Färskpotatis
Innehåll- 1. En förklaring - 2. Alternativ, subjektiv och något sarkastisk förklaring1. En förklaring
Färskpotatis eller nypotatisär potatis som (säljs och) äts direkt efter upptagningen, vanligen under sommaren, till skillnad från potatis som äts under vintern, flera månader efter att den tagits upp ur jorden.Färskpotatis är vanligen av särskilda sorter, sammanfattade med beteckningen tidig potatis, som mognar snabbare och inte tål lagring lika bra som sen potatis, vilken skördas senare och bättre klarar vinterns lagring.Den första färskpotatisen för året serveras traditionellt till midsommar.
2. Alternativ, subjektiv och något sarkastisk förklaring
Färskpotatis är inte, trots att namnet antyder det, färsk potatis (dvs. potatis som är nyupptagen, till skillnad från potatis som har legat ett tag) utan beteckningen på den hårt drivna, bleka, vattniga och allmänt smaklösa potatis som stressats fram till en så tidig skörd som möjligt. Färskpotatisen anses märkligt nog vara en delikatess och äts under högtidliga former under midsommar.Riktiga potatisälskare vet dock att den godaste potatisen är den färska potatisen som tas upp först när den fått växa färdigt på egen hand, från början av augusti och framåt. Lagom till surströmmingspremiären med andra ord. Frågan är bara vad man ska kalla denna färska potatis?
Låter som nyupptagen mandelpotatis i mina öron, men den hör väl till de sena? /Lotta
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
GråsälHavsmunk
Rabbi
Kiryat Arba
Högerradikal
Europaparlamentet
Marknadens diktatur
Husockupant
Lägel