Grädde
Grädde separeras från mjölk, antingen genom att mjölken skummas eller med en speciell maskin som kallas separator. Vanlig komjölk innehåller mellan fyra och fem procent fett, och när den får stå flyter det feta upp till ytan och kan tas till vara som grädde. Grädden får då en fetthalt på 40 procent och kan vidareförädlas till smör genom att den kärnas och saltas.Grädde används med fördel i matlagning där den fångar upp, blandar, mjukar av och förhöjer de andra smakerna.
Grädden har en lustig egenhet i det att den under kraftig vispning tjocknar och blir relativt fast och luftig - vispgrädde. Vispgrädde är ypperligt att dekorera bakverk med eller att äta till färsk frukt. Varning för att vispa grädden för hårt - då blir det smör...
Se även grädda.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Kategorier för Grädde
viss(1)Intresserad av fler artiklar?
Skånemejerier VispgräddeBregott Mellan
Vintersolståndet
Sommar
Tandtroll
Granngården
Brännässla
Magiska svärd
Rosidae