Fredrik Blom
Fredrik Blom, officer, arkitekt, professor,född1781, död1853I all äldre officersutbildning ingick ritnings- och konstruktionslära, men det är få officerare som blivit lika framstående arkitekter som Fredrik Blom. Inte heller finns det många arkitekter som kan förknippas med såväl flottans verksamhet som Stockholms stadsbild.
I slutet av 1700-talet började Fredrik Blom sin bana som lärling hos en amiralitetsbildhuggare i Karlskrona, vilket så småningom förde honom vidare till Konstakademien i Stockholm.Under kriget mot Ryssland, kom Blom år1808 - år1809, trots sin ställning som officer, inte i direkt kontakt med krigshändelserna. Däremot kom han att ingå i von Stedingks stab vid förhandlingarna med Ryssland efter det svenska nederlaget i Finland. Denna position förde Blom till St Petersburg och tsar Alexanders hov, vilket måste imponerat på den unge karlskronabon.
Bloms stora genombrott kom år1817 när han dels blev professor i byggnadskonst vid Konstakademien, dels chef för byggnadsdepartementet vid Arméns flottas eskader i Stockholm.I huvudstaden är det framförallt byggnaderna på Skeppsholmen som bär Fredrik Bloms kännetecken. Här svarade han för uppförandet av den nya Skeppsholmskyrkan, Kastellet, för den kasern som i dag, efter en omfattande ombyggnad på 1950-talet, hyser Konsthögskolan, för den byggnad som kallades Exercishuset och som i dag hyser Arkitekturmuseet och för det tegelröda f.d. Amiralitetshuset som i dag hyser Svenska Turistföreningen.
Mest känd för sin samtid blev dock Blom för idén med de flyttbara husen. De bestod av dubbla brädväggar med lufttät papp emellan. Väggar, golv och tak transporterades i delar som genom sin spåntning var lätta att sammanfoga. Husen, som fanns i olika storlekar, var försedda med flyttbara kakelugnar och spiraltrappor. Dessa hus exporterades bl.a. till Ryssland och Frankrike.
Rosendals slott är också en av Bloms skapelser. Även om det inte byggdes för att flyttas användes en snarlik teknik. Det är ett trähus i empirestil, klätt med reverteringstegel. Matsalen, som är placerad i flygeln, är inredd för att ge en känsla av en fältherres härläger. I byggnaden finns även vad som bör vara en av landets första hissar.Som synes var Bloms karriär anmärkningsvärd och han kom under sin livstid ägna sig åt många skilda arbetsområden. Åren efter hans död ansågs hans arkitektur torr och fantasilös, men hans tekniska lösningar och grundliga kännedom om ovanliga arbetsmetoder kom att betyda mycket för den moderna stadens framväxt.
Blom var arkitekten bakom flera av de byggnader, som en gång tillhörde Kungliga Lantbruksakademien vid Frescatiområdet, nuvarande Universitetsområdet. Idag finns Stora huset (Bloms hus) kvar och där huseraruniversitetsledningen sedan år1976.
Blom är även känd för många små fina lusthus, bl.a. finns det ett sparat på Skansen. Bloms uppfinnig av flyttbara hus lämpade sig självklart ypperligt till små lätta sommarpaviljonger. Karl XIV Johan hade ofta behov av snabbt uppförda byggnader och paviljonger och var en flitig beställare och det kungliga föredömet gjorde de Blomska husen snabbt à la mode. Flera beställdes av bebyggare på Djurgården. Han erhöll år1827 Framnäs på Djurgården, som han gav namn efter det Framnäs som förekommer i Tegnérs Frithiofs saga, utgiven år1827.Artikeln införd av josephzohn oktober 2002
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
BergsmanPTT
Dussin
Jesse James
Baruch Spinoza
Idealist
Gustav Vasa kyrka
Bourgeoisie
Julianus Apostata