Fettisdagen
Se: FastanFastlag
kallas tiden före fastan. Den omfattar de tre dagarna närmast före fastan: fastlagssöndagen, blåmåndag och fettisdag. Den är sedan medeltiden en tid för fest, upptåg och frosseri. Innan man måste avstå från köttet tog man farväl av det genom att frossa i fett och att klä ut sig. Ordet karneval betyder ju farväl till köttet. Idag har vi endast kvar seden att äta kaloririka fastlagsbullar, som också kallas fettisdagsbulle eller semla. Från början åt man dem endast under fettisdagen och senare på tisdagar under fastan på djup tallrik med mjölk och kanel, men idag äter man fastlagsbullar när de bjuds och oftast utan mjölk.
Källa: Malmö Stadsbibliotek
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Rysk kaviarHummer
Surkål
Åke Holmberg
Fralla
Vitt
Skorpa
Akademiska titlar
Injektiv