Folsyra
Folsyra (Folacin, B10-vitamin) är ett vattenlösligt vitamin som i vissa former tål värme men är ganska värmekänsligt i andra, liksom vissa former är syratåliga och andra inte. Folsyran är viktig för äggviteämnesomsättningen vilket är en viktig funktion under graviditeten. Folsyratillskott innan, och tidigt under, graviditet förebygger ryggmärgsbråck och folsyrabrist är den hos människan vanligast förekommande vitaminbristen, därför har i stort sett alla västländer beslutat att berika kosten med folsyra. I Sverige avstår man från detta, då Livsmedelsverket anser att folsyratillskott leder till ökat antal tvillingfödslar (något som bestrids i senare tids forskning), vilket ger ett större samhällsekonomiskt problem än ryggmärgsbråck.Folsyra krävs för syntes av DNA och RNA, vilket påverkar celldelning och proteinsyntes, samt bildning av melanin, adrenalin och h-dopa (L-dopa? Se Diskussion) ur fenylalanin. Vidare är folsyra viktigt för bildning av röda blodkroppar (kan vara ett lika viktigt tillskott som järn vid låga blodvärden) och är aktiv i omvandlingen från histamin till glutamat.Dosering
- RDI 400 µg/dag
- ODI 400-800 µg/dag
- TDI 800-5.000 µg/dag
Toxiska doser
Folsyra har ingen känd toxicitet, men kan störa funktionen hos antiepileptikum.
Bristsjukdomar och symtom
Munsår, svidande läppar, megaloblastanemi, arterioskleros, gikt, magsår, grånande hår, håravfall, fosterskador, leversvaghet, förändringar i cellkärnans morfologi, snabb tillväxt av epitelceller i mage, tarmar, livmoder och vagina.
Naturliga folsyrakällor
- öljäst
- sojamjöl
- lever
- vetegroddar
- bönor
- apelsinjuice
Diskussion om den här sidan
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
LiverError
Astralkropp
Svepklädnader
Sarong
Kangas
Cecilia Lind
Balladen dagen efter
Aryamehr