Hinduism
Innehåll- 1. Tempel och gudstjänster - 2. Religionens innehåll - 3. Gudar - 4. Hinduismen och samhälletHinduismen är den största religionen i Indien, där också de flesta anhängarna finns, ca 600 miljoner av en befolkning på ca en miljard. Religionen har flera tusen olika gudar, men de flesta är lokala gudar som inte är särskilt kända. De första spåren av hinduismen är från 500-talet f. Kr. då Vedaböckerna tros vara skrivna. De fyra Vedaböckerna är den huvudsakliga hinduiska "bibeln". Andra viktiga skrifter är Upanishaderna, "hemliga meddelanden" på sanskrit, det är en slags kommentarer till Vedan samt Bhagavadgita som innehåller berättelser och Krishnas budskap till människorna.
1. Tempel och gudstjänster
I de flesta indiska byar finns tempel dit de troende går på morgonen för att be. Människor kommer och går, gudstjänsten leds inte av prästen som i kristendomen. Prästen står bara till tjänst och sköter templet. I de stora städerna finns det många tempel helgade åt olika gudar. Den heligaste platsen är Varanasi vid floden Ganges. Där finns runt 1500 olika tempel. Men den heligaste platsen där är floden. Den anses vara en gåva till människorna från gudarna. Alla hinduers högsta dröm är att få sin aska strödd i den. Då är man nästan garanterad Moksha. Många sparar länge för att en gång i livet få åka till och be vid Ganges.2. Religionens innehåll
Det finns många lokala varianter av hinduismen, vilket gör att den nästan kan uppfattas som en familj av religioner istället för en enda. En del inriktningar tror att de många gudarna är olika varelser medan andra tror att alla är uppenbarelser av samma gud. Alla tror dock på Brahman, ett slags "världsmedvetande", ett andligt paradis dit ens själ kommer och förenas med gudarnas och andra människors medvetanden. Denna förening kallas Moksha. Man kommer dit då ens Atman, dvs ens egen själ, vid ens död motsvarar Brahman. Genom återfödsel så får man flera försök att nå dit.Om man tillhör en låg kast och gör bra saker i sitt liv, tjänar den positionen som man fått genom sitt kast bra, så höjs man och hamnar i en högre kast i nästa liv. Om man däremot missköter sin syssla och gör dåliga saker så hamnar man i en lägre kast eller som en lägre varelse. Om man t ex beter sig som en gris så återföds man som en gris. Det är därför en rättrogen hindu inte äter kött, eftersom alla väsen är likställda, djuren tillhör bara kaster under de mänskliga.En skillnad mellan hinduismen och många andra religionerär att vägarna för att nå Moksha inte inbegriper något sätt att hjälpa sina medmänniskor. Bland de rätta handlingarna finns bl.a. bön, meditation och offer, men inte handlingar mot sin nästa. Därför kan inte handlingar mot andra hjälpa en själv. Men det står i Upanishaderna att Atman, dvs själen, är gudomlig. På så sätt blir det ändå en god handling emot gudarna att hjälpa andra.
3. Gudar
De viktigaste gudarna är Brahma, skaparen, Shiva, förstöraren och Vishnu, upprätthållaren. Andra kända gudar är Ganesha, Skanda och Hanuman.Brahma är den som skapade världen. Han tillbes mycket lite, i hela Indien finns bara ett fåtal tempel till hans ära. Han har fyra huvuden och, precis som de andra gudarna, fyra armar.
Vishnu är den mest tillbedda guden. Han sköter universum och ser till att allt blir bra. Han är den gud som har flest tempel. De som ber till honom har, precis som han, ett U målat i pannan. Hans fru heter Lakshmi, hon är lyckans gudinna. Gudarna kan komma ner till jorden i olika gestalter, kallade avatarer. Den mest kända av dessa är Krishna, som var en avatar av Vishnu. Han kom ner till jorden för tusentals år sedan som krigare med gudomliga krafter. En annan av Vishnus avatarer är Rama som bekämpade demoner och gifte sig med den vackra Sita.
Shiva är det mörka, i motsats till Vishnu. Men han är också en god varelse. Han avbildas dansades bland lågor och trampandes på en dvärg som symboliserar människornas okunskap. De som dyrkar honom som den främsta guden målar vågräta streck i pannan. Många av hans dyrkare är människor som har övergivit det de ägde och lever ett liv i fattigdom och gudsfruktan för att nå Moksha och förenas med Brahman.
Shiva är gift med Devi som även är känd som Durga och Kali. Durga är en varelse som jagar demoner. Kali däremot kommer fram ur Durgas panna när hon är förbannad. Kali dödar allt i sin väg, nästan ingen kan besegra henne. En gång stred Durga mot demonen Raktabija. Det var en svår strid, för var gång en droppe av demonens blod föll till marken växte det upp en ny demon där. Till slut hade Durga mängder av demoner att strida emot. Då kom Kali fram. Kali slogs med sitt svärd samtidigt som hon slickade upp allt blod innan det nått marken. Därför bildades bara några få demonkopior när hon högg av Raktabijas huvud. De som bildades slukade hon hela.
4. Hinduismen och samhället
Förr var det indiska samhället indelat i fyra huvudkaster, ungefär som de gamla svenska stånden, men strängare. Formellt finns de inte kvar, men i praktiken har de fortfarande inflytande på samhället. De fyra kasterna var:Kasttillhörigheten var ärftlig, men hinduerna trodde att man föddes till olika inkarnationer beroende på ens handlingar i det föregående livet. Det finns en berättelse om guden Brahma som berättar hur kasterna skapades, detta gjorde att ingen satte sig upp emot kastväsendet.
Olika folkgrupper tillhörde olika kaster, de mörkhyade tillhörde det lägsta.
Endast den understa kasten fick utföra vissa sysslor såsom slakt etc. Kastväsendet var oerhört starkt förr, och de olika kasten fick inte röra varandra. Det var till och med så att om en från de lägsta kastens skugga föll över en högkastig så var den senare tvungen att tvätta sig. Det fanns över 3000 underkaster vilka alla hade olika uppgifter som krukmakare, lärare, präst, skräddare osv. Medlemmarna i de olika underkasterna är alla besläktade med varandra.
De olika kasterna har på senare tid luckrats upp och det finns nu lagstiftning emot diskriminering pga. kast. De lägsta kasterna kvoteras till och med in på statliga tjänster. Men kastväsendet är fortfarande starkt i Indien och många kaster representeras av speciella politiska partier. Om en från de lägsta kasterna, de oberörbara, hämtar vatten ur en av de högkastigas brunn så kan det bli slagsmål.
I många städer består slummen nästan uteslutande av de oberörbara.
Källor:
- http://telia.se/TIS/indien/rel.htm
- Nationalencyklopedin Band 9 Sid 7 "hinduism"
- Nationalencyklopedin Band 9 Sid 400 "Indien/religion"
- Nationalencyklopedin Band 10 Sid 493 "kastväsen"
- All världens myter - BonnierCarlsen Förlag
- Vägar och livsmål - Johannesson/Gidlund
/Skolarbete från 9:an av lobStar. MVG
Se även:
- Trimurti
- Shiva
- Vedaskrifterna
- Ganesha
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Kategorier för Hinduism
religion(1), Indien(1), myt(1)Intresserad av fler artiklar?
CirkelEntropi
Anders And
Pernilla August
Samtal
Upptagetton
Sömntuta
Bromöllska
Euklides