Första världskriget
Första världskriget var ett stort krig år1914 till år1919 som utlöstes av skotten i Sarajevo i kombination med många olika militärallianser mellan en massa olika länder. När ett land förklarade krig drogs de flesta andra länder med som fallande dominobrickor.De flesta stora länder i västvärlden var inblandade i något skede, och räknar man in dessa länders kolonier så kan man säga att stora delar av världen var inblandad i kriget. Det hade dock inte på långa vägar den geografiska och politiska utbredning som andra världskriget. Under det här kriget höll sig Norden neutralt.
Under första världskriget användes för första gången flygplan i större skala och det var första kriget där moderna stridsvagnar lyckades göra någon nytta, om än i begränsad omfattning. Även krigsgas (t.ex. senapsgas) användes vid ett flertal tillfällen, men vapnet visade sig alltför förrädiskt för att få någon direkt betydelse. Ett vapen som dock slog stort, speciellt på västfronten, var artilleriet.
Utseendemässigt var den europeiska delen av kriget två olika krigstyper, ett skyttegravskrig på västfronten med viss hänsyn tagen till mänskliga rättigheter och Genevekonventionen, samt ett på östfronten som var mycket mer rörligt och traditionellt.
Freden i Versailles (Versaillesfreden) slöts år1919, men eld upphör blåstes kl 11 den 11 november 1918 efter att Tyskland kollapsat och Ryssland haft sin revolution. De hårda villkoren för Tyskland i Versaillesfreden anses vara den största enskilda förutsättningen för andra världskriget.
En viktig politisk konsekvens av första världskriget var de många nya suveräna stater som skapades i och med Versaillesfreden, eller i separata fredsfördrag efter inbördeskrig och frigörelsekrig i första världskrigets efterdyningar.Exempel på nya och nygamla stater ur denna nynordning är Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckoslovakien, Ungern, Österrike, Jugoslavien och Turkiet.Historiker brukar anse första världskriget som "urkatastrofen" under 1900-talet. Kriget innebar ett brott med flera hundra års tidigare utveckling i och med att monarkin övergavs som det naturliga statsskicket med en inflytelserik monark. Idéer om ökat inflytande för folken slog igenom dels i flera omröstningar om vilket land man ville tillhöra, dels att nationalförsamlingar och partier som röstats fram i fria val fick ökad makt på monarkens bekostnad. Folk godtog inte längre den gamla ordningen med några rika och många fattiga som given och oföränderlig. Höga befattningar skulle tillsättas mer efter kompetens och inte på grund av börd. Många länder övergav monarkin som statsskick och blev republiker. Men ur känslan av nederlag och förödmjukelse och den fattigdom som uppstod efter kriget uppstod också grogrunden för diktaturer såsom kommunism, fascism och nazism. Dessa lade ju sedan grunden för utvecklingen mot andra världskriget, förintelsen och kalla kriget.
- Gavrilo Princip
- Skotten i Sarajevo
- Svarta veckan
- Serbien
- Schlieffenplanen
- Västfronten under första världskriget
- Slaget vid Somme
- Slaget vid Verdun
- På västfronen intet nytt
- Senapsgas
- President Wilson
- Versaillesfreden
- Sopwith Camel
- Röde Baronen
- Neutralitet
- artilleri
Se även
- i uggleupplagan av Nordisk familjebok, trettiotredje bandet, 1922
- i uggleupplagan av Nordisk familjebok, supplementet, trettioåttonde bandet, 1926
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Kategorier för Första världskriget
versaillefreden(1)Intresserad av fler artiklar?
FederationDialer
Eblaster
ClearType
Hans Persson
TV-Program/Baren
Harry Potter
Rockgrupp
John Hughes