Fattig
En fattig person har enligt någon norm otillräckliga resurser. I ursprunglig bemärkelse avses ekonomiska resurser, men ordet kan även användas i överförd betydelse, t.ex. att ha ett fattigt andligt liv; den följande artikeln diskuterar den ursprungliga betydelsen.Fattigdom kan definieras i absoluta och relativa termer.Absolut fattigdom innebär att någon nivå, t.ex. en viss mängd mat och kläder, anges och alla som har mindre än så är fattiga.
En relativ definition utgår från tanken att fattigdom är ett socialt fenomen: man jämför sig med andra och känner sig fattig om man har mycket andra än de man jämför sig med. En vanlig internationell definition av låginkomsthushåll - "fattig" - är en inkomst mindre än halva medianen, alternativt medelvärdet, för alla hushåll.
Forskare diskuterar om en relativ eller absolut definition av fattigdom är lämplig. Ett sätt att motivera en relativ definition är att om man har mycket mindre än de flesta andra blir det svårt att interagera med dem eftersom man befinner sig i en så annorlunda situation; man ställs utanför samhället. Andra menar på att det är orimligt att hävda att en person i ett rikt land, som har det bättre än de flesta i världen, skall kunna kallas fattig. Ett annat problem med relativ fattigdom är att det befrämjar avundsjuka: om några får det bättre kan man säga att det är dåligt eftersom andra därigenom blivit fattiga i relativ bemärkelse.
Fattig kan också betyda något som innehåller för lite av något.
T.ex. "kalkfattig jord" betyder jord som innehåller lite kalk, mindre än genomsnitt.
Att vara fattig i anden eller andefattig är numera ett utbrett fenomen som visar sig i både tal och skrift. Andlig fattigdom förekommer exempelvis hos personer som enbart intresserar sig för pengar, i den simpla tron att stora mängder därav kan öka deras rikedom. Många menar att det är svårt att njuta av livet om man är utfattig; det innebär inte nödvändigtvis att man önskar mer än vad som behövs för livets nödtorft. Vissa människor strävar inte efter att berika sig materiellt, men ser likväl genuin ekonomisk nöd som någonting olyckligt.
När Jesus i bergspredikan talar om att "saliga är de fattiga i anden" menar han inte att andlig fattigdom är något bra. Han syftar istället på att de saliga är de människor som har insett sin andliga fattigdom, och försöker göra något åt det genom att söka Gud, till skillnad från dem som ser sig själva som felfria och bättre än andra, och därför inte anser sig behöva Guds förlåtelse.
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
SjälvständigTerritorium
Miljard
Gisslan
Terrorist
Asymmetri
Kärnvapen
Anfall
Kamikaze