En herrdag i höjden
En herrdag i höjden, psalm om Kristi återkomst av okänd författare, i svenskt tryck 1718. En allvarsmättad text, där den kärva domsförkunnelsen i v.1 avlöses av en innerlig Jesus-bön i v. 2.Själva ordet ”herrdag” är närmast en äldre form av ordet ”riksdag”. Man påminns om skämtversen till riksdagsmännen på Karl XI:s tid: ”Vad göras skall är redan gjort, / I herredagsmän, resen icke så fort.” Denna ”herrdag” framställs dock som en dit alla blir kallade, utan undantag, kvinnor såväl som män.
Melodin (D-moll, 4/4) är troligen svensk, men upphovsmannen är även i detta fall okänd (s.k. ”folkmelodi”).
En herrdag i höjden är vorden besluten av konungen uti det himmelska land, att han skall hitkomma med mång sinom tusen och kalla till doms både kvinna och man, med änglarnas röst, de trogna till tröst, med svidande styng i de otrognas bröst.
Ack, mildaste Jesus, föröka oss trona, att vi må beredda och vakande stå, att vi ej bortmista vår salighets krona och att vi din nåd ej förlustiga gå. O räck oss din hand, vår Frälsareman, och för oss till himlens lycksaliga land.
(Nummer 591 i 1937 års psalmbok under rubriken ”Uppståndelsen, domen och det eviga livet”, nummer 315 i 1986 års psalmbok, Psalmer och Sånger och Segertoner under rubriken ”Kristi/Jesu återkomst”, nummer 725 i Lova Herren under rubriken ”Kristi återkomst, domen och det eviga livet.”)
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Jag har i himlen en kamrat så godSå förtjusande promenerar morgonstjärnan fram
Jag är en besökare samt främling
Min assistans kommer från Herren
Kährs
Pukeberg
Anatolien
Hede
Assasin