Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Friedrich Nietzsche'

Friedrich Nietzsche

Innehåll- 1. Kuriosa

Friedrich Nietzsche, filosof,tysk, född 15 oktober 1844, död 25 augusti 1900.

http://hemsidor.torget.se/users/c/Chilli/nietzsche.jpg

Kring Nietzsche utvecklades redan under sin livstid en omfattande personkult. Hans tankar var annorlunda och framför allt brutala. Nietzsche talade ofta om övermänniskan som något att sträva efter; han räknade till två övermänniskor: Jesus och Benedictus Spinoza. "Människan är en lina, spänd mellan djuret och övermänniskan." Under den senare delen av sitt liv kom Nietzsche sällan att underskatta sig själv. En annan tanke Nietzsche drev var att suktandet efter makt är människans drivkraft.

Men å andra sidan sorteras Nietzsche ofta som existensialist och språket i hans arbeten är ofta vackert poetiskt. Han trodde på ett hälsosamt liv med filosofi grundat i världen vi lever i snarare än någon ponerad värld. Han var vegetarian och avhållsam till alkohol och kaffe.

Nietzsche använde i många av sina essäer musik som grund eller metafor för sina resonemang och han skrev även musik själv. Han beundrade Richard Wagner och Arthur Schopenhauer stort. Nietzsche var god vän med Wagner, men kom senare i sitt liv att vända sig mot densamme. (Bland annat i artikeln Fallet Wagner.)

Under senare delen av sitt liv drabbades Nietzsche av en gradvis tilltagande sinnessjukdom. Det var under denna tid han alltmer talade om "den ständiga återkomsten", ett begrepp som ingen filosof sedan dess lyckats få rätsida på.

Nietzsche sammankopplas ofta med nihilismen, även om den inte är hans skötebarn. Däremot har han kommenterat nihilismen med att den - vårdslöst sammanfattat - skulle innebära ett hot mot människan. Delar av Nietzsches filosofi har, efter hans död, även anammats av tyska nazister och viftats med. Nietzsche själv hatade sitt Tyskland till den grad att han händelsevis ska ha döljt sitt ursprung. Den som bär ansvaret för att förknippa Nietzsche med nazismen är istället hans syster Elisabeth Förster-Nietzsche, som var aktiv nazist och därtill skrev om delar av hans verk för att de skulle "passa bättre".

Några av hans verk är:

 • bok/Den glada vetenskapen
 • bok/Om moralens härstamning
 • bok/Så talade Zarathustra
 • Antikrist
 • Ecce homo

1. Kuriosa

Nietzsche har brevväxlat med August Strindberg. Nietzsche hade en galet stor mustasch, som med fördel kan liknas vid en råtta som försöker äta upp hans ansikte (se nedan). http://users.pandora.be/worldhistory/images/nietzsche.jpg

- - - - -

Här kryllar det tyvärr av märkligt svepande formuleringar och direkta felaktigheter. En ny artikel vore på sin plats, tills dess vill jag bara peka på några punkter:

 • Personkult under Nietzsches egen livstid? Ja, den kom nog igång under de allra sista åren när han inte längre gav ut böcker och var klassad som sinnessjuk. Många av hans böcker sålde annars inte mer än 5-100 exemplar, vilket gör talet om "personkult" missvisande.
 • Ang. övermänniskan finns här naturligtvis flera missförstånd. Dels att det skulle handla om någon slags rå styrka som förgör all svaghet, vilket naturligtvis inte stämmer då övermänniskan snarare är ett ideal av en människa som skapar sina egna värden i stället för att drivas av hämndkänslor, ressentiment och viljan till intet i dess olika former. Ett annat missförstånd är att det skulle vara möjligt att peka ut vissa "individer" som övermänniskor, men för den som har läst boken om Zarathustra är det uppenbart att Nietzsche inte menar att det någonsin har funnits (kanske inte heller kommer att finnas) några "fullständiga övermänniskor". Snarare är det övermänskliga ett ideal att sträva efter, ett alternativ till alla former av humanism, kanske även en förebådare till dagens idéer om posthumanism eller transhumanism.
Nietzsche högaktade visserligen Kristus (till skillnad från kristendomen), men beskriver honom snarast som en slags "passiv nihilist" av närmast buddhistiskt slag. Spinoza är en viktig föregångare och influens för Nietzsche, men kritiseras även ur flera olika perspektiv. Bland annat kan Nietzsches begrepp "vilja till makt" ses som en utvecklad variant av Spinozas mer passiva/reaktiva begrepp "conatus".
 • Viljan till makt, ja - det är helt felaktigt att definiera den som "suktandet efter makt är människans drivkraft". För det första vore det helt fel att uppfatta det som en vilja att "ha makt". Nietzsche talar om ett utövande av makt, vad som kanske kan kallas ett "maktande" eller "mäktande". Givet Nietzsches konsekventa antihumanism blir det också märkligt att tala om viljan till makt som blott "människans drivkraft", men hur detta begrepp ska tolkas har det redan skrivits långa böcker om.
 • "Den ständiga återkomsten" har Nietzsche vad jag vet aldrig talat om, vilket nog förklarar den imbecilla kommentaren att ingen filosof fått rätsida på.
 • "Den eviga återkomsten" är däremot ett av de absolut mest centrala begreppen hos Nietzsche, vilket bl.a. filosofen Gilles Deleuze lyckas utmärkt med att få rätsida på i sin bok "Nietzsche och filosofin" (Daidalos 2002). I korthet handlar det om en tidsuppfattning som kan vara ett alternativ till den linjära, men naturligtvis har detta missförståtts många gånger.
 • Nihilismen och Nietzsche - något mer komplext än vad som här antyds, då det för Nietzsche finns flera former av nihilism. Nihilismen är för honom en sorts perverterad form av vilja till makt, som kommer av att vi "hellre vill vilja Intet, än intet vilja". Såväl vetenskapens vilja till sanning som kristendomen kan delvis ses som uttryck för olika nihilistiska drifter, och Nietzsches projekt kan definieras som "nihilismens självövervinnelse".

Förhoppningsvis en seriös artikel senare, då den som hittills legat här verkligen inte håller måttet./omnikratJag håller med ovanstående kritik. Jag läste Twilight of the idols och The anti-christ för tio år sedan och känner inte riktigt igen mig. Å andra sidan motsäger Nietzsche ofta sig själv så det är svårt att få ngn ordning på tankarna, tycker jag. N. kan påstå både A och icke-A, vilket ju är ovanligt för traditionell filosofi. Han verkade gilla paradoxer.

Däremot verkar det klart att han ansåg att människan var på nedgång sedan Homeros tid pga förtryck under tankar som Platons och maskiner som gör att människan inte längre tänker fritt och själv skapar sin värld och mening.

Som jag förstod den eviga återkomsten (rätta mig om jag minns fel) byggde den på två premisser: P1: Tiden är oändlig. P2: Materian är ändlig. Slutsats: Alla materekombinationer kommer att återuppstå, även materia i form av gubbar som Nietzsche. Alla kommer alltså att återuppstå oändligt många gånger. Poängen var då att vi ska leva som om livet ska upprepas oändligt många gånger. Det stämmer ju om talförhållandena är rationella. Är de däremot irrationella tal i universum så torde ju det aldrig bli upprepat. BuddaJust det där senate om rationella och irrationella tal i universum kan nog hänföras till kategorin hårklyverier...

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 0+10

Intresserad av fler artiklar?

Pierre Simon dom Laplace
Keltisk tiger
Fatih Sultan Mehmet
Kobb
Tågbefälhavare
Luna
Pergamon
Home rule
Kokt i bajs

Senaste sökningarna

I har fått 1555 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 20:02:51.

bug har fått 1652 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:57:52.

rekvisit har fått 1355 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:55:18.

stadsminister har fått 1176 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:54:49.

j har fått 1652 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:53:22.

Kort har fått 1499 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:48:29.

tipitaka har fått 1628 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:44:21.

resistor har fått 1874 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:43:03.

valutakod har fått 1175 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:41:51.

JAN AFZELIUS har fått 1393 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:41:24.

dekadans har fått 1370 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:39:28.

Kvävets har fått 1071 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-22 19:38:04.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.