Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Hasch'

Hasch

Innehåll- 1. Berusningens verkningssätt - 2. Intag - 3. Effekt - 4. Historia - 5. Länkar för den som är nyfiken:

Hasch el. haschischär ett i Sverige olagligt berusningsmedel, eller narkotika, som utvinns ur kådan från växten hampa.

1. Berusningens verkningssätt

Att den, för berusningen, viktigaste ingrediensen i hasch är THC(TetraHydroCannabinol) slogs fast år1960. År1988 upptäcktes den korresponderande receptorn i människans kropp. Hasch innehåller upp till 26% THC, oftast runt 10%.

2. Intag

Hasch handlas av slutanvändaren vanligen i bitar om 5 eller 10 gram. Av den större biten, som varierar mellan ljus- och mörkbrunt beroende på sort, bryts en bit (även knätsch) -- vanligen mindre än 1 gram -- inför intag. Biten värms under eld för att mjukas upp. Därefter blandas och knådas den mjuknade massan med tobak för att drygas ut. Resultatet stoppas i en pipa eller rullas i cigarettpapper och röks sedan.

Det är även möjligt att röka hasch "på nål", brukaren tager då en mindre bit hasch, ett radergummi, ett vanligt dricksglas samt en knappnål. Nålen drivs genom radergummit tills huvudet på nålen når gummiytan och den spetsiga delen sticker ut på andra sidan av radergummit. Sedan sätts gummit med sin nål på kanten av köksskärbrädan, med nålen pekandes rakt uppåt. Uppe på nålspetsen sätts den lilla biten med hasch. Med hjälp av en tändare värms haschbiten tills den börjar att glöda. Där efter sätts hastigt ett glas över allt. Långsamt fylls det uppochner vända glaset med grå rök. När glaset förfaller vara helt fullt av rök, för rökaren det långsamt fram mot kanten av skärbrädan. När glaset når kanten av skärbrädan böjer sig rökaren fram och sätter munnen mot det lilla hålet som bildats mellan glasets och skärbrädans kanter. Här drages röken in från glaset. När glaset är tömt föses det in på brädan några millimeter, allt medan andan hålles, ofta så länge rökaren orkar. Snart har glaset på nytt fyllts med rök och proceduren återupprepades tills dess biten är förbrukad.

Man kan även använda hasch till mat- och bakverk för rusegensakper. Man smälter då vanligtvist ner hasch och smör och blandar i rätten man tillagar, dock får man tänka på att om rätten skall tillagas mer (t.ex. en kaka som ska gräddas) så får bör man inte överstiga mer än 175 grader C. För att få effekt av att äta hasch så behövs det en större mängd än om man skulle röka haschet. När man äterhasch får man ett kraftigare, mer psykedeliskt rus, än om man skulle röka det.

En intressant länk för den som är händig i köket: http://www.ettnet.se/~alex/bokboken/start.html

3. Effekt

Hasch är mycket milt hallucinogent med vissa centraldepressiva egenskaper. Vid rökning märks effekten redan efter några sekunder. Brukaren känner mild eufori, välbehag och avslappning. Vid större intag blir man slö, introvert och sömnig. Det kan också förhålla sig precis tvärtom.Precis som med vilken annan drog som helst handlar det om vilket sinnelag man befinner sig i vid intaget och vilken sorts person brukaren är.

Effekten av Cannabis Sativa skiljer sig från effekten av Cannabis Indica, Sativan är vanligare i berusning sammanhang, Indican är lämpligare för medicinsk användning.

4. Historia

Haschisch eller Hasjisj är arabiska. Både marijuana och hasch är produkter från Cannabis Sativa, en hampaväxt, vars namn är satt av Dioscorides (1537). Honplantans torkade toppar utgör beståndsdelen i marijuana. Hasch eller haschisch är hartset som utsöndras från växten, som sedan bearbetas. Man kan i kinesiska skrifter spåra användningen av cannabis så långt tillbaka i tiden som 2700 år f.Kr. Annan dokumentation redogör för odling av hampa i mellanöstern 450 år f.Kr. I Europa introducerades hampa 500 - 100 år e.Kr för att under 1500- 1700-talet få en vidare spridning, också i USA.

5. Länkar för den som är nyfiken:

Haschpsykoshttp://www.fajaf.com/lokalt/utomhus.htmlhttp://www.swecan.org/http://www.geocities.com/thetropics/5050/http://www.sky.org/http://www.hampa.net/droger.htmhttp://www.erowid.org/plants/cannabis/cannabis.shtml

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 7+8

Intresserad av fler artiklar?

Blekinge skärgård
Inland
Sticky Fingers
Gustaf Nilsson
Alprazolam
Dikaliumklorazepat
Klonazepam
Lorazepam
Oxazepam

Senaste sökningarna

tåt har fått 1198 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:20:32.

stadsminister har fått 1158 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:19:13.

svärd har fått 1246 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:18:30.

copperfield har fått 1140 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:16:54.

sjb har fått 1470 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:16:24.

Invandring har fått 1348 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:16:07.

kemisk energi har fått 1518 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:14:32.

purung har fått 1469 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:13:28.

albigenserkorståget har fått 1067 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:13:00.

t har fått 2022 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:11:34.

exoterm har fått 1334 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:04:19.

bita har fått 1272 sökningar. Den senaste gjordes 2024-03-29 06:02:59.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.