Hjorthornssalt
Hjorthornssalt eller powdered ammonium carbonate som är ett mer exakt namn. Den kemiska beteckningen är ammoniumkarbonat (NH4)2CO3. Andra synonymer är kolsyrad ammoniak, sur kolsyrad ammoniumoxid, ammoniumkarbonat, ammoniumvätekarbonat.Hjorthornssalt är ett jäsmedel som trots namnet inte längre görs av hjorthorn utan framställs på kemisk väg. När hjorthornssaltet reagerar med syra bildas kolsyra, vilket ger jäsningseffekten. Liksom bikarbonat fungerar hjorthornssalt bäst när något syrligt ingår som ingrediens. Hjorthornssalt räknas som livsmedelstillsats och har E-nummer(E503a).
Hjorthornssalt kan i vissa fall ersättas av bikarbonat eller bakpulver.I vissa bakverkduger endast hjorthornssalt t.ex.kubbar. När kubbarna eller andra bakverk gräddas utvecklas en ammoniakliknade lukt vilket för vissa personer kan vara mycket besvärande.
Historik: Hjorthornssalt framställdesförr ( 1200-talet) genom torrdestillering av hjorthorn , senare genom att någon destillerade åttaåriga gossars ruttnande urin), och än senare ur ben, brosk, horn och hår av djur. Idag ur ammoniumklorid (salmiak) och natriumkarbonat.
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Kategorier för Hjorthornssalt
hjorthorn(1), småkakor(1), semla(1)Intresserad av fler artiklar?
Walter UlbrichtEdward Kennedy
Constantius I Chlorus
Charlotte Corday
Bob Hope
Burspråk
Brontosaurus
Plesiosaurus
Anakonda