Förening
Innehåll- 1.Förening, associationsrätt - 2. Förening, kemi1.Förening, associationsrätt
En förening är enligt associationsrätten den enklaste formen av sammanslutning mellan människor eller andra sammanslutningar. Föreningar vars medlemmar är andra föreningar, kallas ofta förbund. Ordet klubb används ofta som en synonym till förening, men används också för gemenskaper som inte är föreningar, t.ex. Åhlénsklubben eller en nattklubb.Man skiljer vanligen mellan två sorters föreningar, nämligen ideell förening och ekonomisk förening.Den senare formen kallas även kooperativ, vilka i sin tur kan indelas i konsumentkooperativ och producentkooperativ. En ideell förening har till syfte att främja sina medlemmars ideella intressen, medan en ekonomisk förening syftar till att främja sina medlemmars (konsumenter eller producenter) ekonomi. Grundläggande för föreningar av samtliga slag är att de utgörs av sina medlemmar, som i de allra flesta fall har en röst vardera och kan inträda och utträda ur föreningen när som helst. Detta skiljer föreningar från bolag (se associationsrätt), där inflytandet bygger på den ekonomiska insatsen, och från stiftelser, som är självstyrande.
En icke oväsentlig del av samhällets aktiviteter företas inom föreningar. Exempelvis är bostadsrättsföreningar exempel på konsumentkooperativ och de flesta slakterier och mejerier ägs av böndernas producentkooperativ.Alla Konsum-butiker och Coop-varuhus ägs av konsumentkooperativa föreningar som ingår i Kooperativa förbundet (KF).Exempel på ideella föreningar är å andra sidan fackföreningar, sportklubbar, frikyrkor, nykterhetsloger, körer, pensionärsföreningar, bildningsförbund där studiecirklar hålls, scoutförbund med mera.
Föreningslivet, och då avses vanligen ideella föreningar, har en lång och stark tradition i Sverige, som grundfästes genom de tre stora folkrörelserna (fackförening, frikyrka,nykterhet) under 1800-talet. Så fort en grupp människor har något gemensamt intresse, brukar de bilda en förening. Man tillsätter då en interrimsstyrelse som formulerar stadgar vilka läggs fram för föreningens medlemmar på ett konstituerande möte, varvid vanligen interrimsstyrelsen permanentas som föreningens första ordinarie styrelse.Stadgarna föreskriver föreningens ändamål och säte, dvs den ort som den räknar som sitt hem, hur man blir medlem, hur den löpande verksamheten sköts av styrelsen, hur styrelsen redovisar sitt arbete i en årsberättelse och av medlemmarna beviljas ansvarsfrihet för det gågna året på föreningens årsmöte, samt hur ny styrelse väljs.
2. Förening, kemi
Se kemisk förening.Artikeln skriven 2009-01-20 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
BergTelefonnummer
Grip
Jethro Tull
Judas Priest
Lingvist
Präst
Carolus Rex
Erik den helige