Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Förmögenhetsskatt'

Förmögenhetsskatt

Innehåll- 1. Historia - 2. Fribelopp - 3. Beskattning av aktier - 3.1 Hennes & Mauritz - 4. Kritik - 5. Försvar

Förmögenhetsskatt är en svensk statlig skatt på förmögenhet, d v s en skatt som inte beräknas på en inkomst utan utgörs av 1,5% av värdet på en privatpersons ägodelar på nyårsafton varje år (skattesatsen blir högre för dem med väldigt stor förmögenhet).

1. Historia

Skatten infördes ursprungligen i det gamla bondesamhället som ett sätt att beskatta avkastningen som de rikaste svenskarna hade genom värdet på sin egendom. Här avses de förmåner som tex en bonde kunde ha genom att äga en massa åkermark, utan att det nödvändigtvis innebar att han hade beskattningsbara inkomster på grund av egendomen.

Kritikerna hävdar att förmögenhetsskatten är föråldrad och att den skadar Sverige eftersom kapitalägande missgynnas i Sverige jämfört med andra länder. Socialdemokraterna har under många år sagt att man ska se över arvs- och förmögenhetsskatterna och har också presenterat flera utredningar. Vissa påstår att de ekonomiska skadorna som skatten orsakar på den svenska samhällsekonomin är större än de pengar som kommer in via skattsedlarna hos dem som betalar förmögenhetsskatt.

2. Fribelopp

Det finns ett så kallat fribelopp i förmögenhetsbeskattningen, det innebär att en ensamstående person kan äga upp till 1,5 miljoner kronor i t ex aktier, kontanter, hus, bilar eller liknande utan att behöva betala förmögenhetsskatt. För gifta (eller sambos som antingen har varit gifta med varandra eller har eller har haft gemensamma barn) gäller fribeloppet 2 miljoner kronor. Många kritiker hävdar att fribeloppen bara är till för att den stora massan socialdemokratiska väljarna själva ska komma undan förmögenhetsskatten. De betalar själva 0% av sin förmögenhet medan den som äger mer än 1,5 resp 2 milj får betala skatt på sitt ägande.

3. Beskattning av aktier

Svenska aktier som är noterade på Stockholmsbörsen ska normalt tas upp till 80% av deras värdet på nyårsafton men eftersom en del bolag innebär en större ekonomisk risk för den som äger aktier (kanske är värdet bara tillfälligt på nyårsafton och bolaget kanske går omkull i januari) så har en särskild observationslista införts på stockholmsbörsen. Den s k O-listan innebär att bolag som är noterade där är undantagna för förmögenhetsbeskattning.

3.1 Hennes & MauritzUnder andra hälften av 1990-talet valde därför majoritetsägaren till det svenska företaget Hennes & Mauritz, familjen Stefan Persson, att frivilligt begära förflyttning av bolaget H & M till O-listan. Givetvis för att göra aktierna undantagna för förmögenhetsskatt. Samma sak gjorde andra svenska företagare.

Den socialdemokratiska regeringen kompletterade då reglerna så att de regler som gäller för aktier på O-listan INTE gäller aktier som tidigare varit registrerade på A-listan och som flyttats till O-listan efter ett visst datum 1997?. Reaktionen kom omedelbart då familjen Stefan Persson konstaterade att H&M inte längre kan ha kvar sitt huvudkontor i Sverige. Man skulle nu vara tvungen att flytta eftersom det höga värdet på H&M-aktien gjorde att familjen Persson skulle beskattas för sitt innehav värt flera miljarder kronor. Eftersom ägandet av aktierna inte medför någon inkomst uppstår en brist och några miljoner att betala i förmögenhetsskatt finns inte... vanliga svenska fåmansbolag (familjeföretag) behöver inte betala förmögenhetsskatt på värdet av sina företag.

Eftersom bolaget Hennes & Mauritz är ett attraktivt företag att ha kvar i Sverige (en massa personer har arbete där) och eftersom familjen Persson redan betalar en massa inkomstskatt i sin hemkommun vore det klart negativt för Sverige...

Det var nu socialdemokraterna gjorde en provisorisk lösning... man ändrade reglerna igen... så att förmögenhetsskatt inte behöver betalas om ägaren till aktierna äger minst 25% av bolagets aktier, och dessutom har förvärvat aktierna innan den 1 januari 1990.

Detta innebar att H&M tills vidare stannade kvar i Sverige liksom byggmästaren Fredrik Lundbergs fastighetsimperium Lundbergs och en del andra klassiska svenska företag.

4. Kritik

Hanteringen H&M:s ägarehar retat gallfeber på en massa "vanliga svenskar" som äger aktier i till exempel H&M och tvingas betala in 1,5% av värdet på deras aktier till staten varje år. Man menar att socialdemokratin har havererat fullständigt när man nu plötsligt låter vanliga människor betala men har infört undantag för mångmiljonärer.

De skador som förmögenhetsskatten orsakar på den svenska samhällsekonomin är, hävdar kritikerna, att kapital- eller företagsägande i Sverige blir olönsammare än i många andra länder. Därför kan inte svenska kapitalägare konkurrera när utländska kapitalägare lägger bud och köper upp svenska företag.

Efter uppköpen får bolagen oftast en utländsk ledning som plockar hem vinstmedlen till sitt hemland och Sverige går därigenom miste om bolagsbeskattningen av företagsvinsten.

Många svenskar placerar medvetet sina pengar idag i andra länder för att undgå svensk förmögenhetsskatt.

5. Försvar

Många förespråkare hävdar att förmögenhetsskatten är en skatt som ska straffa den som "lägger pengar på hög" så att han istället konsumerar sina pengar så att ekonomin snurrar runt och andra får arbete i samhället. Argumentet är alltså att någon "sitter på en massa pengar" och att detta är skadligt för samhället. Andra kritiserar detta påstående eftersom förmögenhetsskatten inte bara baseras på pengar, utan även av värdet på fastigheter, aktier, bilar, husvagnar,båtar och liknande. Därigenom menar man att pengarna redan är konsumerade på så sätt att någon annan har betalat skatt på förtjänsten när produkten köptes av den som ska betala förmögenhetsskatt.

Man påtalar därigenom att inga pengar finns "låsta" eller samlade på hög. Förmögenhetsskatten baseras på ett "värde" som i sin tur baseras på priset som andra människor har betalat för liknande saker (till exempel villor). Den beskattade har alltså själv inte påverkat hur stor skatten ska bli, och skatten går upp enbart för att andra människor betalat mera för liknande objekt än tidigare. Har alltså inget med hur mycket pengar som är "låsta", för snarare BLIR mer pengar "låsta" om man säljer egendomen menar man.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 7+5

Intresserad av fler artiklar?

Bolagsskatt
Skattetillägg
Nätövervakning
Nolltaxerare
Dubbelbeskattning
Kirby
Menelaos
Priamos
Mjölkbil

Senaste sökningarna

fishbot har fått 1640 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:52:02.

vedaskrifter har fått 1960 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:51:51.

mälaren har fått 1148 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:50:32.

mambo har fått 1540 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:49:42.

arvidsson har fått 1381 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:46:11.

demimond har fått 1620 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:45:45.

serbien har fått 1604 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:45:32.

s har fått 1626 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:44:57.

titiyo har fått 1221 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:43:36.

hermafrodit har fått 1488 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:43:25.

ikea har fått 1507 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:42:25.

upanishaderna har fått 1683 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-28 01:42:22.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.08 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.