Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Evolution'

Evolution

Innehåll- 1. Evolutionsteorin - 2. Programvara - 3. Film - 4. Marin övning

 • evolution /substantiv/ - läran om utveckling.
 • evolution /egennamn/ - en e-postklient för PIM-program för UNIX-system.
 • Evolution /egennamn/ - en film; se film/Evolution
 • evolution /substantiv/ - marin övning

  Jämför revolution.

  1. Evolutionsteorin

  Evolutionbetyder utveckling.Evolutionsteorin eller utvecklingsläran beskriver hur alla arter på Jorden förmodas ha utvecklats från enklare encelliga organismer till komplexa varelser, och hur olika arter uppstått genom att deras evolutionära träd har delats i flera grenar. Evolutionsteorin har av naturliga skäl inte samma stöd i mänskliga observationer och experiment som t.ex.relativitetsteorin eller gravitationsteorin eftersom den förutsätter icke direktobserverade processer som skall ha pågått under miljarder år. Fossillagren ger dock enligt vetenskapen ett arkiv över långtida utveckling, och "mindre" ändringar (som dock även inkluderar nya arters uppkomst) kan observeras i realtid i naturen och labb.

  Evolutionsteorin bygger på att arvsanlag förs vidare från generation till generation i en population. De individer som har arvsanlag som ger dem eller deras avkomma bättre överlevnadsmöjligheter än övriga individer i populationen kommer i större utsträckning att föra dessa arvsanlag vidare. På så vis sprids dessa gynnsamma arvsanlag i populationen. Detta brukar kallas selektion genom naturligt urval.

  För organismer med sexuell fortplantning finns ytterligare en urvalsmetod -- det sexuella urvalet. Det naturliga urvalet förklarar inte t.ex. påfågelns praktfulla stjärtfjädrar, som snarast är ett hinder ur överlevnadssynpunkt. De har uppkommit genom att honorna, när de ska para sig, föredrar hanar med långa stjärtfjädrar, varpå dessa arvsanlag ger högre avkastning. Det sexuella urvalet verkar motarbeta det naturliga urvalet genom att premiera individer med överdrivna anlag som är attraktiva för honorna, men som kan försvåra överlevnaden.

  Även utanför biologin används evolutionsteori. Inom datortekniken finns t ex genetiska algoritmer som används för att snabbt framställa avancerade lösningar som förefaller "designade" (medvetet konstruerade), men som bildats av en selektionsprocess applicerad på "mutationer" i källkoden.

  De allra flesta människor blir förvånade då de upptäcker att evolutionsteorin inte, som populärvetenskapen ofta framställer det, är helt och hållet Charles Darwins skapelse. Redan de gamla grekerna, som Anaximander och Empedokles, antog att människan utvecklats från lägre stående djur enligt ett slags urval. Men det var först kring 1700-talets slut som biologer i stort accepterat tanken på någon slags evolution. Det var alltså långt innan Darwin publicerade sin Om arternas uppkomst. Den berömde franske biologen Jean-Baptiste de Monet, chevalier de Lamarck - känd enbart som Lamarck - gjorde redan år1809 ett första försök att presentera en allmän evolutionsteori. Även Darwins egen farfar, Erasmus Darwin, hade framfört evolutionsteorier. Darwins bidrag till debatten var således inte att bevisa evolutionsläran utan att presentera en mekanism - naturligt urval - som kunde förklara den. Det var dock genom Darwins bidrag som teorin fick genomslag.

  Teorin blev inledningsvis - både före och framför allt efter Darwins bidrag - mycket hårt kritiserad, framför allt av kyrkan. Det ansågs strida mot Bibelns, dvs. Guds ord. Vad skapelseberättelsen säger är att Gud ger jorden och vattnet i uppdrag att frambringa liv: "Frambringe jorden grönska, fröbärande örter och fruktträd--- Frambringe vattnet ett vimmel av levande varelser--- Frambringe jorden levande varelser..." (1Mos 11-24) Det sägs inte hur detta sker, men det antas att jorden och vattnet har denna förmåga på Guds befallning. I åtskilliga kulturer har det ansetts självklart att livet kan uppkomma spontant. Idén om livets spontana uppkomst är den mest naturliga eftersom antikens folk kunde se hur till exempel ett kärl med vatten snart kunde fyllas av liv som inte fanns där innan.I och med en rad paleontologiska och genetiska upptäckter, i synnerhet utgrävandet av lämningar efter en rad förhistoriska djur och upptäckten av DNA-molekylen på 1950-talet, har evolutionsteorins ställning stärkts och räknas numera som fundamentet för den moderna biologin.

  Idag har de flesta stora kristna samfund få invändingar mot (teistisk) evolution. Religiösa fundamentalister (kristna och andra) förespråkar dock ofta kreationism. Det faktum att olika biologiska system är så komplexa som de är, ses av många som argument för intelligent design, medan onödig komplexitet av andra ses som argument för motsatsen. I detta perspektivet kan man säga att kreationismen menar att evolutionsteorin bygger på antagandet att ordning kan uppstå spontant ur kaos utan nödvändig medverkan av någon intelligens medanordning i sig tyder på en intelligent skapare.

  Länkar:

  (Här diskuterar vi artikeln om utveckling)

  2. Programvara

  Evolution är en Outlook-liknande PIM-programvara, inkluderande bland annat en e-postklient, för UNIX-system. Programmet är till stor del skrivet och sponsrat av Ximian. Programmet utvecklas som fri programvara och släpps under GPL-licensen. Ximian säljer även en kommersiell produkt för att låta programmet samarbeta med en Microsoft Exchange-server under namnet Ximian Connector. Man kan synkronisera kalender etc med Multisync (bla Ericsson T68i) eller med Gnome-pilot (PalmOS).

  När man skickar brev med svenska tecken i Evolution tenderar programmet att använda UTF-8 (Unicode) som standardkodning för svenska tecken. Oftast vill man ändra det till "ISO 8859-1" istället, för då kan även de som inte använder Evolution läsa ens mail. I framtiden kan säkert alla läsa UTF-8, men inte idag. Denna inställning finns under Tools/Mail Settings/Other.

  Finns svensk version?Som med de flesta väluppfostrade program så finns det stöd för svenska, välj bara svenska som språk när du loggar in (går iaf i GDM, hur det är med XDM och KDM vet jag inte). Eller mer tekniskt; sätt LC_ALL=sv_SE.

  Länkar:

  • http://www.ximian.com/products/ximian_evolution/

  (Här diskuterar vi artikeln om e-postklienten)

  3. Film

  Science fiction/komedi från år2001, med bland andra David Duchovny, Julianne Moore och Orlando Jones i rollerna; se film/Evolution.

  4. Marin övning

  Övning inom flottan där fartyg växlar mellan olika formationer. Ofta i plural: öva evolutioner.

  Redigera?

  Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

  Inga kategorier för denna artikel än...

  Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

  Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
   Skriv in svaret på frågan: 7+1

  Intresserad av fler artiklar?

  Ingmar Olsson
  Fridlysning
  Kyss
  BWCS
  Concourse Communications
  Boingo Wireless
  Uppenbarelsekunskap
  Södra Ängby : Trädgårdsstad I Funkis
  Så fungerar det
 • Senaste sökningarna

  BNP har fått 1818 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:57:45.

  molar har fått 1224 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:57:10.

  aspartam har fått 1288 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:55:58.

  30 mars har fått 1319 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:55:57.

  funktion har fått 1656 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:55:57.

  emoticon har fått 1356 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:55:24.

  to har fått 2053 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:54:50.

  cd har fått 1632 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:53:34.

  willys har fått 2042 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:47:22.

  vindbrygga har fått 1616 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:47:18.

  sociolekt har fått 3333 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:47:15.

  sinatra har fått 1363 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 06:47:11.

  Designed by: template world
  Learning4sharing.nu
  All Rights Reserved. 0.07 SEK

  Logga in

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

  Ingent Konto?

  Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

  Ny Användare

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


  Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

  Lägg till artikel

  Du är inte inloggad.

  Logga In eller Skapa konto.