Ginseng
Ginseng är en av de allra äldsta kinesiska drogerna. Panax ginseng är en flerårig ört som blir drygt en halvmeter hög. Roten växer mycket långsamt och skördas tidigast efter fem eller sex år.Ginsengroten kan se lite olika ut beroende på hur den behandlas efter skörd. Vit ginsengrot har torkats i ugn och röd ginsengrot har behandlats med het ånga. Sk sibirisk ginseng (rysk rot) kommer egentligen från en helt annan växt, (Eleutherococcus senticosus), men har liknande effekter som ginseng.
Ginseng ökar den fysiska och psykiska prestationsförmågan. Traditionellt har roten använts i flera tusen år i Kina som stimulerande medel.
Koreansk ginseng är känd för sin höga kvalitet och är mycket eftersökt. Det finns en välsmakande rätt där man tar ung färsk ginsengrot (1-2 år?) och doppar i frityrdeg och sedan friterar i olja. Ginsengroot inlagd i den alkoholhaltiga drycken Soju är också trevligt. Ginsengpulver (te) är ett alternativt sätt att få i sig ginseng. Eftersom drycken kan vara lite stark blandas den med fördel med honung.
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
DecimeringFagerön
Tvärnö sund
Värlingsö
Österfjärden
Vetlanda kommun
F13 Malmen
Kärna mosse
Tokarpsskolan