Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Fjortis'

Fjortis

http://images.google.se/images?q=tbn:2CCJjjP2D2kJ:www.fjortis.nu/images/fjortisanimation.gif

Fjortis är en, oftast nedsättande, beteckning på någon (vanligen i de yngre tonåren eller puberteten) som beter sig omoget, osäkert, naivt och pubertalt. Fjortisen tar däremot varje chans att på olika sätt visa hur mogen, självsäker och vuxen han/hon är. Ordet fjortis syftar på fjorton år men det används i överförd mening även på lite äldre eller yngre personer som beter sig fjortisaktigt.

Det är viktigt att komma ihåg att fjortis inte är en ålder utan en livsstil. Begrepp som att vara "inne" eller "rätt", att "ha ett liv" och att vara "normal" är centrala för fjortisen. De här begreppen får antagligen nya namn från år till år eftersom fjortisar är lättpåverkade i sin natur.

Ordet kan också förklaras som: "fjortonåring som tror att han/hon är tjugo". Detta blir dock smått absurt när en fjortis är fyllda tjugo eller mer (något som i dagens ungdomsfixerade samhälle inte alls är ovanligt). Bra exempel på stereotypa fjortisar finns i Fucking Åmål (riktigt komiskt är att många av skådespelarna, av vilka ett noterbart exempel är Alexandra Dahlström som spelar Elin, betedde sig precis likadant som sina rollfigurer).

Oftast betecknar ordet flickor, men kan även användas på pojkar. Definitionen av vad som är en fjortis är olika i olika städer. I Karlstad till exempel är titeln "svåruppnåelig". Där krävs ett mycket utsvävat levene för att man ska kallas fjortis, medan i andra städer så klassas de flesta yngre tonåringar som fjortisar.

Ordet kan spåras till raggarslang från 1960-talet. Då i betydelsen (kvinnlig?) oskuld. "En tös som gärna ville men inte fick för att hon ej uppnått laglig ålder. Vanligen gav man dem en 25-öring och bad dem ringa när de fyllt 15." Fjortiskulturen är fortfarande sammankopplad med raggarkulturen, särskilt i landsorten, där de kvinnliga fjortisarna tycker att raggarna är mycket "tuffa".

Jämför: kicker, penta, poptjej

Sätt att känna igen en fjortis:

En fjortis är aldrig själv medveten om att han eller (kanske vanligare) hon är en fjortis och kommer (skrikande) att förneka det. Fjortisar har en stor övertro i sin mognadsgrad och är övertygade om att de beter sig vuxet.

Deras språk är fullt med utfyllnadsord som liksom, ba, va - både talat och i skrift. Skriftspråket följer sällan svenska skrivregler, är ganska svårt att läsa och gärna späckat med utropstecken och smileys eller utrop som *puss* och *kjamiz* (se lunarstavning). Detta är vanligast bland tonårsfjortisar, de som inte växer ur beteendet lugnar sig ofta i högre ålder, åtminstone när de är bland ickefjortisar.

Den viktigaste principen är att vara häftig, gärna på ett banalt eller kitschigt sätt. Att vara udda är en dödssynd. Vad som är inne definieras av veckotidningar, såpor och reklam. Stockholm och rådande stockholmsmanér är självklart alltid inne. Nokias senaste telefoner är ett bra exempel på vad som tilltalar fjortisar.

Fjortisen tror att folkölspimplande hemma hos en kompis/ute i någon park räknas som att "gå ut".

Fjortisar har starka känslor och skäms inte för att skylta med dem. Det är därför inte helt underligt att de anammat sydeuropéers traditionella kindpussar, ett fenomen som annars är mycket ovanligt förekommande i Sverige.

Ordet fjortis kan uttalas antingen fjoortis, fjåårtis eller fjorttis; förmodligen är det regionala skillnader. På senare tid har även benämningen fjorsk dykt upp.

Exempel på avledningar:

  • fjortisdisco
  • fjortisfylla
  • fjortispop
  • fjortismobil

Ordet "fjortig" avser en som är just en fjortis.

Se även /diskussion.

Elak Kille (tm)

---

Fjortisen (homo sapien fjorticus).

Är ett flocklevande djur som ofta syns vid skymning kring McDonalds, ibland även sybillagrillar, i stora gäng.

Hanarna känns igen på sitt tuppliknande läte och rödprickiga ansikte där jakten på den mest IQ-befriade tjejen börjar med att spela upp sin senaste ringsignal på mobilen.Honorna känns igen på sina översminkade, konstgjorda utseenden och rosa stringtrosor som hänger strax under armhålorna. Byxor i barnstorlekar är ofta vanligt.

Fjortisen kan upplevas som ett mycket störande djur då de under sin vandring genom samhället kan utstöta sig höga parningsläten. Ofta i form av svordomar så som t.ex: Tönt. Hora osv.Antalet av dessa djur har ökat markant på senare tid vilket har lett till en het diskussion om det är möjligt att börja skjuta delar av populationen.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 5+0

Intresserad av fler artiklar?

Pulpa
Amalgam
Stekare
Tandvärk
Visdomständer
Asterisk
Lunarisering
Panda
Poppare

Senaste sökningarna

dalmål har fått 2251 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:22:45.

IT har fått 1424 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:21:43.

NetBEUI har fått 1069 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:18:31.

aluminium har fått 1570 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:16:38.

senat har fått 1086 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:14:07.

lima har fått 1373 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:12:37.

abduktion har fått 1231 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:11:23.

reda har fått 1229 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:10:37.

tierp har fått 1103 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:08:56.

Gustaf svensson har fått 1116 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:02:15.

bregott har fått 1253 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:02:07.

konsonant har fått 1236 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 03:01:09.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.19 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.