Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Eva Dahlbeck'

Eva Dahlbeck

Eva Dahlbeck, skådespelerska, författarinna (sök Internet Book List, LibraryThing, IMDb, Libris, Adlibris, Bokus, Projekt Runeberg)

  • Född 8 mars 1920 Saltsjö-Duvnäs, Stockholm (Eva Elisabet Dahlbeck). Gift med Sven Lampell år1940.
  • död 8 februari 2008 i Hässelby, väster om Stockholm.

Eva Dahlbeck utbildades vid Dramatens elevskola från och med år1941 och arbetade under flera år vid Dramaten. Även filmdebuten skedde år1941 i en statistroll. Hon blev känd för sin vassa replikföring. Legendarisk s.k. "Bergman-skådespelerska" efter flera beljublade huvudroller i hans filmer, exempelvis Kvinnors väntan (1952), En lektion i kärlek (1954), och framförallt Sommarnattens leende (1955). Hennes motspelare i Bergmanfilmerna var oftast Gunnar Björnstrand, deras hisscen i Kvinnors väntan har blivit historisk.

Hon lade skådespelarkarriären på hyllan år1965 för att ägna sig åt eget skrivande och familjen. Hon motiverade detta med att en författare hade mycket större frihet än en skådespelare att uttrycka sig. Hon gjorde sedan dess endast enstaka offentliga framträdanden och bara några få film- och tv-roller: hon återkom bl.a. som skådespelerska i rollen som Fru Markurell mot Edvin Adolphsons Herr Markurell i tv-serien Markurells i Wadköping år1968. Och sista filmrollen blev i en dansk film år1970. Hon höll en låg profil under sina sista levnadsår, då hon en tid var bosatt i Söderhamn i Hälsingland.

Eva Dahlbecks filmografi:

  • Bara en kvinna, år1941, ej krediterad
  • Rid i natt, år1942 .... Botilla
  • Räkna de lyckliga stunderna blott, år1944
  • Den allvarsamma leken, år1945
  • Oss tjuvar emellan eller En burk ananas, år1945, ej krediterad
  • Svarta rosor, år1945, ej krediterad
  • Kärlek och störtlopp, år1946
  • Brita i grosshandlarhuset, år1946
  • Möte i natten, år1946
  • Två kvinnor, år1947
  • Nyckeln och ringen, år1947
  • Folket i Simlångsdalen, år1947
  • Var sin väg, år1948
  • Lars Hård, år1948
  • Flickan från fjällbyn, år1948
  • Eva, år1948
  • Bara en mor, år1949 .... Rya-Rya
  • Kvinna i vitt, år1949
  • Kastrullresan, år1950
  • Fästmö uthyres, år1950
  • Hjärter knekt, år1950
  • Sköna Helena, år1951
  • Bärande hav, år1951
  • Trots, år1952
  • Ubåt 39, år1952
  • Kvinnors väntan, år1952
  • Kvinnohuset, år1953
  • Skuggan, år1953
  • Göingehövdingen, år1953
  • En lektion i kärlek, år1954
  • Kvinnodröm, år1955
  • Sommarnattens leende, år1955
  • Resa i natten, år1955
  • Paradiset, år1955
  • Tarps Elin, år1956
  • Sista paret ut, år1956
  • Möten i skymningen, år1957
  • Sommarnöje sökes (1957) .... Ingeborg Dahlström
  • Nära livet, år1958
  • Kärlekens decimaler, år1960
  • Tre önskningar, år1960
  • A Matter of Morals, år1960 (De sista stegen)
  • Biljett till paradiset, år1962
  • För att inte tala om alla dessa kvinnor, år1964
  • Älskande par, år1964 .... Fru Landborg
  • Morianerna, år1965 .... Anna Vade
  • Kattorna, år1965
  • Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet, år1967
  • Den røde kappe, år1967
  • Markurells i Wadköping, (TV) år1968
  • Tintomara, år1970

Kuriosa:

  • skrev filmmanuset till filmen Yngsjömordet år1966 (efter Yngve Lyttkens bok) med Gösta Ekman, Gunnel Lindblom och Christina Schollin i huvudrollerna. Filmen handlar om halshuggningen av Anna Månsdotter.
  • svensk röst i Disney-filmen Bambi, år1943

Utmärkelser:

  • 1961 års ONeill-stipendium
  • 1965 års guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Kattorna

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 9+7

Intresserad av fler artiklar?

Aristofanes
Gunn Wållgren
Familjen Björck
Georges Berr
Georges Feydeau
EBay
Tradera
QXL
Stereo explosion

Senaste sökningarna

kolfiber har fått 1747 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:54:08.

ångmaskin har fått 1137 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:54:08.

kräslig har fått 978 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:51:42.

synagoga har fått 2995 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:51:24.

bilregistret har fått 1563 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:47:34.

fjutt har fått 1045 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:47:33.

kompott har fått 1120 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:47:33.

eter har fått 1312 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:47:32.

Bot har fått 1235 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:47:03.

glans penis har fått 1452 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:47:02.

sinkadus har fått 1034 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:47:02.

sven har fått 1483 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-23 22:46:59.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.30 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.