Gustaf VI Adolf
Kung av Sverige år1950 till år1973. Hertig av Skåne. Fullständigt namn Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustav Adolf.- Född 11 november 1882.
- Död 15 september 1973 i Helsingborg, Skåne.
http://historiska-personer.nu/min-s/p6831c8810.jpg
Son till Gustav V av Sverige och Victoria av Baden.
Valspråk:Plikten framför allt.
Ingen av våra kungar har fått vänta så länge på att tillträda sitt ämbete som Gustaf VI Adolf. Han var kronprins i hela fyrtiotre år och var sextiåtta år gammal när han tillträdde tronen som Gustaf VI Adolf, den förste ättlingen till Gustav Vasa (via sin mor), på Sveriges tron sedan Gustav IV Adolf.
Om Gustaf Adolfs uppväxtår har det berättats om att det knappast var familjeliv, snarare hovliv. Modern, drottning Victoria slösade all sin moderskärlek på den yngre brodern Wilhelm och var väl medveten om att Gustaf Adolf som politiker inte delade hennes militanta politiska ståndpunkt. Hon höll noga uppsikt på sin äldste son även då hon var utomlands.
Gustaf Adolf skulle i framtiden alltid se till att han var omgiven av kvinnligt sällskap, och då är det olyckligt att han som enda kung av huset Bernadotte överlevt två makor. Efter andra frun Louises död tydde han sig mycket till sonhustrun Sibylla och de blev goda vänner.Gustaf Adolf studerade bland annat historia och arkeologi vid Uppsala universitet och i skämtbladen hette det att han "läser på Kungen". Gustaf Adolf skulle genom hela sitt liv vara en stor arkeologisk entusiast. "Arkeologin som vetenskap fick mig en djupare mening såsom nyckeln till det okända" lär han ha sagt.
Gustaf Adolfs första fru Margaret av Connaught (härefter Margareta) var en av de mest populära kungligheter som vi någonsin haft i Sverige. Hon gjorde gott intryck på alla och budet om hennes allt för tidiga död (1920) tog svenskarna och kungafamiljen mycket hårt. Margareta var en konstnärssjäl och tyckte mycket om att fotografera och måla. Hon hade också "green thumbs" och efter det att kronprinsparet fått det förfallna slottet Sofiero med trädgård i bröllopsgåva la hon och maken Gustaf Adolf ner mycket tid och möda på att få trädgården att blomma igen.
Mötet mellan makarna ägde rum i Kairo, och frieriet ägde rum bara några dagar efter det att de först träffats i början på år1905. Med största sannolikhet var detta möte arrangerat och den arbetande kraften bakom detta var troligen prinsens farmor, drottning Sofia, väl medveten om sin sonhustru Victoria allt mer dominerande ställning i familjen. Med en engelska som Gustaf Adolfs hustru, fick drottningen som hon ville. Bröllopet firades i England i juni på Windsor Castle åtta dagar efter unionsupplösningen. Det sades att Gustaf Adolf och Margareta levde lyckliga och deras familj växte raskt. Arvprins Gustav Adolf föddes år1906, Sigvard år1907, Ingrid år1910, Bertil år1912 och Carl Johan år1916.
I slutet av år1919 fick Margareta bekymmer med öronen och det skulle visa sig bara vara början. Den trettiosjuåriga kronprinsessan väntade sitt sjätte barn, men efter ett häftigt sjukdomsförlopp med elakartade vattkoppor, en svår förkylning utvecklades varbildning i käkhålorna. Trettioåtta år gammal avled den gravida kronprinsessan den 1 maj 1920. Nyheten spred sig snabbt ut till Hjalmar Branting som just då höll sitt demonstrationstal på gärdet. Han tog en lång paus och meddelade sedan att "Vår kronprinsessa är död". Branting avslutade snabbt talet och skyndade sedan till slottet. Där berättas det om att han tog Gustaf Adolf i armarna med orden: "Kära, kära vad har hänt?".
Gustaf Adolf som inte varit någon kärleksfull fader till sina fem barn var nu ensam förälder kvar. De fyra sönerna tydde sig nu till systern Ingrid (år1910 - år2000) och om henne skrivs bara varma positiva ord. Hon blev som en ny mamma för sina bröder och kanske också för sin nedbrutna far vilken tog hustruns bortgång mycket hårt.
Den 2 juli 1923 fann Gustaf Adolf lyckan igen, än en gång i England. Louise Mountbatten hette den tilltänkta andra hustrun och om henne skrivs det att hon var en tunn ladylik dam med smalt ansikte, djupt liggande ögon och kraftigt välvda ögonlock. En mycket elegant dam men knappast en skönhet. Bröllopet firades i S:t Jamespalatset i London den 3 november 1923.
Det var ingen lätt uppgift för henne att ta den populära Margaretas plats som fembarnsmor och maka till Sveriges kronprins. "Aunt Louise" skulle ändå långsamt växa in i familjen. Hon tyckte mycket om barn och det finns inget som säger att småprinsarna ogillade henne särskilt mycket. Värre var det med den viljestarka prinsessan Ingrid. Dessvärre fick Louise aldrig egna barn, år1925 nedkom hon på Ulriksdals slott med ett dödfött flickebarn.
Under Gustaf Adolfs tid som kronprins fick han se fyra giftaslediga prinsar inom familjen gifta sig med "enskild mans dotter" och därmed avsäga sig prinstiteln och alla privilegier. Gustaf Adolf var en mycket principfast man och försökte på nästan alla sätt hindra giftermålen att äga rum. Prinsarna var Lennart, Sigvard, Carl Jr och Carl Johan. Samtliga har skilt sig och gift om sig åtminstone en gång med annan "enskild mans dotter".
Kungen var till skillnad från sin son kronprinsen, inte mer än lite irriterad över prinsarnas tilltag, Sigvard berättar: "han (Gustaf V) knuffade lätt till mig på armen och sa: Äsch, du är så dum så, och gick sin väg".
Kronprinsens bastanta motvilja mot giftermålen skapade en stor spricka i familjen och de "avhoppande prinsarna" frystes ut ur familjen. Med tiden skulle dock familjerelationerna förbättras. Den näst äldste och en av de två exprinsarna, Sigvard, förde sin sak för press och kungahus så länge han levde, och det var lätt för honom att få sympatier av svenska folket. Nu ter sig den strikta hållningen på giftermål rätt löjeväckende. Men nuvarande kungen, Carl XVI Gustaf ville inte gärna gå emot sina förfäder och beslutet stod fast. Sigvard (f. år1907) hade titeln greve av Wisborg men ville gärna ha tillbaka sin prinstitel som togs ifrån honom år1934 i och med giftermålet med Kerstin Wijkmark. Sigvard hade under våren år2001 anmält Carl XVI Gustaf till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Han avlider år2001.
Bortsett från regeringskrisen år1957, den första på tjugoen år inträffade inga större händelser under Gustaf VI Adolfs tid som kung. En grundlagsförändring ägde dock rum och denna berörde kungamakten i allra högsta grad. Det beslutades om att kungen inte längre skulle vara högsta chef för försvarsmakten och han skulle heller inte vara regeringsbildande. Regeringsformen trädde i kraft den 1 januari 1975. Privat drabbades han dock av flera stora sorger. Äldste sonen och tronföljaren arvprins Gustav Adolf omkom i en flygolycka på Kastrup utanför Köpenhamn år1947 och hans andra gemål, drottning Louise, avled år1965.
Gustaf VI Adolf uppnådde liksom sin far en ståtlig ålder. På hösten år1972 firades kungens nittioårsdag med stor pompa och ståt. Sommaren därpå firade Gustaf VI Adolf som vanligt på Sofiero, det skulle visa sig bli hans sista sommar. Den 18 augusti drabbades kungen av akuta magbesvär och fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett, där läget först ansågs optimistiskt. Diagnosen var bara en mindre magblödning. Två dagar senare tillkom komplikationer och en operation ansågs nödvändig. Kungen verkade återhämta sig, men läget förvärrades plötsligt och den 26 augusti ansågs läget som "mycket allvarligt". En femte kris kom natten till den 13 september, lungförändringarna hade ökat, syresättningen försvårades och njurarna upphörde att fungera. Kung Gustaf VI Adolf föll i djup sömn och avled på kvällen 20.35 lördagen den 15 september 1973. Han ligger begravd på den Kungliga begravningsplatsen vid Haga.
Barn:
Se även
- Bernadotte
- Sverige/Regentlängd
Gift 1905-1920 med Margareta av Storbritannien och fick med henne barnen kronprins Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan. Efter Margaretas död1920 gifte Gustaf Adolf 1923 om sig med lady Louise Mountbatten.
Under sin tid som kronprins var han ofta ute på representativa uppdrag och efter första världskriget bidrog han till att stärka monarkins ställning inför kraven på dess avskaffande. Utrikespolitiskt sympatiserade han med Storbritannien och var därmed en motvikt mot sina tyskvänliga föräldrar.
1950 besteg han Sveriges tron 67 år gammal. Han anpassade sig och sitt ämbete efter parlamentarismens och demokratins krav. Han genomförde på ett utmärkt sätt alla sin representativa plikter och bidrog till att skapa en ny form av kungadöme.
Han var ständigt kunskapssökande och med sitt naturliga sätt och människointresse vann han det svenska folkets förtroende och aktning. Han var särskilt intresserad av historia och arkeologi. Han deltog själv i flera utgrävningar i Främre Orienten, Grekland och Italien. Han erkändes som en sann vetenskapsman och var en fin kännare och stor samlare av kinesisk konst.
Gustaf Adolf gjorde också stora insatser för svensk idrott, bland annat som ordförande i Svenska gymnastik- och idrottsföreningars riksförbund 1903-33 och Centralföreningen för idrottens främjande 1907-33.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
RollPer Albin Hansson
Fotograf
Kuk
Dokusåpakändis
Debatt
Björn Borg
Bolag
Lars Molin