Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Frank Zappa'

Frank Zappa

Innehåll- 1. Citat - 2. Diskografi i urval - 3. Länkar

Frank Zappa, kompositör, musiker, gitarrist, artist, sångare (sök Allmusic, CDON, Projekt Runeberg, SLBA)

  • Född 21 december 1940 i Baltimore, Maryland, USA.
  • Död 4 december 1993 i Hollywood Hills, Los Angeles, Kalifornien, USA (prostatacancer).

Frank Zappa, en av vår tids största och mest originella kompositörer, ledde ursprungligen rockgruppen The Mothers of Invention, men har i huvudsak gett ut skivor under eget namn. Han hann med att producera en väldig mängd skivor. Större delen av hans produktion gavs ut via det egna skivmärket Barking Pumpkin.

Zappas musik är i allmänhet omöjlig att beskriva eller placera i nåt fack. Han har skapat såväl modern konstmusik som jazz-, blues- och rock-liknande stycken.

Zappa har fostrat många av vår tids stora musiker såsom George Duke, Terry Bozzio, Steve Vai, Patrick OHearn, Chester Thompson, Eddie Jobson, Mike Keneally, m fl. Han var barndomsvän med Don van Vliet, mer känd som Captain Beefheart, som också är en stor förnyare av rockmusiken.

Gift med Gail Sloatman (Zappa) 21 september 1967 (– Franks död 4 december 1993).Frank har fyra barn med Gail: Moon (Unit) Zappa (född 28 september 1967), Dweezil Zappa (född 5 september 1969), Ahmet Zappa (född 15 maj 1974) och Diva Zappa (född 30 juli 1979). Åtminstone de tre första har i någon utsträckning ägnat sig åt musik.

Han var aktuell som presidentkandidat i det libertarianska partiet i USA, men avstod då hans hälsotillstånd kraftigt försämrades. I början av 1980-talet försvarade han (tillsammans med bl.a. Dee Snider) yttrandefriheten när PMRC försökte förbjuda kontroversiell rockmusik. Det slutade med den Parental Advisory-sticker som finns idag.

Skrev en självbiografi 1989, The Real Frank Zappa Book. Hans föräldrar hade sicilianskt/ grekiskt ursprung.

1. Citat

The Muffin Man is seated at the table in the laboratory of the Utility Muffin Research Kitchen. He turns to us and speaks:- Some people like cupcakes exclusively while myself I say: There is naught nor ought there be nothing so exalted on the face of Gods gray earth as that prince of foods - The Muffin.utdrag ur Muffin Man

2. Diskografi i urval

  • Freak out!, år1966 (tillsammans med Mothers of Invention).
  • Absolutely Free, år1967 (med Mothers of Invention)
  • Were Only in It for the Money, år1968 (med Mothers of Invention)
  • Lumpy Gravy, år1968
  • Hot Rats, 15 oktober 1969.
  • Burnt Weeny Sandwich, februari 1970. (med Mothers of Invention)
  • Weasels Ripped My Flesh, 10 september 1970. (med Mothers of Invention)
  • Chungas Revenge, 23 oktober 1970.
  • 200 Motels, oktober 1971.
  • Waka/Jawaka, juli 1972.
  • The Grand Wazoo, november 1972.
  • Over-Nite Sensation, 7 september 1973.
  • Apostrophe (), 22 mars 1974.
  • Roxy & Elsewhere, juli 1974.
  • Zoot Allures, 29 oktober 1976.
  • Zappa In New York, 13 mars 1978.
  • Studio Tan, september 1978.
  • Sleep Dirt, januari 1979.
  • Sheik Yerbouti, 3 mars 1979.
  • Orchestral Favorites, maj 1979.
  • Joes Garage Act I, september 1979.
  • Joes Garage Acts II & III, november 1979.
  • Tinseltown Rebellion, 11 maj 1981.
  • Shut Up n Play Yer Guitar, 11 maj 1981.
  • Shut Up n Play Yer Guitar Some More, maj 1981.
  • Return Of The Son Of Shut Up n Play Yer Guitar, maj 1981.
  • You Are What You Is, september 1981.
  • Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Witch, maj 1982.
  • The Man From Utopia, mars 1983.
  • Baby Snakes, mars 1983.
  • London Symphony Orchestra Vol. I, 9 juni 1983.
  • Them Or Us, oktober 1984.
  • Thing-Fish, 21 november 1984.
  • Francesco Zappa, november 1984.
  • Frank Zappa Meets The Mothers Of Prevention, november 1985.
  • Does Humor Belong In Music?, januari 1986.
  • Jazz From Hell, 15 november 1986.
  • London Symphony Orchestra Vol. II, juni 1987.
  • Guitar, 26 april 1988.
  • Broadway The Hard Way, 25 oktober 1988.
  • The Best Band You Never Heard In Your Life, april 1991.
  • Make A Jazz Noise Here, juni 1991.
  • The Yellow Shark, oktober 1993 (tillsammans med Ensemble Modern).
  • Civilization Phase III, december 1994.
  • The Lost Episodes, februari 1996.
  • Läther, september 1996.
  • Have I Offended Someone?, maj 1997.
  • The Mystery Disc, september 1998.
  • HALLOWEEN, februari 2003.

3. Länkar

  • http://www.zappa.com/

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 0+9

Intresserad av fler artiklar?

Heavy metal
Slagverkare
Kalender
Barnprogram
Sömn
Ham
Tjatse
Hugin
SAS

Senaste sökningarna

Planekonomi har fått 1765 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:20:54.

sune lyxell har fått 1557 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:19:04.

fraser har fått 1471 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:17:56.

apple har fått 1618 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:16:44.

otosalpingit har fått 1458 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:15:09.

marathon har fått 1331 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:08:26.

fackverksbro har fått 3983 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:08:09.

Riksväg 8 har fått 1226 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:08:03.

ackumulatortank har fått 1300 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:07:06.

misantrop har fått 1337 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:05:52.

frank zappa har fått 1385 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 12:00:41.

monostabil har fått 1097 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 11:59:35.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.