Förenta nationerna
http://www.un.org/media/main/biglogo.gifFörenta nationerna (FN) är en sammanslutning av nästan alla stater i världen, vars huvudsyfte är att verka för fred på jorden. FN grundades av andra världskrigets segrare som en efterträdare till Nationernas förbund (NF), vilket hade gått under med andra världskrigets utbrott. Formellt upplöstes NF år1945. FN:s grundprinciper skapades år1944 då USA, Kina, Sovjetunionen och Storbritannien träffades i Dumbarton Oaks i USA. I februari 1945 träffades Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill och Stalin i Jalta, för att diskutera åtgärder efter kriget och FN:s bildande; Det var då röstningssystemet med de fem fasta länderna i säkerhetsrådets veto fastslogs. 26 juni 1945 samlades representanter för 51 stater i San Francisco och undertecknade FN-stadgan. FN räknar sitt grundande till den 24 oktober 1945, när en majoritet av länderna hade ratificerat fördraget. Sedan dess är den dagen FN-dagen. San Francisco-stadgan gäller fortfarande, med smärre ändringar. Stadgan inleds "Vi, de förenade nationernas folk, beslutna att rädda kommande släktled undan krigets gissel [...]". Sverige anslöt sig till FN 19 november 1946. FN har sitt högkvarter i New York.
Man skiljer mellan det centrala FN och "FN-systemet". Det senare utgörs av självständiga, specialiserade organ (mer om dem nedan). Det centrala FN:s huvudorgan är:
- generalförsamlingen,
- säkerhetsrådet,
- ekonomiska och sociala rådet (ECOSOC),
- internationella domstolen,
- förvaltarskapsrådet och
- sekretariatet.
Generalförsamlingen är det forum där alla medlemsländer har vardera en röst. I september och oktober varje år hålls en två veckor lång "generaldebatt". Efterdebatt förs sedan i sex utskott. Församlingen har bara beslutanderätt i frågor om FN:s budget och liknande, utan kan bara ge rekommendationer till medlemsländer och säkerhetsrådet.
Säkerhetsrådet utgörs av fem permanenta medlemmar - USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike - och tio valda i tvåårsperioder av generalförsamlingen. Rådet är FN:s egentliga maktcentrum och beslutar om militära åtgärder, sanktioner m.m. FN är konstruerat så att varje permanent medlem har vetorätt, och alltså kan stoppa beslut. Det är alltså en medveten funktion att FN inte ska kunna verka utan de fem stormakternas konsensus. På ena sidan riskerar FN att bli handlingsförlamat, å andra sidan står det neutralt i meningsskiljaktigheter mellan stormakterna.
Ekonomiska och sociala rådet (ECOSOC) lyder under generalförsamlingen och arbetar med ekonomiska, sociala, kulturella områden, samt utbildnings- och hälsovårdsområden. Rådet har ett antal under sig ordnade fackorgan, som barnfonden UNICEF, utvecklingsprogram UNDP och UNHCR för flyktingar. Utöver organen har ECOSOC nio s.k. funktionella kommissioner, bl.a. för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, socialutveckling och narkotika. Inom ECOSOC finns även ekonomiska kommissioner för olika regioner.
Internationella domstolen, som ligger i Haag, beslutar i tvister mellan stater (ej individer) och ger råd på begäran. De 15 ledamöterna väljs av generalförsamlingen och säkerhetsrådet.
Förvaltarskapsrådet upprättades för att förvalta de förlorande länderna i andra världskriget, samt några andra. Rådets mål var ländernas självständighet, vilket uppfyllts. FörvaltarskapSrådet har sedan år1994 ingen funktion (då blev ön Palau självständig), och dess framtid är oviss.
Sekretariatet sköter för FN:s administration och utgörs av c:a 9000 tjänstemän, ledda av FN:s generalsekreterare. Formellt, enligt FN:s stadga, är generalsekreteraren den högste administrative tjänstemannen. Han är ett sorts VD för hela FN. Utöver detta ska ha vara den samlade organisationens röst och diplomat och medlare mellan stater. Generalsekreteraren har befogenhet att sammankalla säkerhetsrådet för diskussion i frågor. Generalsekreterare väljs i femårsperioder och kan väljas om. Sekretariatet är utspritt över New York, Wien, Genève och Nairobi.
Generalsekreterare:
Period namn nationalitet år1945 - år1953 Trygve Lie Norge år1953 - år1961 Dag Hammarskjöld Sverige år1961 - år1971 U Thant Burma år1971 - år1981 Kurt Waldheim Österrike år1981 - år1991 Javier Pérez de Cuéllar Peru år1991 - år1996 Boutros Boutros-Ghali Egypten år1996 - Kofi Annan Ghana
Övriga FN-organ
- ICC
- ICTY
- Internationella arbetsorganisationen (ILO)
- Internationella valutafonden (IMF)
- OECD
- UNCTAD
- UNESCO
- UNMOVIC
- WHO
Några historiska händelser
- Den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter antogs av generalförsamlingen 10 december 1948
- Kongo
- år1956, Suez
- Kubakrisen
- Camp David
- SALT
- SALT II
- f.d. Jugoslavien
- år2002, Afghanistan
- år2003, vapeninspektioner i Irak ledda av Hans Blix
Se även
- Eleanor Roosevelt
- Nobelpriset för fred
- kalla kriget
- http://www.un.org/
Obesvarad fråga: FNs syfte och vad de uträttat
Syftet var väl att förhindra att ett världskrig någonsin skulle bryta ut igen? Angående vad de har uträttat så har man bl.a. medlat i olika konflikter mellan länder (endast medlemsländer?), deltagit i väpnade konflikter och använt sig av sitt sanktionssystem för att sätta press på olika regimer. //masken
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
DjävulsblankettenSkönstaxering
Tronföljd
God man
Åklagarförordning
Riksåklagare
Skiljeförfarande
Tryckformat
Spalt