Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Franken'

Franken

Franken; Frankerriket. Syftar på det forna riket som frankerna lade under sig. Dessa franker, vars ursprungliga hemvist låg i dagens Tyskland föll in i Gallien som deras kungafamilj, merovingerna, snabbt underkuvade. Det nya landet kallades för Neustrien medan det gamla kallades Austrasien. Till Franken anslöts snart också en tredje del; Burgund.

Major Domus"De långhåriga merovingerna" stred mest med varandra om makten, och överlät skötsel och administration åt sina rikshovmästare, de s.k. major domus, (i funktion påminnande om Jarlar i Norden och Stewards i skottland) Den namnkunnigaste av dessa, Karl Martell, tog steget från administration till striden, och han är känd för att ha stoppat ett arabiskt anfall från Spanien vid Poitiers år732. Karl Martell blev den siste major domus eftersom hans son Pippin den lille (uttalas som det stavas) såg till att avsätta den siste merovingerkungen och utropade därefter sig själv till kung, (Jämför Birger Jarl och dynastin kallas karolinger.

Pippin gjorde påven beroende av Frankerriket genom att lämna militär hjälp mot hotande fiender. Frankerriket nådde sin största utbredning och makt under Pippin den lilles son Karl den store, som blev kung år768. Riket omfattade det både dagens Tyskland och Frankrike, Nederländerna och delar av Italien. Genom ofta hänsynslösa erövringskrig utvidgades Frankerriket alltså till större delen av centrala och västra Europa. Genom alliansen med påven gick erövringarna hand i hand med den kristna missionen. Frankrike och Tyskland kan båda ses som grundlagda i Karl den stores välde.

Karl den store utvecklades administrationen, deladede in landet i grevskap där grevarna med åtföljande feodala skikt mellan folk och kung i from av aristokratin, adeln. För att kontrollera grevar och andra sändes Missi Dominici, en sorts (fogdar) som även skriftligt rapporterade hur godsen sköttes.

Nyerövrade områden kallades marker, (t.ex. Spanska mark och Ostmark, nuvarande Österrike) och besattes och styrdes med militära styrkor. Att hålla ihop ett stort rike krävde både god ordning och att den kejserliga makten visades upp genom stora byggnadsverk. Man brukar tala om denna tid som den karolingiska renässansen.

Det frankiska riket blev med Karl den store år800 kejsardöme. Redan år843 delades det på germanskt vis upp mellan Karl den stores barnbarn i tre delar. Men inte ens dessa delar gick att hålla samman utan föll sönder mindre grevskap och hertigdömen.

Västfranken Ostfranken blir Frankrike och Tyskland

Västfranken utvecklas till dagens Frankrike, Östfranken blev Tyskland. Den tredje delen, Lotharingien, som löpte som en remsa mellan de båda andra, skapade motsättningar mellan Tyskland och Frankrike som kan sägas ha bestått ända fram till vår tid.

I Ostfranken, samlades de många självständiga hertigdömena till ett rike under 900-talet, genom Otto I, eller Otto den store, som enade större delen av Tyskland, med hjälp av den katolska kyrkan.

För mig står det inte helt klart att detta rike motsvarar den romerska termen Gallien, vilken i sin tur heller inte motsvaras av det nutida Frankrikes gränser? Ingick t.ex. inte delar av Belgien (och nästan allt väster om Rhen) i den romerska provinsen Gallien?

Sammanfattar lite kring vad jag hittat:

 • I mitten av 200-talet bryter franker genom romerska Limes in i Gallien.
 • Frankerna var redan under tredje århundradet på väg att tränga in i Gallien.
Källa:(Hannsferdinand Döbler)

 • Under Karl Martellförenades Austrasien i öster och Neustrien i väster med Burgund till ett enhetligt frankiskt välde. Karls son, Pippin den lille gjorde påven beroende av Frankerriket genom att lämna militär hjälp mot hotande fiender. Genom denna politik bildades en mäktig allians mellan stat och kyrka.

Frankerriket (Kallas fortfarande Franken i dokumenten)

 • Frankerriket nådde sin största utbredning och makt under Pippins son Karl den store, som blev kung år768.
 • Jag hittar ingenstans att Franken syftar på Gallien eller att någon av de båda motsvaras av det nutida Frankrike...

Slutsatser:

 • Det finns redan ett frankiskt rike, i alla fall franker, år250 e.Kr. deras rike ligger till en början öster om Rhen och Limes.
 • Franken, det frankiska riket, Frankerriket bildas senast vid tiden för Karl Martell.
 • Slutsats nr 2: Franken är inte Gallien eftersom frankerna bryter in i Gallien och det Frankiska riket aldrig varit så stort som provinsen Gallien...
 • Det finns ju egentligen också fortfarande idag ett Franken i Tyskland, kom de kanske därifrån och är det än i dag vad som betecknas som Franken, (alltså ännu mindre Gallien och Frankrike) och att kedjan Franken, Frankerriket, Frankreich och den latinska omskrivningen France, beskriver en språklig definition av ett rike som dynamiskt växer och förändras från det ursprungliga, en utveckling som går att jämföra med Svitjod, Svearike och Sverige?--Dan Koehl

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 8+7

Intresserad av fler artiklar?

Bolagsformer
Fransisca
Trådlös teknik
A eld New World
Poetik
Avery Brooks
Rene Auberjonois
Alexander Siddig
Nicole deBoer

Senaste sökningarna

eft har fått 1293 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:35:34.

drasut har fått 1273 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:34:39.

kök har fått 1003 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:34:34.

industriella har fått 1152 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:34:33.

atomdriven har fått 1190 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:34:31.

oljekraftverk har fått 3410 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:33:41.

dymmelonsdag har fått 1132 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:29:26.

Anna Maria Lenngren har fått 1600 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:29:03.

martyr har fått 1335 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:26:47.

dbm har fått 1214 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:25:18.

svanevit har fått 1107 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:22:23.

sunnansjö har fått 877 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-16 05:20:00.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.31 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.