Ekvation
En ekvationär en matematisk likhet. En ekvation består oftast med två uttryck med ett likhetstecken mellan. Ekvationen sägs vara sann om uttrycken på båda sidor likhetstecknet är lika, det vill säga har samma värde. Om uttrycken innehåller variabler, obekanta, sägs ekvationens lösning vara det eller de värden variablerna har då ekvationen är sann. Om ekvationen inte är sann för några alls värden på variablerna sägs ekvationen sakna lösning. Ett exempel på en ekvation är2x + y = 5.
Denna ekvation har ett oändligt antal lösningar. Till exempel gör x = 2 och y = 1 att uttrycken på vänstra sidan likhetstecknet blir 5, och ekvationen är sann. Genom att lösa ut en variabel kan vi hitta ett uttryck som gör att vi kan hitta alla lösningar för ekvationen. Om vi löser ut x, ser vi att alla x på formen x = (5 - y) / 2 gör att ekvationen blir sann.
Eftersom många programmeringsspråk använder likhetstecknet för att beteckna tilldelning blir många vana programmerare ofta förvirrade av användningen av detta tecken i ekvationer. I programspråket C betyder följande påstående att variabeln x ökas med ett:
x = x + 1;
Den motsvarande ekvationen
x = x + 1
har dock inget med tilldelning eller "öka med ett" att göra, då begrepp som "tilldelning" och "öka" kräver någon form av tidsflöde (tillstånd) vilket man normalt inte har inom matematiken. Istället är ekvationen ett exempel på en ekvation som saknar lösning; det går inte att finna ett reelt tal som gör att ekvationen blir sann.
Se även:
- Ekvationssystem
- Andragradsekvation
- Tredjegradsekvation
- Fjärdegradsekvation
- Femtegradsekvation
- Differentialekvation
- Newton-Raphsons metod
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
FloursalivMuspekare
Textmarkör
Tjerenkovljus
Övermaga
Fonem
Käke
Krubb
Krubba