Färgblindhet
Färgblindhet är att inte kunna urskilja vissa brytningar av vitt ljus. Omkring 10% av alla män och ett fåtal procent kvinnor har ett defekt färgseende som alltså skiljer sig drastiskt från normen.Människans färgseende styrs av tre slags tappar, som uppfattar varsin kulör: rött, grönt och blått. Skador på de röda kallas protanomali, skador på de gröna deuterotanomali och skador på de blå tritanomali. När de är helt ofunktionella är termerna istället protanopi, deuteranopi resp. tritanopi. Det vanligaste är att de gröna eller röda inte fungerar som de ska eller har tillräckligt olika uppfattningsområde, varför oförmåga att skilja mellan rött och grönt är vanligt. Att inte kunna uppfatta blått är ovanligt, att inte ha färgseende alls dvs att vara färgblind är ännu ovanligare.
Personer med defekt färseende/färgblinda får inte köra flygplan och fartyg i yrkesmässig trafik eftersom skyltar, märkningar och många paneler bygger på färgscheman. Att bli grafiker är svårt men inte omöjligt, eftersom färgerna inom grafikbranschen är hårt standardiserade och olika nyanser ofta har specifika nummer. Detsamma gäller elektrikeryrket.
Atollen Pingelap i Mikronesien är känd för att ha världens högsta andel helt färgblinda, 5-10% av befolkningen, 30% bär på anlaget. Anledningen är att endast ett 20-tal personer överlevde ett tropiskt oväder i slutet av 1700-talet och de flesta invånarna är ättlingar till dessa. Mycket forskning kring färgblindhet har bedrivits på denna ö. Se: http://erendip.brynmawr.edu/biology/b103/f01/web3/wise.html (engelska)
Länk:
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
LitteratursociologiKvarken
Zentrales Verzeichnis Antiquarischer Bücher
Blå Vägen
Golem
Gyllene Tigern
Lavin
Robert Benton
Madeline Kahn