Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Evighetsmaskin'

Evighetsmaskin

En evighetsmaskineller perpetuum mobile (från latinet) är ett av människan byggt föremål som själv rör sig, utan yttre påverkan, i evighet, dvs en maskin som inte behöver tillföras någon energi för att bibehålla sin funktion.

Man brukar skilja på två olika typer av evighetsmaskiner. Den första typen är en maskin som kan avge obegränsat mekaniskt arbete utan att det tillförs någon energi utifrån. En sådan maskin skulle bryta mot termodynamikens första huvudsats, dvs den skulle skapa energi ur intet.

Den andra typen är en maskin som fullständigt omvandlar värme till mekaniskt arbete. En sådan maskin skulle bryta mot termodynamikens andra huvudsats. (Se även Maxwells demon.)

Ytterligare en variant kunde vara en helt friktionslös maskin. Skulle man sätta fart på en sådan maskin kunde den i princip fortsätta snurra i evighet. Detta vore dock ingen evighetsmaskin i ordets vanliga mening eftersom den inte uträttar något arbete. Den skulle heller inte bryta mot några termodynamiska lagar.

Många evighetsmaskiner har presenterats genom åren men alla har visat sig vara antingen bedrägeri eller oförstånd om varifrån energin kom. En hel del exempel finns på .

En intressant nutida idé är att utnyttja den s.k. vakuumenergin till att uträtta arbete. Om detta ens är teoretiskt möjligt verkar dock oklart i dagsläget.

Se även: Den makalösa manicken.

Idén om en evighetsmaskin strider mot termodynamikens första huvudsats, "energi kan inte skapas eller förintas, endast omvandlas", dvs energiprincipen. Alltså får inte denna maskin utsända någon energi ALLS till omvärlden, då detta skulle innebära att den gick långsammare för att slutligen stanna. Även om man kommer ner till noll friktion i alla kontaktytor måste maskinen även vara fri från roterande föremål, då föremål i acceleration (även rotation är acceleration) avger elektromagnetisk strålning, en form av energi.Det gäller väl bara elektriskt laddade föremål?

En form av evighetsmaskin kan dock finnas i en supraledare, en elektrisk ledning med noll resistans. I denna kan ström färdas till synes oändligt länge utan att förlora energi. Detta kan dock endast beskådas, inte utnyttjas för att driva elapparater, då strömmen i den lilla ledningen snabbt skulle förbrukas.

En liten tanke; om man kan beskåda maskinen, borde detta beskådande då inte slösa på den energi som finns i maskinen? Till exempel om vi "ser" att den är igång så borde den sända ut fotoner och energi försvinner då den vägen, om vi känner lukten av att den är igång försvinner det molekyler från den och om vi hör att den är igång så vet vi att någon slags friktion troligen föreligger. Kommentarer? -- MathiasDahl

Även om man bara mäter magnetfältet runt ledaren kommer strömmen mattas av. Den måste nog befinna sig oändligt långt från andra ledare för att fungera oändligt länge. /Rasmus ÖB

Svar till Mathias Dahl: De fotoner som sänds ut behöver ju inte ta sin energi från maskinen. Det kan ju vara fotoner som kommer från en ljuskälla och som bara reflekteras i maskinen. Så är det ju med de flesta saker vi ser. Detta gör tyvärr inte evighetsmaskinen mindre omöjlig.Vakuumenergi har tydligen Illustrerad Vetenskap skrivit om och jag antar att det är källan till påståendet längst ner i artikeln. Organisationen för skeptiker har tydligen uppmärksammat denna pseudovetenskap i följande länk.

http://www.randi.org/jr/021403.html

Vakuumenergi eller "zero point"-energi är definitivt inte någon pseudovetenskap och inget jag har läst om i Illustrerad Vetenskap. Det är ett etablerat begrepp inom kvantfysiken. Att denna energi skulle kunna utvinnas och användas för vår energiförsörjning är däremot en ren spekulation i dagsläget.

Föreställningen att man kan få gratis energi är att betrakta som pseudovetenskap med tanke på de naturlagar som vi vet existerar och så länge det inte finns några experiment som gör det möjligt att bekräfta eller falsifiera att det går att skapa fri energi. Vi kanske upptäcker nya naturlagar och då får vi väl revidera vära tankar. Vakuumenergi finns som begrepp inom kvantfysiken men därifrån till evighetsmaskinen är steget långt.

Var det inte precis det jag skrev?

Märkligt nog finns en evighetsmaksin tydligen patenterad i Sverige... se http://www.nyteknik.se/skrivUt.asp?art_id=19759

Detta är ingen perpertuum mobile eftersom den utnyttjar corioliseffekten och alltså tillförs energi hela tiden. Ett klart "brott" mot idéen med en evighetsmaskin. //Stealth

Einstein hade en tankeexperiment som dock inte fungerar av en viss känd anledning: Sänd en ljusstråle upp mot toppen på ett torn. Konvertera ljuset till massa enligt E=mc2. Släpp sedan ner massan till marken och utvinn rörelseenergin. Konvertera massan till ljus igen och sänd det åter upp mot toppen på tornet. Vips en evighetsmaskin! Budda

Fråga:En sådan där "drickande fågel" som guppar ner i ett glas och sedan gungar tillbaka när den fyllts på, vad gör att den inte är en evighetsmaskin? /8jörn

Den drickande fågeln är en värmemaskin. Den fungerar bara så länge vattnet i glaset har en annan temperatur än omgivningen.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 6+8

Intresserad av fler artiklar?

Roger Bullen Hägglund
Skellefteå AIK
Mucky duck
Björklöven
Interaktionsdesign
Bjurälven
Facit AB
Roland Sandberg
Fotbollsallsvenskan år 1972

Senaste sökningarna

JHVH har fått 1311 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 03:15:45.

dalmål har fått 2552 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 03:15:12.

cd har fått 1631 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 03:13:19.

protagonist har fått 1037 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 03:09:19.

pragmatik har fått 1410 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 03:04:57.

innehåll har fått 1029 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 03:04:55.

Familj har fått 1151 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 03:03:04.

domus har fått 1497 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 02:56:07.

internet har fått 1386 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 02:53:07.

statsterrorism har fått 1323 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 02:52:37.

slampa har fått 1438 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 02:52:30.

Pi har fått 1903 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-15 02:51:05.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.