Hemsida
En hemsidaär i vardagligt språkbruk ett HTML-dokument på WWW, vanligen synonym med webbsida. Ibland betecknar ordet dock enbart den första webbsidan av flera inom en och samma webbplats, men ofta används ordet för en hel webbplats. På grund av denna begreppsförvirring bör ordet hemsida i mer formella sammanhang undvikas till förmån för webbsida, förstasida eller webbplats, beroende på vad som egentligen avses.När den första webbläsaren konstruerades, behövdes en utgångspunkt för användaren, en första webbsida från vilken man i princip skulle kunna finna alla andra webbsidor via hyperlänkar, direkt eller indirekt. För enkelhets skull lät man webbläsaren visa denna webbsida automatiskt vid start, och eftersom den tänktes anpassad till användarens lokala miljö, dennes "hem", kom den att kallas "hemsida" (liknande uttryck har använts tidigare i fleranvändarsystem för datorer; se hemkatalog).
När webbläsaren NCSA Mosaic gjorde HTML, WWW och därmed också Internet populärt i vidare kretsar från 1993 och framåt, blev det vanligt att enskilda användare skrev egna hemsidor som de gjorde tillgängliga för andra användare. Eftersom hemsidorna fyllde funktionen som användarnas startsidor, bestod innehållet ursprungligen mest av länkar till andra webbsidor, men kom snart att kompletteras med presentationer av sina författare. Hemsidorna utvecklades till sofistikerade visitkort med text, grafik och senare även ljud, och att ha en egen hemsida på nätet blev ett tecken på status - "jag har en hemsida, alltså är jag". Se även domänkalendern.
På samma sätt skapade företag och organisationer webbsidor där de dels presenterade sig själva för omvärlden, dels gav sina egna användare vägledning till WWW. En webbläsares hemsida (numera ofta kallad "startsida") behöver dock inte vara tillgänglig för andra än den lokale användaren, och företagen renodlade snart sina webbsidor så att de enbart presenterade företagen själva, medan de egna användarna försågs med information om WWW på annat sätt (se janusmodellen). Ordet "hemsida" kom trots detta att leva kvar som benämning på företagets presentation utåt, och fick därmed en mer allmän innebörd än den ursprungliga. Webbsidor med särskilda länkar benämnda "intern information" och liknande antyder att de två ursprungliga funktionerna hos sidan inte helt skilts åt.
SAOB nämner inte hemsida och enligt NE har ordet (i betydelsen webbplats, webbsida) använts sedan 1995. Emellertid finns ordet hemsida (i en annan betydelse) belagt redan 1898, då "Föreläsningsmagasinet" (C. Thunström) publicerade artikeln "Nykterhetsfrågans hemsida", en översättning av en föreläsning av T. A. Cuyler. Inledningen lyder: "Nykterhetsfrågan kan i viss mening sägas hafva två sidor. Dess krogsida är icke den enda, ehuru det är hon som tilldragit sig den största uppmärksamheten. [...]"
Se även
- Apache
- domänadress
- Hur man lägger ut en webbplats med egen domän på Internet
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Plugn PrayPyjamaspapper
R33t
SneakerNet
Snedmail
Spoof
W00t
Smilis
Flinis