  • Intermezzo, år1939
  • Dollar, år1938
  • En kvinnas ansikte, år1938
  • Intermezzo, år1936
  • På Solsidan, år1936
  • Swedenhielms, år1935
  • Bränningar, år1935
  • Valborgsmässoafton, år1935
  • Munkbrogreven, år1935

Externa länkar:

  • http://www.cmgww.com/stars/bergman/

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 8+3

Intresserad av fler artiklar?

Georg Ericson
Henning Sjöström
Jörn Donner
Gunnar Hellström
Agnetha Fältskog
Kjell Lönnå
Lars Werner
Xerox
GL

Senaste sökningarna

femtiokronorssedel har fått 1896 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:55:25.

institution har fått 1097 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:52:40.

bando har fått 889 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:50:52.

ekonomi har fått 1186 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:47:00.

tranan har fått 964 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:44:07.

nemejerier har fått 956 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:42:31.

79 har fått 1434 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:42:19.

tagel har fått 1121 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:42:07.

övermaga har fått 1047 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:41:21.

snuskburk har fått 987 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:40:08.

döda har fått 913 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:39:19.

99 har fått 1447 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 10:30:29.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.21 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.