Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Finntroll'

Finntroll

Finntroll är ett finskt metalband som sjunger på svenska. Musiken de spelar är en blandning av black metal, doom metal och folkvisor. Texterna handlar om troll och hat mot kristendomen och de har i princip skapat en egen genre, trollmetal. Bandet bildades år1997. Den 16 mars 2003 dog bandets gitarrist Teemu Raimoranta alias Somnium i en "alkoholrelaterad fallolycka". Rykten, som varken bekräftas eller dementeras av bandet, gör gällande att Somnium tog livet av sig. Finntroll säger bl.a. i en intervju att bandet låter bättre utan den avlidne gitarristen.

En natt i mars 1997 sov två män i en repetitionslokal i Helsingfors. Den ena vaknade och började spela på sin keyboard, ut kom en sorts folkvisa. Snart vaknade den andre mannen upp, han gillade vad han hörde och bad den andra mannen att spela riffet i tradionell finsk "Humppa" stil (humppa är en form av polka). Soundet lät verkligen grymt, gitarrer och text lades till omedelbart. Finntrollen var födda...

Ungefär ett år efter det var det dags att att ta nästa steg i detta troll lika korståg och Walltone Studios var ännu en gång inbjudna av Finntroll. Den här gången visste grabbarna vad de ville och det här mötet gick smidigt och problemfritt.Resultatet var ett album som kallades Jaktens Tid. Med det här albumet tog de ett stort steg, både musikaliskt och personligt. Slutligen kunde de säga så här vill vi ha vårat sound. Albumet fick toppbetyg i nästan varenda recension och över hela världen. Finntroll blev beundrade av otaliga människor världen över.

Finntroll var starkare än någonsin, albumet klättrade upp till en 20:e plats på de finska skivlistorna, vilket överaskade både bandet och skivbolaget. Kort efter succén var Century Media intresserad av bandet och lanserade albumet i resten av världen. Den sommaren spelade Finntroll på ett flertal konserter både i och utanför Finland.I början på år2002 började bandet att få problem,med början att en del spelningar blev inställda,och problemen fortsatte när sångaren Katla började få såna stora problem med halsen vilket ledde till att han fick hoppa av bandet.Ett flertal konserter spelades med ersättare,Tommy Åberg från Bloodshed,Pete Ekskelinen från Rapture och Mika Luttinen från Impaled Nazarene.I Januari 2003 insåg bandet att experimentet Visor Om slutet med sångaren Katla och den nya sångaren Wilska (Från Sethian,Wizzard och Nattvindens Gråt för att nämna några) delade uppgifterna.Albumet var inspelat i en stuga i utkanten av Helsingfors,med hjälp av en flyttbar studio,bastu och stora mängder alkohol.Det släpptes som ett midprice album,och förvånansvärt nog så plcerade skivan sig på första plats på den Finska midprice listan.

Innan skivan släpptes så mötte bandet ett hjärtekrossande meddelande; Gitarristen Teemu "Somnium" Raimoranta hade dött i en akoholrelaterad olycka i Helsingfors. Medan bandet återhämtade sig från denna stora saknad av en kär vän och bandmedlem,och bestämde sig för att hedra och sörja en kär vän på bästa sätt så fortsatte bandet att fortsätta turnera.finntroll beslutade sig för att sluta vore en förolämpning mot deras vän och fortsatte därmed att ta in en gammal vän till bandet istället; gitarristen Routa.Bandet gjorde en två veckor lång turne i Kroatien och under sommaren spenderade bandet den mesta av tiden på vägarna,spelandes på festivaler som Grashop i Belgien,The Vienna Metal Fest och Sweden Rock Festival.

Hösten 2003 barrikaderade bandet ännu en gång in sig på Walltone Studios,där dom ska spela in 14 nya låtar.En EP och en full CD kommer att släppas till våren 2004,tillsammans med bandets första video.Det nya materialet ska fånga med allt som Finntroll har att göra med,rått,episkt,melodisk i all sin ära, kombinerande med element såsom Metal,Folkvisor,Punk,Humppa.Allt ihopblandat i en trolllik takt.Vi som har det iskalla Trollblodet är här för att stanna / Trollblod

Diskografi:

  • Midnattens widunder, år1999
  • Jaktens tid, år2001
  • Visor om slutet, år2003
  • Trollhammaren, år2004
  • Nattfödd, år2004

En demo på deras låtar finns att ladda ner på deras hemsida.

Länkar:

  • Officiell hemsida: http://www.finntroll.net

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+0

Intresserad av fler artiklar?

Hydraulik
Jordbruksmaskin
Bälg
Strålskyddslagen
Miljöbalken
WorldIRC
Power metal
Kamelot
Sonata Arctica

Senaste sökningarna

keton har fått 1028 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 02:01:42.

PDS har fått 1006 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 02:01:10.

hacker har fått 1028 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:59:52.

intern har fått 1220 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:58:15.

KOL har fått 1498 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:58:07.

Alice har fått 1171 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:56:56.

senat har fått 967 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:56:38.

trigonometriska har fått 960 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:55:39.

bensin har fått 1352 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:54:32.

joner har fått 1227 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:53:29.

dioxin har fått 1152 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:52:56.

piggelin har fått 1068 sökningar. Den senaste gjordes 2019-10-16 01:50:46.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.09 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.