Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Federico Fellini'

Federico Fellini

Federico Fellini, regissör, manusförfattare (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • Född 20 januari 1920 i Rimini, Emilia-Romagna, Italien.
  • Död 31 oktober 1993 i Rom, Lazio, Italien.

Italiensk mästerregissör som föddes och växte upp i badorten Rimini, som under hans barndom ofta hade besök av cirkusar och varitéer, vilket senare klart påverkade hans filmer. Främst i den stora succéfilmen från år1973, Amarcord – jag minns, som är en kärleksfull berättelse om hans barndoms Rimini. Filmen gav Fellini sin fjärde Oscar som bästa utländska film. Han belönades år1993 med en femte Oscar, för sin sammanlagda gärning för filmkonsten.

Han fick sitt internationella genombrott år1964 med filmen La Strada, där hans hustru Giuletta Masina hade huvudrollen. För oss svenskar är Fellinis mest kända film La Dolce Vita, som kom år1960 och där den yppiga Anita Ekberg tar sig ett dopp i Fontana di Trevi i Rom.

Filmografi i urval:

  • Amarcord, år1973
  • Roma, år1972
  • Satyricon, år1969
  • La Dolce Vita, år1960
  • La Strada, år1954

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 0+0

Intresserad av fler artiklar?

Mandel
Ale kommun
Rikard
ATC
OneWorld
SEK
TV-program/Hotell Seger
Förlossning
Proffs

Senaste sökningarna

kyrka har fått 1399 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:09:29.

statsråd har fått 1099 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:00:08.

billquist har fått 1152 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:40:28.

spasm har fått 1222 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:36:57.

kalke har fått 1107 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:36:55.

svinbådan har fått 898 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:36:37.

mandat har fått 1430 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:33:13.

HCO har fått 1278 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:33:11.

mullvad har fått 2577 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:29:46.

Newton har fått 1434 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:29:43.

däxel har fått 1019 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:25:34.

internet har fått 1205 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 23:25:25.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.30 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.