Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Gräsklippare'

Gräsklippare

Innehåll- 1. Mekanismer - 2. Indelning

Gräsklippare, typ av trädgårdsredskap avsedd för slagning/klippning av gräsytor. Finns i olika former, Den typiska gräsklipparen, har oftast en förbränningsmotor (bensin eller diesel) som kraftkälla, med det finns även elektriska gräsklippare. Gräsklipparen finns både som cylinder- och rotorgräsklippare. Motor-manuellhandgräsklippare kan ha framdrivning, oftast på framhjulen, i regel krävs det att föraren går efter eller, om klipparen inte har framdrivning - skjuter den framför sig. Manuell handgräsklippare - handjagare, finns endast som cylinderklippare och är uteslutande drivna genom en helmekanisk självdrift. Det finns även gräsklippare som man sitter på, s.k. åkgräsklippare.

Gemensamt har alla gräsklippare att de antingen har ett roterande stål/knivblad/tråd som slår av gräset alternativt är det en cylindergräsklippare som klipper av gräset.

Det finns olika typer av gräsklipparen gällande uppsamling och spridning av det avklippta gräset. Det har idag blivit populärt med s.k. bio- aka multi- aka mulcherklippare. Vilket går ut på att gräset slås flera gånger och fördelas i mindre bitar, detta genom att gräset hålls kvar innanför klippkåpan, och genom att knivarna har två knivegar och att gräset slungans mot kåpans insida. Detta medför att det avklippta gräset lätter och snabbare bryts ner och återförs som näring till gräsmattan, detta istället föra att det avklippta gräset samla upp. Det kan vara en fördel att samla upp gräset ifall gräset är väldigt långt, eller att man önskar att städa gräsytan, från löv etc. Ett alternativ till en gräsklippare är att vänta tills gräset blivit lite högre och använda en hederlig lie.

1. Mekanismer

Det finns i huvudsak tre olika typer av mekanismer som används.

Rotorgräsklipparen (engelska rotary mower) har idag blivit den vanligaste gräsklipparen, denna slår av grässtråna utan något motstål, detta sker med hjälp av en eller flera knivar som roterar i horisontalplanet. För vanlig rotogräsklippare anses den kritiska perferihastigheten vara 35m/s, det är alltså den hastighet som kniven måste rotera med för att slaget skall klara av att slå av grässtråna.

Cylindergräsklippare (engelska reel mower) använder sig av klippmetoden, och har som oftast 5-7 knivstål som roterar vertikalt, knivstålen klipper av grässtråna när knivstålet passerar förbi underkniven som är sitter fast.

Cylindergräsklippare får klart ett mycket bättre avskärande snitt eftersom den klipper av gräset, jämfört med rotorgräsklipparen som sliter/slår av gräset. En gräsmatta som klipps regelbundet med cylindergräsklippare har i regel en bättre tillväxt samt att gräskulturen oftast hålls i bättre status och är mer motståndskraftigt mot svamp- och skadeangrepp.

Rotorgräsklipparens fördel är den att den klarar av att klippa högre gräs och samtidigt bibehålla avverkningskapaciteten, samtidigt har rotorgräsklipparen en klar fördel då den inte alls är lika känslig för främmande föremål, ex stenar och andra fasta främmande föremål.

Slaghackklipparens mekanism består av en vals varpå rörliga slagor har monterats. Mekanismen är mycket robust, relativt stensäker och klarar även grov vegitation och sly. Snittet kan blir riktigt hyggligt om rotationshastigheten är hög. Vanligt typ av mekanism på betesputsar. Har en ganska låg produktivitet i förhållande till den höga energiförbrukning maskinen kräver.

2. Indelning

Man kan även dela in gräsklipparna efter framdrivningsalternativ och storlek. Kategorierna blir följande:
 • Handgräsklippare: cylinderklippare med klippbredd från 30-45cm, handdriven.
 • Motormanuell-handgräsklippare: i regel rotorgräsklippare, klippbredd 35-55cm, motordrivna med ev framdrift.
 • Svävande motormanuell-handgräsklippare: Som ovan dock med undantaget att gräsklipparen svävar på en luftkudde, har inga hjul, fördelaktig vid klippning i slänter.
 • Robotar: svenska Husqvarna har utvecklat en självgående elektrisk klippare (Automower?, Solar mower) som sköter sig själv inom angiven yta. Ytan begränsas genom en el-kabel som ligger nertryckt i ytterkanterna av den markerade ytan. Klipparen söker själv upp närbelägen laddstationen vid behov att ladda batterierna. Samma klippare finns även med alterntivet solcellsdrift.
 • Åkgräsklippare (trädgårdstraktor, gräsklippartraktor): i regel rotorgräsklippare, klippbredder från 60-130cm, antingen midje- front- eller bakaxelstyrda. Klippaggregatet sitter ofta mitt under gräsklipparen. Motordrivna med mekanisk eller hydrostatisk framdrivning.
 • Frontrotorgräsklippare: Rotorgräsklippare med klippaggregatet monterat framtill, klippbredder från 110-230cm, i regel bakhjulsstyrda med hydrostatisk framdrivning på framhjulen/fyrhjulsdrift.
 • Zero-turner gräsklippare:Rotorgräsklippare med endast två bärande hjul, styrs medels sladdstyrning, dvs ena hjulet låses, varav det andra drivs framåt - alternativt bakåt, varav gräsklipparen svänger - roterar, denna typ av styrning möjliggör svängningar runt maskinens egna axel, där av namnet, zero turner.
 • Ving-rotorgräsklippare (även kallat WAM=Wide Area Mowers): Typ av frontrotorgräsklippare, dock utrustad med "vingar" - klippaggregat, monterade på mitten av maskinen. Dessa kan hydrauliskt fällas ner och upp, detta möjliggör en bredd klippbredd - upp till 3-5m, samtidigt en smal och smidig transportbredd. Dieseldrivna med i regel bakhjulsstyrning med hydrostatisk framdrivning på framhjulen/fyrhjulsdrift.

  För att slå vall inom jordbruket används vanligen en s.k. slåtterkross. Mekanismen liknar rotorgräsklipparens även om man vanligen använder ett större antal (kanske 4-8) rotorer som monterats på en slåtterbalk. Snittet blir väl så fint som med en gräsklippare och kapaciteten, med en modern maskin med en arbetsbredd på fyra meter, upp till fem hektar (50.000 kvadratmeter) per timme.

  http://www.stiga.se/pictures/2001/handyclip.gifCylinder-handgräsklippare, Stiga Handyclip.

  http://www.svenningsens.se/pictures/9D6E798E-153C-11D5-96EE-0008C73380AF.jpgVingrotorgräsklippare, Ransomes HR9016-Turbo.

  Redigera?

  Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

  Inga kategorier för denna artikel än...

  Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

  Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
   Skriv in svaret på frågan: 5+1

  Intresserad av fler artiklar?

  Kastsystemet
  Auschwitz
  Surströmming
  Avel
  Klara Hitler
  Paula Hitler
  Charolais
  Vindskydd
  Dopamin
 • Senaste sökningarna

  alfastrålning har fått 1476 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:35:42.

  sd har fått 1826 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:35:42.

  vessla har fått 1954 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:31:52.

  index har fått 1361 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:22:43.

  dynamit har fått 2734 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:19:49.

  rave har fått 1771 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:12:43.

  tverk har fått 1448 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:12:06.

  astronomi har fått 1550 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:11:12.

  knuth har fått 1405 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:01:49.

  rabaeus har fått 1263 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:00:27.

  xantippa har fått 1328 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 12:00:02.

  cassiopeia har fått 1451 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 11:59:43.

  Designed by: template world
  Learning4sharing.nu
  All Rights Reserved. 0.07 SEK

  Logga in

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

  Ingent Konto?

  Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

  Ny Användare

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


  Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

  Lägg till artikel

  Du är inte inloggad.

  Logga In eller Skapa konto.